סעיף 8(ב) לחוק הירושה קובע כי אדם אינו רשאי להעניק מתנה לאחר אשר תתקבל לאחר פטירתו של הנותן. חוק זה נועד למנוע מצב בו אדם מבטיח מתנה מסוימת לאחר, ואחרי מתן ההבטחה הוא מעוניין לחזור בו מהבטחתו. מדובר אפוא באיסור על מתנה לאחר פטירה שלא בדרך של צוואה. למעשה מדובר בהסכמי מתנה אשר בניגוד לצוואה שניתן לשנותה כאוות נפשו של המצווה עד לפטירתו, קשה לקבוע מהי הפרוצדורה המשפטית לביטול מתנות מסוג זה.
במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נדחתה מכוח סעיף זה תביעתם של ילדיו של מנוח להעברת כספים שונים על שמם. התובעים טענו כי בין המנוח לבינם נערך הסכם בעל פה אשר לפיו כספים הנמצאים בפקדונות בבנק פועלים יועברו להם לאחר פטירתו של המנוח.
קראו עוד בתחום:
- האם ימולא רצון מנוחה לשרוף גופתה למרות התנגדות אמה?
- האם בניגוד לרוח הצוואה, יחולקו כספי הפנסיה ליורשים על פי דין?
- השבת כספים מחברה קדישא בעקבות קבורה בכסף רב
- האם אשפוזים בבית חולים השפיעו על הבנת טיב צוואה?
לטענתם, הכספים נשמרו על ידי המנוח בחשבון בנק פרטי וזאת עבורם ובנאמנות. לאחר פטירתו של המנוח, ביקשה אשתו השנייה של האחרון כי הכספים יועברו אליה ואל התובעים מכוח חלוקת ירושה לפי דין לאחר מתן צו ירושה. ילדיו של המנוח הגישו בעקבות כך תביעה לבית המשפט אשר מטרתה הייתה למשוך ידיה של הנתבעת מהכספים הנ"ל.
אלמנת המנוח טענה כי מעולם לא הבטיח בעלה להעביר כספים כלשהם באופן נפרד לילדיו. כמו כן, לטענתה, המנוח לא הסכים בשום מקרה לשמש בתור נאמן לכספים אלו עד לפטירתו.
הילדים לא הופיעו כלל להלווית המנוח
בית המשפט קבע כי יש לקבל את טענותיה של האלמנה ולדחות את טענת התובעים. השופט נפלתי שילה ציין כי הוכח בפניו שגם במידה והמנוח היה מעוניין להעביר את הכספים לילדים, עסקינן בהבטחה לאחר פטירה. בפסק הדין צוין כי הבטחה מסוג זה איננה כשרה או קבילה מבחינת חוק הירושה. במקרה זה, גם אם התובעים היו מוכחים מעל לכל ספק שההסכם אשר נערך בין המנוח לבינם אכן התקיים, דינו היה להתבטל.
השופט הוסיף כי הילדים לא ביקשו מהמנוח את הכספים, אשר הוחזקו על ידו (לטענתם) בנאמנות, במהלך חייו של המנוח ואף בתקופות קשות מבחינה כלכלית. כמו כן, השופט ציין כי בין המנוח לבין הילדים היה קשר רופף ובהתחשב בסוג הקשר הנ"ל, היה מקום להעלות את ההסכם המדובר על הכתב.
לסיכום, לא ניתן היה לקבל את טענתם של התובעים לכך שהמנוח היה מעוניין להעביר להם את הכספים מטוב ליבו. למעלה מן האמור, הילדים לא השתתפו בהלווית המנוח ובינם לבינו התנהלה מערכת יחסים עכורה. אי לכך, הילדים יכולים להסיק בעצמם מדוע לא הועברו הכספים המדוברים בצוואה אליהם.