www.what2do.co.il

האם תתקבל התנגדות לצוואה למרות שחלף המועד להגישה?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
האם תתקבל התנגדות לצוואה למרות שחלף המועד להגישה?

בית המשפט לענייני משפחה החליט, לאור בקשה שהונחה לפתחו, לערוך דיון בנושא התנגדות לצוואה אשר הוגשה חמישה ימים לאחר המועד שנקבע בחוק. בית המשפט קיבל את טענותיו של המתנגד שאין לדחות את בקשתו על הסף, משום שמשרדי הרשם לענייני ירושה היו סגורים מפאת חג וסוף שבוע.


התביעה הראשונית לקיום הצוואה הוגשה ב-6.8.08 ע"י אחת היורשות. כחודש לאחר מכן הגיש יורש אחר בקשה להארכת מועד להגשת התנגדות (בחשד להשפעה בלתי הוגנת). הרשם לענייני ירושה נענה לבקשתו והאריך את המועד עד לסוף חודש ספטמבר.

 

      קראו עוד בתחום:

 

ביום 5.10.08, הגיש היורש "כתב התנגדות" מבלי שביקש קודם לכן הארכת מועד נוספת. האם יש לקבל לדון בבקשתו למרות שחל אחור בהגשתה מיום 30.9.08 עד ליום 5.10.08?


המתנגד טען - משרדי הרשם היו סגורים בגלל החג


היורשת טענה שמדובר בהתנהגות מזלזלת מצד המבקש בהוראות אשר נקבעו בחיקוק מהם אין לסטות ללא מתן הנמקה משכנעת. היורש טען, לעומת זאת, כי בהתאם ללוח הזמנים ביום 30.9.08 חל ראש השנה ולאחריו החג עצמו. ביום חמישי שלאחר מכן, המשרדים של הרשם היו סגורים וביום זה לא ניתן היה לקבל אישור רשמי על מועד ההגשה. היומיים שלאחר מכן היו ימי שישי ושבת וביום ראשון ה-5.10.08 הוגשה ההתנגדות.


שופטת בית המשפט לענייני משפחה הסכימה עם היורשת לגבי התנהלותו של המתנגד לקיום הצוואה, אך קבעה שעל מנת שלא לגרום לעיוות דין, ובכדי לעשות צדק מהותי, יש להתיר את קיום הדיון בהתנגדות לצוואה.


השופטת סברה כי תכלית חקיקתו של חוק בית המשפט לענייני משפחה הייתה בין היתר, לאפשר לבית המשפט היושב בדין "לדחוק הצידה סדרי דין ודיני ראיות. גמישות זו הכרחית בשל טיבו של הסכסוך הנדון לפני בית המשפט לענייני משפחה, המתאפיין ברכיבים וגורמים שאינם משפטיים המשפיעים על אופן ניהול ההליכים.

 

      קראו פסקי דין נוספים בתחום:


זכות זו הוקנתה לבית המשפט לענייני משפחה בסעיף 8(א), הקובע כי בכל עניין של דיני ראיות וסדרי דין שאין עליו הוראה אחרת לפי חוק בית המשפט לענייני משפחה, ינהג בית המשפט בדרך הנראית לו הטובה ביותר לעשיית צדק. "זכויות היתר" שהוקנו ליושב בבית המשפט לענייני משפחה, לא נועדו להקל על האחרון את מלאכתו. האפשרות שניתנה לבית המשפט לענייני משפחה לסטות מסדרי הדין ומכללי הראיות הרגילים היא לעתים קרובות כורח המציאות לשם עשיית צדק.


וכך סיכמה השופטת את דבריה:


"סדרי הדין הינם האמצעי להגיע אל המטרה הצודקת, ואין הם המטרה עצמה. פעמים רבות שיקולים של עשיית צדק הם המנחים באופן ששיקולים של שמירה דווקנית על כללי הפרוצדורה נדחקים הצידה".
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.