www.what2do.co.il

הסכם מתנה לא יבטל צוואה הדדית

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 11/04/2011
הסכם מתנה לא יבטל צוואה הדדית

בני זוג עורכים לעיתים צוואה הדדית אשר קובעת כי עם פטירת בן הזוג הראשון, יעבור רכוש לבן הזוג השני. צוואה הדדית קובעת, בדרך כלל, חלוקת רכוש נוספת לאחר הפטירה המבטיחה את ירושת הילדים. לדוגמא, כל הרכוש עובר לבן הזוג הנותר בחיים, ולאחר פטירתו מתחלק באופן שווה בין הילדים.

 

מדובר אפוא בצוואת יורש אחר יורש. האם ניתן, לאחר פטירת בן הזוג הראשון, להעביר נכסים מסוימים מהרכוש מכוח הסכם מתנה, ובכך להביא לנישולם של הילדים ולהפרת הצוואה ההדדית? סוגיה זו נדונה בבית המשפט לענייני משפחה.


המחלוקת במקרה זה נגעה לנחלה אשר הייתה שייכת לבני זוג שהלכו לעולמם. בטרם פטירתם, ערכו בני הזוג צוואות הדדיות לפיהם הרכוש יעבור מהאחד לשני עם פטירת הראשון מהם, ולאחר מכן תחולק הנחלה בין ילדיהם המשותפים (באחוזים שנקבעו מראש). טרם חלפו 30 ימים ממועד פטירתו של הבעל, ערכה האישה הסכם מתנה המעביר את כל זכויותיה בנחלה לאחד מבניה.


      קראו עוד בתחום זה:

 

בית המשפט קבע כי הזכויות בנחלה מתוך עיזבונה של האישה מתחלקות לשתיים, זכויותיה הטבעיות והזכויות אשר ירשה מבעלה המנוח. מדובר בצוואה מסוג יורש אחר יורש, כאשר האישה הייתה יורש ראשון לנכס שאמור לעבור בהמשך ליורשים נוספים. לפיכך, המנוחה לא הייתה יכולה להעביר את הנכסים בירושה במסגרת צוואה חדשה.

 

צוואת יורש אחר יורש גורעת מזכויות היורשים להעביר נכסים שהועברו להם בירושה במסגרת צוואה זו על ידי צוואה חדשה מצידם. עם זאת, היורשים הראשונים בצוואות אלו יכולים לעשות ככל העולה על רוחם ברכוש שירשו, ואף "לאבד את שוויו" לחלוטין. לכאורה, הסכם המתנה אשר נערך בין האם לבנה ביטל את זכויות הילדים האחרים בנכס. עם זאת, בית המשפט קבע כי לא כך הדבר.

 

הסכם המתנה היה למעשה למראית עין בלבד


בהסכם המתנה נקבע כי הבן אשר יירש את הנחלה מחויב לאפשר לאימו להמשיך ולגור בנכס ככל שתחפוץ. כמו כן, הבן התחייב שלא לשנות את מצב הנחלה ללא הסכמתה של האם – מראש ובכתב, ולא לבצע פעולות שונות כגון השכרה, מכירה, שעבוד וכדומה.

 

בפסק הדין נכתב כי מהסכם המתנה עולה שהמתנה הוענקה למעשה רק לאחר מותה של האם והמנוחה המשיכה להחזיק בנכס, ללא תשלום כמובן, עד לפטירתה. דהיינו, הבן קיבל את הזכויות בנכס אך התחייב שלא לבצע בו כל מעשה בעלים ללא אישור. נקבע כי פרט לחתימתה של המנוחה על הסכם המתנה, לא נעשו כל פעולות אשר היה בהן כדי להקנות זכות מהזכויות של בעלים לבן.


סעיף 8 לחוק הירושה קובע כי אין קבילות להסכם הנוגע לירושות של אדם או ויתור על ירושתו, כאשר הדברים נעשו בחייו. כמו כן, לפי החוק אין תוקף למתנה אשר מוקנית למקבל רק לאחר מותו של הנותן, אלא אם המתנה הוקנתה בדרך של צוואה לפי הדין.

 

דברים דומים נדונו בע"א 8622/06 פלוני נ' עזבון המנוחה פלונית ז"ל (לא פורסם, 3.3.09). בפסק דין זה נקבע כי גם במידה ועוברות זכויות בעלות במקרקעין לשם מקבל המתנה, אך הזכויות המהותיות נותרות אצל הנותן ויועברו למקבל רק עם פטירתו, הרי שמדובר במתנה אשר אמורה להיות מוענקת לאחר פטירת הנותן.


"היות והבן התחייב שלא לעשות עסקאות בנחלה, ונותרה למנוחה אך זכות לחזור בה מנתינת המתנה בכל ימי חייה, מדובר במתנה אשר אמורה להינתן לאדם לאחר המוות", נכתב בפסק הדין, "יתרה מכך, לא ניתן להתעלם מהעובדה שסמיכות זמנים חשודה הייתה בין פטירת המנוח לבין הסכם המתנה. סמיכות זו מלמדת כי הסכם המתנה היה בעל מטרה אחת - לעקוף את הוראות הצוואה ההדדית בדרך של צוואה חדשה אשר נוסחה כהסכם מתנה".

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.