www.what2do.co.il

האם אשפוזים בבית חולים השפיעו על הבנת טיב צוואה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 07/12/2010
האם אשפוזים בבית חולים השפיעו על הבנת טיב צוואה?

סעיף 26 לחוק הירושה תשכ"ה 1965 קובע מספר מקרים בהם ייתכן ואדם אשר הותיר אחריו צוואה לא הבין את טיבה. מקרים אלו מתייחסים, על פי החוק, לצוואות של קטין או פסול דין. הלכה פסוקה היא כי ישנם שלושה תנאים להוכחת אי הבנת טיב צוואה - העדר מודעות לכך שמדובר בצוואה, אי ידיעה בדבר היקף רכוש ויורשים, והעדר מודעות של המצווה בדבר השפעתה של הצוואה על היורשים.

 

האם במקרה בו מנוחה שהותירה צוואה אושפזה מספר פעמים בבית חולים בגין מצוקה נפשית, ניתן יהיה לטעון שהאחרונה לא הבינה את טיב הצוואה שערכה? מהי משמעות פער הזמנים בין האשפוזים לבין מועד עריכת הצוואה?

 

המנוחה נפטרה באוגוסט 2007 והותירה אחריה צוואה שנערכה שנה קודם לכן. על פי הצוואה, הזוכים הינם שני ילדיה מנישואיהם השניים, ובתה מנישואיה הראשונים. בעלה של המנוחה, אשר נושל מצוואתה, טען כי בשנים האחרונות אושפזה אשתו מספר פעמים במרכזים רפואיים לבריאות הנפש וקיים חשש של ממש שלא הייתה היא כשרה לצוות.

 

הנתבע הפסיד את כל כספה של המנוחה

 

 

הדיון בבית המשפט במקרה דנן חשף מסכת חיים קשה של הנתבע והמנוחה, מערכת יחסים אשר השליכה גם על ילדיהם של הצדדים. כיום, הילדים אינם בקשר עם הנתבע והשופטת אף ציינה כי לא נראה שניתן לגשר על הפערים בעמדות ולנסות להביא לפשרה בין הצדדים.

 

שירותי הרווחה הגישו לבית המשפט תסקיר בדבר סיפור חייהם של המנוחה והנתבע. על פי התסקיר, המנוחה עבדה במשך כ-40 שנה בבנק וזכתה עם פרישתה לפיצויים ופנסיה מוגדלת בסך של כמיליון וחצי שקלים. כספים אלו הופקדו בידיו של הנתבע ונטען כנגדו כי כל ההשקעה בהם ירדה לטימיון.

 

      קראו גם:

 

עקב כך, המנוחה נפגעה באופן קשה מבחינה נפשית ואף היה צורך לאשפזה בבית חולים. דירת הצדדים נמכרה והמנוחה רכשה דירה אחרת. לפרק זמן מסוים, חזרו בני הזוג לחיות ביחד בדירה שכורה, אך פרידתם הנוספת הייתה עניין של זמן בלבד.

 

הקרע הלך והעמיק עד שהמנוחה הגישה תביעה כנגד הנתבע לחלוקת רכוש הצדדים. כמו כן, המנוחה ערכה שלוש צוואות שונות אשר בכל אחת מהן לא נושל בעלה הנתבע. בערך ביולי 2007, חזר הנתבע להתגורר בדירת המנוחה והצדדים יצאו לילה אחד לטיול בחוף הים. בעוד השניים פוסעים על שובר הגלים, נעלמה המנוחה מעיניו של הנתבע ולאחר שלוש שעות נמצאה גופתה.

 

בית המשפט לא ממנה מומחה רפואי

 

בתחילת הדיון בבית המשפט, דרש הנתבע מהשופטת למנות מומחה רפואי לבחון את כשרותה של אשתו המנוחה לצוות. עם זאת, הנתבע לא השכיל להציג ולו ראשית ראיה לטענותיו ובית המשפט דחה בקשתו. בהמשך, נבחנה כשרותה של הצוואה.

 

צוואתה של המנוחה הייתה צוואה בעדים אשר נערכה בפני עורכי דין. עדים אלו הגיעו לבית המשפט והעידו כי המנוחה הייתה בעת עריכת הצוואה "חדה כתער וצלולה לחלוטין". הנתבע טען כי המנוחה לא ידעה להבחין בטיב הצוואה, ועל כן יש לבטל את הצוואה מכוח סעיף 26 לחוק הירושה. עם זאת, טענה זו נדחתה על ידי בית המשפט על בסיס עדותם של עורכי הדין אשר היו עדים לעריכת הצוואה.

 

 

למעשה, הנתבע ביקש לבנות טענותיו על בסיס מסמכים רפואיים אך במסמכים אלו לא היה בכדי להסיק כי המנוחה לא הייתה מסוגלת להבחין בטיבה של הצוואה. בית המשפט ציין כי היה על הנתבע להציג בפני בפניו חוות דעת רפואית התומכת בטענותיו. משלא עשה כך, לא עלה בידו להרים את הנטל אשר הונח לכתפיו.

 

הנתבע אמנם הציג מסמכים רפואיים לגבי אשפוזה של התובעת, אך מסמכים אלו נערכו שנה לפני עריכת הצוואה, ושנתיים לאחריה. על מנת להוכיח כי המנוחה לא הבינה את טיב הצוואה, היה צורך בקרבת זמנים קטנה יותר בין האשפוז וההוכחה הרפואית לבין עריכת הצוואה.

 

ברור כי ייתכן ומצבה של המנוחה היה טוב בעת חתימת הצוואה, אך שנתיים לאחר מכן, התדרדרה בריאותה. באותו האופן, גם אם מצבה הבריאותי של המנוחה לא היה כתמול שלשום ונאלצה היא להיכנס לאשפוז בבית החולים. אין לייחס לכך חשיבות בעת עריכת צוואה כעבור שנה. קל וחומר במקרה בו המסמכים הרפואיים אינם מעידים על מחלת נפש או פגיעה משמעותית בכושר השיפוט.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.