www.what2do.co.il

ביטול צוואה בעל פה מחמת פגמים בצוואה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
ביטול צוואה בעל פה מחמת פגמים בצוואה

סעיף 23 לחוק הירושה קובע מספר תנאים אשר מתחייבים לצורך קיומה של צוואה בעל פה. בין תנאים אלו ניתן למנות מבחנים כגון שהמצווה היה שכיב מרע, הצוואה נערכה בפני שני עדים, העדים ערכו זיכרון דברים בסמוך ככל אפשר לאמירת הצוואה ועוד. עם זאת, האם יש לקבל כצוואה בעל פה את דבריה של מנוחה שנאמרו, כביכול, על ידה במשך חצי שנה בה הייתה האחרונה מאושפזת בבית חולים לפני פטירתה. האם עצם העובדה שהמנוחה אמרה לעדים רבים ושונים כי היא מעוניינת להוריש את כל רכושה לאחייניתה, מהווה צוואה בעל פה שיש להעניק לה תוקף משפטי. סוגיה זו נידונה בבית המשפט לענייני משפחה.


המנוחה במקרה דנן נפטרה לאחר שעברה ניתוח ואושפזה בבית חולים למשך כחצי שנה בטרם פטירתה. למנוחה לא היו ילדים פרט לאחייניתה אשר גדלה בביתה מעת שהייתה ילדה קטנה. השתיים היו קרובות ביותר ואף במקרים רבים ראתה האחיינית את דודתה בתור אמה המאמצת. בבית המשפט אף הוצגה הזמנת חתונתה של המבקשת כאשר מתחת לשמות הוריה מופיע גם שמה של המנוחה.


אחיה של המנוחה הלכו בינתיים לבית עולם וכל ילדיהם פרט לילדי אח אחד הצהירו על הסתלקות מירושה. ילדיו של אח זה הגישו בקשה לבית המשפט שלא להורות על מתן צו קיום צוואה שכן מדובר בצוואה בעל פה שאיננה קבילה. לדאבונה, של המבקשת, בית המשפט ביכר את גרסתם של בני דודיה, על פני גרסתה שלה.

 

פגמים צורניים ואי הוכחת גמירות דעת


בני דודיה של המבקשת טענו כי הצוואה אינה תקפה משום שנפלו בה פגמים רבים. המשיבים טענו כי המבקשת לא הוכיחה שהמנוחה הייתה שכיב מרע ולא נערך על ידי העדים זיכרון דברים. כמו כן, לשיטתם, העדים לא ציינו בתצהירם את התאריך שבו נערכה הצוואה ולא ניתן לאשר את הצוואה חרף הפגמים משום שהתקיימה השפעה בלתי הוגנת על המנוחה מצידה של המבקשת.


בית המשפט קבע כי מבחינה בסיסית, לגבי גמירות דעתה של המנוחה, אף אחד מהעדים לצוואה לא העיד כי הוא התבקש להיות עד לעריכת צוואה. כל מה שנאמר אליבא דגירסת המבקשת היה שהמנוחה אמרה בפני אנשים שונים שביקרו אותה בבית החולים, בהזדמנויות שונות, כי היא מעוניינת לתת את כל רכושה למבקשת.

 

      קראו עוד בתחום:

 

עם זאת, במהלך הדיונים בבית המשפט הוכח כי גם המבקשת בעצמה לא ייחסה לדברים משמעות של צוואה. המבקשת אף נשאלה האם פנתה לאחר פטירת המנוחה לעורך דין על מנת שיטפל בעיזבון המנוחה והיא ענתה שלא. להיפך, המבקשת רוקנה את חשבונות הבנק של המנוחה ונהגה ברכושה מנהג בעלים.


"ההסבר ההגיוני להתנהלות המבקשת הוא פשוט בתכלית. המבקשת הבינה לאחר שקיבלה יעוץ משפטי מעורך דין, כי המנוחה לא ערכה שום צוואה, גם לא צוואה בעל פה ולפיכך היא החלה לנקוט במסלול של הכנת תצהירי הסתלקות לצורך הגשת בקשה לירושה על פי דין. זאת, בתקווה כי היורשים על פי דין יסתלקו לטובת אמה וכך תזכה המבקשת בכל העיזבון. עם זאת, היורשים על פי דין סירבו לחתום על התצהירים והמבקשת פנתה לעשות ברכוש כבשלה".


יודגש כי המבקשת לא עמדה בנטל לסתור את הפגמים הנטענים בצוואה כגון היותה של המנוחה שכיב מרע ועריכת זיכרון הדברים כנדרש. מיותר לציין כי אי עמידה בנטל זה, במקרה בו מדובר בצוואה בעל פה, החליש מאד את גרסתה של המבקשת. לסיכום, בית המשפט קבע כי אין לקיים את הצוואה ועל היורשים לפי דין להגיש בקשה למתן צו ירושה פורמאלי. כמו כן, המבקשת חויבה בהוצאות משפט ושכ"ט עורך דין בסך 10,000 שקלים.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.