www.what2do.co.il

האם האחות למחצה תקבל פיצויים משווי הנחלה אשר ירש אחיה כ``בן ממשיך``?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
האם האחות למחצה תקבל פיצויים משווי הנחלה אשר ירש אחיה כ``בן ממשיך``?

תביעה לחלוקה חוזרת של ירושה הגיעה לבית המשפט לענייני משפחה בבאר שבע. על פי כתב התביעה, מדובר במשפחה אשר האבא המנוח היה מושבניק וברשותו משק. במותו, לא הותיר האב כל צוואה ולכן חולק רכושו, למעט המשק (שעבר לבנו כבן ממשיך), כאשר כל אחד מהיורשים מקבל רבע מהסכום.

 

המשק, כבר אינו מתקיים כמשק חקלאי, אך בכל זאת גר שם כיום האח הנתבע. הנתבע הינו "בן ממשיך", אשר אושר ע"י כל הגורמים הנחוצים (הסוכנות, ועד המושב, מנהל מקרקעי ישראל, ההורים ואחיו) ככזה עוד כאשר היה האב בחיים. אישורים אלו, מראים על ההחלטה עוד מסוף שנות ה-70 ותחילת שנות ה-80. לאח יש אחות למחצה אשר דורשת מבית המשפט לפצל את הנחלה על מנת שניתן יהיה לחלקה באופן שווה בין האחים. או לחילופין היא דורשת פיצוי כספי כפי שהובטח לה.


הוויכוח בין האחים אינו מפתיע שכן לאחרונה עלה באופן ניכר שוויין של הנחלות במושבים, וסכסוכים רבים פורצים בין יורשי האדמות. גרעין הסכסוך נובע מהסירוב של מנהל מקרקעי ישראל לפצל נחלות משום שמטרת ה"בן הממשיך" הינה לשמור על היחידה החקלאית אשר פיצולה יוביל לפגיעה בקיום החקלאי המקורי שלה.


לרוב דורש בית המשפט מהבן הממשיך לפצות את אחיו על "אובדן" הירושה מצדם. לא כך הסתיים המקרה בין האחים בתביעה הנוכחית.


בית המשפט דוחה את טענות האחות


בית המשפט הכיר במסמכים השונים אשר הציג לו האח. בנוסף, הודתה התובעת בעדותה כי ידעה שאחיה הוא "בן ממשיך" כבר כמעט 30 שנה, אשר בנה את ביתו ליד הוריו. מכורח כל אלו לא היה מקום לטעון כי האח אינו בן ממשיך ולכן הטענה כי ניתן לפרק את הנחלה, או לפצלה, נופלת. בעדותו של הנתבע תמכו גם מנהל מקרקעי ישראל והסוכנות היהודית אשר הגישו תצהירים מטעמם.

 

      קראו עוד בתחום:


בית המשפט דחה גם את טענותיה של התובעת כי הנחלה כבר מזמן איננה משק חקלאי. למרות שעל פי הרעיון המקורי של הבן הממשיך, הוא אמור לרשת את המשק ולהמשיך בו את העבודה החקלאית, קבע בית המשפט שמדובר בסוגיה עליה יש לדון במנהל מקרקעי ישראל ולא בפניו.


בנוגע לפיצויים המקובלים בד"כ כאשר בן יחיד יורש את כל נחלת ההורים, לא השכילה התובעת להביא מסמכים התומכים בהתחייבות זו. זולת עדותו של בעלה, לא המציאה התובעת הוכחה חותכת לעניין ובקשה זו נדחתה אף היא.


לסיכום, בית המשפט דחה את טענותיה של האחות למחצה וחייב אותה בהוצאות בית המשפט ושכ"ט עו"ד.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.