פעמים רבות, לאחר פטירתו של אדם, בני משפחתו ונהנים נוספים מצוואתו טוענים לזיופים במסמכים החשובים. לא אחת, מתבקשת אף חוות דעתו של גרפולוג מומחה אשר יעמוד על מהימנות חתימותיו וכתב ידו של המנוח.
תקנה 258יב(ז) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי בעל דין בבית המשפט לענייני משפחה איננו רשאי להגיש חוות דעת מומחה מטעמו, אלא אם בית המשפט בחר לתת צו כאמור על פי סעיף 8(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה. תקנה 258יב(א) לתקנות סדר הדין האזרחי קובעת כי בית המשפט לענייני משפחה הינו בר סמכות להורות על מינוי מומחה מטעמו (גם מבלי לקבל לכך את הסכמתם של בעלי הדין), אך בעל דין אינו רשאי לעשות כאמור על דעת עצמו.
קראו עוד בתחום:
- אישור צוואה למרות פסלות דין, האמנם?
- רואה חשבון בתור מומחה מטעם בית המשפט במסגרת תביעת רכוש
- הצגת שאלות למומחה מטעם בית המשפט לפני הגשת חוות דעת, האמנם?
- ביטול חוות דעת רפואית בבית המשפט לענייני משפחה
במקרה אשר הונח לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, נדונה סוגיה אשר זהו עניינה. מדובר בבעל דין אשר צירף לכתב תביעתו חוות דעת גרפולוג מומחה מטעמו, וזאת מבלי שניתן לכך אישור על ידי בית המשפט. בעל הדין השני טען כי אין להתייחס לחוות הדעת הנ"ל וזאת משום שמדובר בחוות דעת שהוגשה בניגוד לתקנות סדר הדין.
צירוף חוות הדעת ירוקן את החוק מתוכנו
בית המשפט קיבל את טענת ההתנגדות. בהחלטה נקבע כי "המבקש נטל לעצמו את החירות לצרף את חוות דעתו של הגרפולוג, וזאת למרות שהוא לא קיבל אישור לכך למפרע". המבקש טען כי אין לקבל את הטענה הנ"ל וזאת משום שכאשר בית המשפט לא מינה מומחה בפועל מטעמו, כפי שהוא רשאי לעשות לפי סעיף 8(ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה, הרי שלא הייתה לא ברירה אלא לצרף את חוות הדעת נשוא הבקשה (שהייתה, לדידו, בעלת משקל רב להליך).
"עם כל הכבוד", קבע השופט בהחלטתו, "לא היה בידי את לקבל טענת המבקש אף בעניין זה; צדקה באת כוחו של המשיב בתגובתה כי פרשנות כגון דא של הוראות החוק הייתה עלולה לרוקן את ההסדר המיוחד למינוי מומחה בבית המשפט לענייני משפחה מתוכנו".
נקבע כי "דרך המלך לקבלת חוות דעת של מומחים בביהמ"ש לענייני משפחה חייבת להיות על ידי פניה לביהמ"ש והגשת בקשה למינוי מומחה מטעם ביהמ"ש. בעל דין בביהמ"ש לענייני משפחה איננו רשאי לפעול לפי תקנה 217 לתקנות סד"א ולהגיש במצורף לכתב טענותיו חוות דעת מומחה מטעמו בעניין שאינו עניין שברפואה, על פי השיטה המפורטת שם, אלא אם כן הוא פנה לבית המשפט וביקש ממנו לבחון את האפשרות למנות מומחה מטעמו, וזה הושיב פניו ריקם".
למעשה, רק כאשר בית המשפט דוחה את בקשתו של בעל הדין הנ"ל למנות את המומחה המדובר, נסללת לפני בעל דין זה הדרך להגיש חוות דעת משלו על פי השיטה המפורטת בפרק י"א לתקנות סדר הדין האזרחי. במילים אחרות, אין להגיש חוות דעת כגון דא מבלי לקבל "דחייה" קודמת למינוי זה מבית המשפט.