www.what2do.co.il

חובה להעביר לרשם לענייני ירושה צוואה מקורית

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/01/2011
חובה להעביר לרשם לענייני ירושה צוואה מקורית

האם אדם שבידיו צוואה מקורית של מנוח רשאי לעכב את המסמך בידיו או שמא עליו להעביר את המסמך לרשם לענייני ירושה באופן מיידי? כיצד מוטל על אדם זה לפעול כאשר אחד הזוכים על הצוואה מבקש את העותק המקורי והאם ישנה משמעות לכך שהאוחז בצוואה המקורית הינו עורך הדין של אלמנת המנוח? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.

 

מדובר בבקשה אשר הוגשה לרשם לענייני ירושה על ידי בנו של מנוח שהינו אחד מהזוכים בצוואה. הבן הזוכה ביקש כי יינתן לו העותק המקורי של הצוואה, ולא רק צילום שלה. הוראות הדין קובעות כי אדם אשר מחזיק בצוואה אינו בעל סמכות לעכב את הצוואה ועליו – גם אם הוא עורך דין – להעביר את המסמך המקורי לרשם לענייני ירושות. 

 

 

הרשם לענייני ירושה קיבל את הבקשה ואף ציין כי החוק מעניק לו סמכות לקבל בקשה זו ואף להורות על תשלום קנס או מאסר במקרים קיצוניים של הימנעות מציות להוראה זו.

 

הבן הגיש בקשה לקיום צוואה בכתב לרשם לענייני ירושה. בקשתו של האחרון הוחזרה אליו וזאת משום שבניגוד לתקנה 14(ב)(3) לתקנות הירושה - הצוואה המקורית לא צורפה לבקשה. הבן פנה כבר לפני הגשת הבקשה לקיום הצוואה לעורך הדין אשר מחזיק בצוואה, ומשמש גם כעורך דינה של האלמנה.

 

הבן ביקש את הצוואה המקורית אך בקשתו נפלה על אוזניים ערלות וגם בקשה שנייה אשר הוגשה על ידו העלתה חרס. למעשה, עורך דינה של האלמנה גמר אומר לעכב את קיום הצוואה וזאת בשל מחלוקת של ממש בין הצדדים.

 

      קראו עוד בתחום:

 

ביולי 2008, הורה הרשם לענייני ירושה לעורך הדין של האלמנה להעביר אליו את ההעתק המקורי של הצוואה, או לנמק מדוע הוא אינו מעבירו. עורך הדין טען כי בין היורשים ישנה מחלקות ובימים אלו מתגבשת ביניהם פשרה על בסיס קיום הצוואה.

 

לדבריו, על אימת שהפשרה לא תתגבש לכדי הסכם חתום, הנחת העבודה אמורה להיות שהבן אינו מתכוון לקיים את הצוואה שכן הסכסוך עומד ותלוי. עורך הדין הוסיף כי מצב דברים זה עלול לגרום לכך שפעולותיו של הבן לא ישרתו את טובת קיום הצוואה ואף יכשילו את היכולת לקיים אותה.

 

הרשם לענייני ירושה דחה את טענותיו של עורך הדין אחת לאחת. בהחלטתו של הרשם נכתב כי על עורך הדין למסור את הצוואה באופן מיידי. הרשם הוסיף כי סמכויותיו הן כסמכויות וועדת חקירה ממלכתית והוא רשאי גם להורות על הזמנת אדם ללשכתו, הצגת דרישה להמצאת מסמכים שונים, ואף כפייה למסירת צוואה מקורית תוך הטלת סנקציות (מאסר או קנס).

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.