חלוקת עיזבוןן על ידי הסכם חלוקת עיזבון - האם בקשה למתן הוראות?
פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 21/11/2010

האם ניתן להגיש בקשה למתן הוראות למנהל עיזבון כאשר לא מונה מנהל עיזבון וחלוקת העיזבון נעשתה על בסיס הסכם שנחתם בין היורשים? מדובר בבקשה אשר הגישו בנותיו של מנוח לאחר שאחיהם אינם מקיימים את הוראות הסכם חלוקת העיזבון כנדרש.
המבקשות, שתיים משמונה ילדיו של המנוח, טענו כי אביהן השאיר אחריו צוואה בעל פה בהיותה שכיב מרע. לטענתן, היות והמקרקעין נשוא הצוואה היה מסוג מירי, אשר לא היו ניתנים בשעות להורשה בצוואה, הצוואה נעדרת תוקף חוקי. לטענת המבקשות, זאת על אף שבני המשפחה חפצו לאשר את הצוואה והסכימו להוראותיה. בעקבות אי חוקיות הצוואה, טענו המבקשות, נאלצו בני המשפחה לערוך הסכם חלוקת עיזבון אשר לימים קיבל תוקף של פסק דין ברוח הצוואה שניתנה.
קראו עוד:
במסגרת בקשתם של הבנות, נטען כי היעתרות למבוקש תגישה את רצון המוות וקיום צוואתו המוסכמת. כמו כן, לדבריהן, הימנעות מכך עלולה להשאירה את ההקפאה על חלוקת העיזבון ואי יישום חלק מהסכם משך אינסוף שנים.
היועץ המשפטי התנגד לקיום בקשתן של המבקשות וביקש להזמינו לדיון בבית המשפט. כמו כן, היועמ"ש ביקש כי יועברו לו מלוא התגובות של כלל הנוגעים בדבר וכי על תגובתו יגישו המבקשות תגובה משלהן.
בקשה למתן הוראות, הדרך הדיונית הרבלנטית?
חוק הירושה קובע במסגרת הוראות סעיף 83 כי בית המשפט רשאי לפי בקשת מעוניין בדבר, בכל עת, לתת הוראות למנהל עיזבון בכל הנוגע למילוי תפקידו. מדובר בעניין טבעי שכן העיזבון איננו אישיות משפטית וכל פעולות המתנהלות בעיזבון אשר מנוהל על ידי מנהל עיזבון צריכות לקבל את אישור בית המשפט.
מאידך, במקרים בהם לא מונה מנהל עיזבון לניהול ענייני העיזבון, והצדדים לדבר חלוקים בדעותיהם, יש להגיש תובענות בדבר חלוקת העיזבון לבית המשפט. בית המשפט קבע עוד כי במקום בו נעשה הסכם לחלוקת עיזבון, אין יותר עיזבון שכן העיזבון חולק על פי הסכם בעל תוקף של פסק דין.
אי לכך, אם ליורשים על פי הסכם זה יש תובענות כלפי יורשים אחרים, עליהם להתכבד להגיש תביעה מסודרת. משנה תוקף יש לדברים אלה כאשר מדובר בבקשה למתן הוראות הכוללות הצהרות ותביעה כספית.
לסיכום, בית המשפט קבע כי לא ניתן לדון בסוגיה במסגרת בקשה למתן הוראות למנהל עיזבון. השופטת הוסיפה כי היקפה של הבקשה, כאשר היא מתפרשת על פני עשרות עמודים וכוללת תגובה של שבעה משיבים שונים (וביניהם היועץ המשפטי לממשלה), מצריך דיון מסודר במסגרת תובענה ושמיעת ראיות. אי לכך, הבקשה נדחתה על הסף.
לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן