www.what2do.co.il

ניגוד עניינים של אפוטרופוס - העברת כספים ללא אישור

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 24/11/2010
ניגוד עניינים של אפוטרופוס - העברת כספים ללא אישור

שנה וחצי לפני פטירתה של מנוחה, מונתה אחת מבנותיה לאפוטרופא לגופה ורכושה. המנוחה החזיקה בסניף בנק כספי קופת גמל בסך כ-330,000 שקלים. בשנת 1987, למעלה מ-15 לפני פטירתה, חתמה המנוחה את הצהרת קביעת נהנים לכספי קופת הגמל.

 

במסגרת קביעה זו, ציוותה המנוחה כי הנהנית היחידה מהכספים תהיה בת אחרת (לא הבת אשר מונתה כאפוטרופא עבורה בערוב ימיה). מספר חודשים לאחר מינויה, העבירה האפוטרופא את כספי קופת הגמל לחשבון העובר ושב של המנוחה.

 

העברה זו נעשתה לטענתה של האפוטרופא בשל עצת פקידי הבנק. חרף העובדה שכספי קופת גמל אינם מהווים חלק מהעיזבון, וזאת על פי סעיף 147 לחוק הירושה, בית המשפט נדרש לבחון האם מדובר בניגוד עניינים. יודגש כי אין עוררין שתוצאות העברת כספי קופת הגמל לחשבון בבנק לאומי, הפכו את האפוטרופא לזוכה פוטנציאלית כיורשת בכספים אלה.

 

      קראו גם:


סעיף 48 לחוק הכשרות מטיל על האפוטרופוס חובה כללית ורחבה ביותר. על פי סעיף זה, האפוטרופוס איננו מוסמך לייצג, ללא אישור בית המשפט, את החסוי בפעולות אשר יש בהן ניגוד עניינים בין החסוי לבין האפוטרופוס, בן זוגו של האפוטרופוס או קרוביו.

 

בשורה של פסקי דין, בית המשפט קבע כי הפעולות המשפטיות המנויות בסעיף 48 אינן רשימה סגורה וממצה. לאמור, תחולתו של האיסור החל על אפוטרופוס להימצא בניגוד עניינים משתרע על כל מקרה בו מתעורר חשש לניגוד עניינים. ניתן, על דרך ההיקש, לפנות גם לסעיף 13 לחוק הנאמנות (שכן אפוטרופוס הוא נאמן לכספו ורכושו של החסוי). על פי חוק הנאמנות, נאמן איננו רשאי לרכוש לעצמו או להפיק טובת הנאה, מכספי הנאמנות או מפעולותיה.


בין אפוטרופוס לבין החסוי נוצרת מערכת היחסים של צדדים שאינם שווים בכוחם. צד אחד מופקד על השני והאחר נותן בו אמון תוך שהוא שם בו את מבטחו. לפיכך, פעולת האפוטרופא בהעברת הכספים לעיזבון וחלוקתם ליורשי המנוחה הינה פעולה הכוללת קבלת טובת הנאה לאפוטרופסית באותם כספים (שעובר למעשיה לא היו חלק מהעיזבון). בית המשפט קבע כי פעולה זו יוצרת ניגוד עניינים ברור בין האפוטרופא לחסויה.

 

מדובר בניגוד עיניינים


העיקרון של ניגוד עניינים אוסר על מי שחב בחובת אמון להימצא במצב שיש בו ולו חשש לניגוד עניינים. מדובר אפוא בשוליים רחבים אשר עיקרון ניגוד העניינים מבקש להקיף. בתי המשפט נוטים לבחון עניינים אלו תוך גישה מחמירה, בין אם האפוטרופוס יצר את המצב בתום לב או לאו. העיקרון האוניברסאלי האוסר על ניגוד עניינים נובע מהערכה מפוכחת באשר לטבע האדם: אדם קרוב אצל עצמו.


במקרה דנן, האפוטרופא טענה כי לא היה בפעולותיה ניגוד אינטרסים שכן מטרת הפעולה הייתה לטובת השקעה וכדי שלא לסכן את כספי החסויה. עם זאת, האפוטרופא לא השכילה להוכיח את טענותיה אלו בבית המשפט. לא הוכחה השקעה אשר נועדה לדאוג לצורכי המנוחה, והאפוטרופא זכתה מתוצאת העברת הכספים שלא כדין.


בהמשך הרחיבה התובעת טיעוניה איך בכל סיטואציה שבה ימונה בן משפחה כאפוטרופא עשוי הוא להיות נתון בכל מעשיו לטענה לניגוד עניינים. בית המשפט קבע כי גם אם ניתן להבין טענה זו, הרי שבכל עניין שיהיה בו חשש לניגוד עניינים קובע החוק בסעיף 48 לחוק הכשרות כי על האפוטרופוס לפנות לבית המשפט טרם פעל. כאן לא פעלה האפוטרופא בדרך זו.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.