האם אדם שבידיו צוואה מקורית של מנוח רשאי לעכב את המסמך בידיו או שמא עליו להעביר את המסמך לרשם לענייני ירושה באופן מיידי? כיצד מוטל על אדם זה לפעול כאשר אחד הזוכים על הצוואה מבקש את העותק המקורי והאם ישנה משמעות לכך שהאוחז בצוואה המקורית הינו עורך הדין של אלמנת המנוח? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
מדובר בבקשה אשר הוגשה לרשם לענייני ירושה על ידי בנו של מנוח שהינו אחד מהזוכים בצוואה. הבן הזוכה ביקש כי יינתן לו העותק המקורי של הצוואה, ולא רק צילום שלה. הוראות הדין קובעות כי אדם אשר מחזיק בצוואה אינו בעל סמכות לעכב את הצוואה ועליו – גם אם הוא עורך דין – להעביר את המסמך המקורי לרשם לענייני ירושות.
הרשם לענייני ירושה קיבל את הבקשה ואף ציין כי החוק מעניק לו סמכות לקבל בקשה זו ואף להורות על תשלום קנס או מאסר במקרים קיצוניים של הימנעות מציות להוראה זו.
הבן הגיש בקשה לקיום צוואה בכתב לרשם לענייני ירושה. בקשתו של האחרון הוחזרה אליו וזאת משום שבניגוד לתקנה 14(ב)(3) לתקנות הירושה - הצוואה המקורית לא צורפה לבקשה. הבן פנה כבר לפני הגשת הבקשה לקיום הצוואה לעורך הדין אשר מחזיק בצוואה, ומשמש גם כעורך דינה של האלמנה.
הבן ביקש את הצוואה המקורית אך בקשתו נפלה על אוזניים ערלות וגם בקשה שנייה אשר הוגשה על ידו העלתה חרס. למעשה, עורך דינה של האלמנה גמר אומר לעכב את קיום הצוואה וזאת בשל מחלוקת של ממש בין הצדדים.
קראו עוד בתחום:
- האם ניתן לקבל הסכם בעל פה להעברת כספים לאחר פטירה?
- האם מטפלים השפיעו על מנוחה השפעה בלתי הוגנת?
- האם ימולא רצון מנוחה לשרוף גופתה למרות התנגדות אמה?
- האם בניגוד לרוח הצוואה, יחולקו כספי הפנסיה ליורשים על פי דין?
ביולי 2008, הורה הרשם לענייני ירושה לעורך הדין של האלמנה להעביר אליו את ההעתק המקורי של הצוואה, או לנמק מדוע הוא אינו מעבירו. עורך הדין טען כי בין היורשים ישנה מחלקות ובימים אלו מתגבשת ביניהם פשרה על בסיס קיום הצוואה.
לדבריו, על אימת שהפשרה לא תתגבש לכדי הסכם חתום, הנחת העבודה אמורה להיות שהבן אינו מתכוון לקיים את הצוואה שכן הסכסוך עומד ותלוי. עורך הדין הוסיף כי מצב דברים זה עלול לגרום לכך שפעולותיו של הבן לא ישרתו את טובת קיום הצוואה ואף יכשילו את היכולת לקיים אותה.
הרשם לענייני ירושה דחה את טענותיו של עורך הדין אחת לאחת. בהחלטתו של הרשם נכתב כי על עורך הדין למסור את הצוואה באופן מיידי. הרשם הוסיף כי סמכויותיו הן כסמכויות וועדת חקירה ממלכתית והוא רשאי גם להורות על הזמנת אדם ללשכתו, הצגת דרישה להמצאת מסמכים שונים, ואף כפייה למסירת צוואה מקורית תוך הטלת סנקציות (מאסר או קנס).