www.what2do.co.il

ביטול צו ירושה שניתן בידי הרשם לעניני ירושה בירושלים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
ביטול צו ירושה שניתן בידי הרשם לעניני ירושה בירושלים

מספר תביעות שהוגשו על ידי הצדדים האחד כנגד משנהו בעניין עיזבון המנוח.ביום 8.1.08 ניתן על ידי הרשם לענייני ירושה בירושלים לבקשת האישה צו ירושה לגבי עזבונו של המנוח. לטענת האישה היא זכאית למחצית מרכושו של בעלה המנוח.

האם יש לבטל את צו הירושה? 

בני הזוג נישאו בשנת 1948 ומשכך כך חוסים תחת המשטר הרכושי של הלכת השיתוף שהינו פרי חקיקה שיפוטית מבית מדרשו של בית המשפט העליון. הלכת השיתוף הנ"ל קובעת חזקה לפיה "בני זוג החיים בצוותא ומקיימים משק בית משותף ,הרכוש שנצבר במשך חייהם המשותפים הוא רכושם המשותף המתחלק ביניהם בחלקים שווים ,גם אם הוא רשום על שם אחד מהם והוא כל עוד אין ראיות על כך שנתגבשה ביניהם כוונה אחרת.


להוכחת תחולת הלכת השיתוף נדרשים שני תנאים: אורח חיים תקין ומאמץ משותף, כאשר לגבי האחרון נקבע כי אינו חייב שיבוא לידי ביטוי דווקא בתרומה כספית לקופת המשפחה אלא אפשר שיתבטא בתרומה לניהול משק הבית וגידול הילדים.

 

 

החזקה הנוצרת בדבר כוונת השיתוף המיוחסת לצדדים ניתנת לסתירה על ידי מי מבני הזוג המתנגד לשיתוף, אשר יכול לסתור אותה על ידי הוכחת כוונה שונה מכוונת שיתוף. סתירת החזקה אפשר שתיעשה באופן כללי על ידי ראיות אשר יסתרו את הכוונה ליצור מערכת כלכלית כללית משותפת או לחילופין- אפשר שתיעשה באופן ספציפי על ידי ראיות בדבר העדר כוונת שיתוף בנכס מסוים.


ההתפתחות בפסיקה לאורך השנים

 

לאורך השנים, התפתחה בפסיקה מגמה של הרחבת הלכת השיתוף, דבר שנעשה במספר מוקדים:
א.שימת דגש על התנאי של מאמץ משותף תוך דרישה מינימליסטית של חיים תקינים. ההלכה כיום היא כי לצורך עמידה בדרישת אורח חיים תקין.

 

די בחיים תחת קורת גג אחת והיעדר קרע או פירוד של ממש. ב.צמצום האפשרות לסתור את החזקה בדבר השיתוף - בתחילה היה על הצד הטוען לשיתוף להוכיח התנאים המקדמיים שפורטו לעיל ברם במשך הזמן, הפכה הלכת השיתוף למעין "חזקה" לפיה ההנחה היא שיתוף ועל הצד הטוען אחרת והמבקש לסתרה להרים הנטל לשלילתה: 

בעניינו מדובר בבני זוג שחיו יחדיו תחת קורת גג אחת כ-57 שנה תוך שהולידו 7 ילדים. חיי הנישואין נקטעו רק עקב פטירת המנוח. טענת השיתוף שהועלתה על ידי האישה לא נסתרה ואף לא הועלתה כל טענה להעדר שיתוף ו/או כל ראיה הסותרת את חזקת השיתוף הן בכתב ההגנה או בסיכומים.מעבר לצורך יודגש גם כי מדובר בדירת המגורים של בני הזוג שנבנתה בתקופת הנישואין ובה ממשיכה האישה לתגורר וגם המנוח בצוואתו לא ציין כי הוא מבקש לשלול ממנה כל זכויות.

 

     קראו גם:


לפיכך יש לקבוע כמבוקש כי במקרה זה חל שיתוף בין האישה למנוח ומכוחה שייכות לאישה מחצית זכויות המנוח בדירה והמקרקעין הצמודים לה וזאת למרות שהזכויות רשומות על שם המנוח בלבד . מאחר שאדם יכול לצוות בצוואתו רק את מה ששייך לו יכול היה לצוות לבן מ’ רק את חלקו בנכס דהיינו מחצית מזכויותיו הרשומות בששית הנכס המהווה 1/12 ממנו.

לסיכום,


על פי הסכמת הצדדים שקיבלה תוקף של החלטה יש לבטל צו הירושה שניתן על ידי הרשם לענייני ירושה בירושלים ולהורות לרשם המקרקעין לבטל כל רישום שנעשה מכח אותו צו. על פי הלכת השיתוף שייכות לאישה מחצית מזכויות המנוח בדירה ובמקרקעין הצמודים לה המהווים 1/12 חלקים מהחלקה. לפיכך יש להורות לרשם המקרקעין בירושלים לרשום על שם האישה מחצית מזכויותיו של המנוח במקרקעין.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.