www.what2do.co.il

הסתלקות מירושה למרות חובות, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 21/10/2012
הסתלקות מירושה למרות חובות, האמנם?

סעיף 6 לחוק הירושה קובע כי יורש רשאי להסתלק מירושה ולוותר בכך על החלק אשר מגיע לו מתוך העיזבון. זכות זו עומדת ליורש החל ממועד פטירתו של המנוח וכל אימת שהעיזבון טרם חולק. ניתן להסתלק מעיזבון רק לטובת קרובים של המוריש (לדוגמא, אחים, ילדים או בן זוג) ואין צורך לקבל את הסכמתם של קרובים אלה. פעמים רבות, כאשר היורשים הסתבכו בחובות, עולות שאלות משמעויות. לדוגמא, מה קורה כאשר מסתלק מירושה חייב כספים לאדם שלישי, והאם במקרים כגון דא הנושה יכול לטעון שההסתלקות הייתה ב"חוסר תום לב" ודינה להתבטל?


הנשיא שמגר: מבחן תום הלב הוא המדד


בע"א 4372/91 סיטין נ' סיטין ואח', הנשיא (בדימוס) שמגר התייחס לסוגיית ביטול הסתלקות מירושה כאשר יש למסתלק נושים. הנשיא שמגר עסק למעשה בשאלה המשפטית הבאה - "באילו נסיבות נושה רשאי לאכוף על חייב לקבל את חלקו בעיזבון ולמנוע ממנו להשתמש בזכותו החוקית להסתלק מהירושה?". באופן ספציפי יותר, נשאלה השאלה "האם ויתור על ירושה עלול להיחשב כפעולה שנעשתה למראית עין וכתולדה מכך כפעולה בלתי חוקית?".  

 

      קראו עוד בתחום:

 

השופט שמגר תהה האם ניתן לראות, במקרים מסוימים, הסתלקות מעיזבון כאחת מאלה: פעולה בלתי מוסרית הנוגדת את תקנת הציבור על פי חוק החוזים, מעשה פשיטת רגל לפי סעיף 5 לפקודת פשיטת הרגל, העברת מרמה או שימוש בזכות משפטית בחוסר תום לב.


בית המשפט העליון סקר בפסק דינו את האפשרות לבטל הסתלקות מעיזבון בנסיבות כגון דא. השופט שמגר ציין כי יש לבחון זאת בעיקר על בסיס דוקטרינת תום הלב. דהיינו, ככל שיוכח שההסתלקות הייתה בתום לב, הרי שיש לקבלה חרף נושיו של היורש. "במסגרת האיזון בין זכותו הפרסונאלית והחוקית של אדם להסתלק מירושה ש'נפלה' עליו יש מאין, אל מול זכותם של הנושים להיפרע מנכסיו של המסתלק, יש לבחון את הצעדים של הצדדים על פי עיקרון תום הלב", נקבע בפסק הדין הנ"ל.  

 

להימנע מפגיעה מצדדים שלישיים


הוסיף שמגר, "יש לבחון האם ההסתלקות מהעיזבון הייתה על מנת למנוע מהנושים להניח את היד על הנכסים/הכסף, או שמא היא נעשתה מטעמים אחרים שניתן להצדיקם". הלכה זו של בית המשפט העליון התקבלה גם על ידי בתי הדין הדתיים. לדוגמא, בית הדין הרבני האזורי ברחובות, בתיק 189561/2, קבע כי ניתן לבטל צו ירושה בשל הסתלקות מעיזבון של אחד מבניה של המורישה שהיה לו חוב כלפי אשתו לשעבר.


יודגש כי מדובר הנ"ל האישה הטילה מבעוד מועד עיקול על החייב, אך בית הדין הרבני ציין, למען הסר ספק, כי היה ניתן שלא לקבל את ההסתלקות גם מחמת "חוסר תום לב" ו"לא היה צורך בעיקול לשם כך". דברים זהים נאמרו על ידי בית המשפט לענייני משפחה במסגרת בש"א (חי') 9833/03 מלאך נ' צאל ואח' (2007) - "חוק הירושה איננו מגביל יורש מזכותו להסתלק מעיזבון. עם זאת, כאשר קיים חשד לפגיעה עתידית ו/או מיידית בזכויותיהם של צדדים שלישיים כלפי היורה, תוקף ההסתלקות נבחנת בהתאם למסגרת הדינים הכלליים".

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.