www.what2do.co.il

התנגדות לצו ירושה שניתן בבית דין רבני בגין העדר סמכות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 27/02/2011
התנגדות לצו ירושה שניתן בבית דין רבני בגין העדר סמכות

הסמכות המקבילה הקיימת במערכת המשפט הישראלית, בין בתי הדין הרבניים מחד, ובתי המשפט לענייני משפחה מאידך, מעלה פעמים רבות סוגיות משפטיות מורכבות. החוק מעניק לבתי הדין הרבניים סמכות מוחלטת בנושאים מסוימים (כגון גירושין), ולעיתים נדרשת הסכמתם של בעלי הדין לקיום דיון בבית הדין הרבני (לדוגמא, מזונות ילדים או ירושה).

 

לא אחת, דורשים בעלי הדין כי הדיון לגבי נושאים מסוימים יערך בבית המשפט לענייני משפחה. קל וחומר במקרים בהם בית הדין הרבני איננו מוסמך לפסוק לטובתם מטעם ההלכה היהודית. אחת הסיטואציות הללו באה לידי ביטוי במקום בו הצדדים הם ידועים בציבור.

 

האם כאשר בית הדין ממציא צו ירושה, או צו קיום צוואה, רשאי צד הנוגע בדבר שהינו ידוע בציבור, להתנגד לצו זה ולדרוש כי הדיון יערך בפני בית המשפט לענייני משפחה? סוגיה זו הגיעה לפתחו של בג"ץ בסוף שנת 2002.

 

המסגרת המשפטית


סעיף ‎151 לחוק הירושה קובע כי הערכאה המוסמכת לדון בענייני ירושה הינה בית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, על פי החוק, במידה וכל הצדדים מסכימים לכך בכתב, בית הדין הדתי רשאי לקנות סמכות שיפוטית בענייני המעמד האישי של המוריש, לתת צו ירושה וצו קיום צוואה ולקבוע זכויות למזונות מן העזבון.


בעיה מיוחדת מתעוררת במקרה בו עולה השאלה - האם בית הדין הרבני מוסמך לדון ולהכריע בשאלה אם צד כלשהו, שלא הסכים לסמכותו, הוא "צד נוגע בדבר" מבחינת חוק הירושה.

 

כלומר, האם בית הדין הדתי מוסמך לדון ולהכריע בשאלת סמכותו הפרסונאלית תוך כדי קביעת מעמדו של אדם לפי חוק הירושה, שעה שאדם זה לא הסכים לסמכות השיפוט של בית הדין. לדוגמא, במקרה בו האדם המתנגד הוא למעשה אישה הטוענת שהיא "הידועה בציבור" של המוריש, ולכן בעלת זכויות ירושה על פי הוראת סעיף ‎55 לחוק.

 

לולא הסכמת הצדדים בכתב, אין תוקף להחלטת בית הדין הרבני

 

על פי פסיקתו של בית המשפט העליון, במקרים בהם יעלה בידיו של הצד הנוגע בדבר, להוכיח כי לא ניתנה לו האפשרות להתנגד לסמכותו של בית הדין הרבני, קיימת לו עילה לדרוש לביטול ההחלטה. לאמור, במידה והצד הנוגע בדבר טוען כי פסיקתו של בית הדין הרבני עלולה לפגוע בו בעניין זה (לדוגמא, ידועים בציבור אשר אינם מוכרים בהלכה היהודית), ראשי הוא לדרוש את הדיון בבית המשפט לענייני משפחה.

 

התנגדות זו יכולה להיות מוגשת כנגד בתי הדין הרבניים, גם לאחר שניתן צו הירושה, שכן על פי התפיסה המשפטית - בית הדין הרבני אינו קונה סמכות לדון בעניין ללא אישור של כל הצדדים המעורבים. כמו כן, מצופה מן הצדדים הדורשים את המצאת צו הירושה מבחינתם, להציג בפני בית הדין הרבני מתנגדים אפשריים ולא להסתירם.

 

דוגמא לפסק דין בנושא

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.