www.what2do.co.il

האם ניתן לחזור מהודאת הסתלקות מעיזבון?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
האם ניתן לחזור מהודאת הסתלקות מעיזבון?

פעמים רבות חותמים יורשים על הסתלקות מעיזבון בגין סיבות שונות. יורשים מסוימים עושים זאת משום שהם מעוניינים להעביר את כספי הירושה לבן\בת זוג המנוח, וחלקם עושים זאת בשל גורמים אחרים כגון נושים המתדפקים על דלתם או בעבור תמורה מצד היורשים האחרים.

 

הסתלקות מעיזבון חייבת לעשות בכתב ולקבל אישור של הרשם לענייני ירושה או בית המשפט לענייני משפחה. האם במקרה בו יורש החליט להסתלק מעיזבון, עומדת לו הזכות לחזור בו מהחלטתו?

ההלכה הפסוקה קבעה כי ההסתלקות מחלק בירושה הינה אקט חד צדדי ללא אפשרות חזרה. פרופ’ שילה, בספרו "פירוש לחוק הירושה תשכ"ה 1965", גורס כי הסתלקותו של אדם מעיזבון שומטת את היותו בעל עניין בעיזבון. כמו כן, חוק הירושה איננו מציין כל אפשרות לחזור מהחלטה על הסתלקות מעיזבון ודברים דומים התקבלו בפסיקות בית המשפט העליון.

פרשנות משפטית זו מוקבלת על ידי בתי המשפט בענייני עיזבון. מדובר בבחינת הנושא הנשענת בין היתר על הניתוח המשפטי כי חוק הירושה דורש שהסתלקותו של קטין ושל מי שהוכרז פסול דין, טעונה אישור של ביהמ"ש. אי לכך, מלבד קטינים ופסולי דין, הסתלקות מעיזבון הינה צעד חד כיווני.

 

מתי בכל זאת ניתן לבטל הסתלקות?


הסתלקות מעיזבון יכולה להיות קבילה בבית המשפט רק במקרים בהם עלה בידיו של היורש להוכיח כי הסתלקותו מהעיזבון נעשתה תוך מרמה ו\או עושק. במקרים אלו, מבוטל כתב הוויתור על העיזבון (או חלקו) במסגרת דיני החוזים ועיקרון תום הלב. כמו כן, בתי המשפט אינם מתירים ביטול הסתלקות מהעיזבון אשר נעשתה בתמורה למתנה שלא ניתנה או הסכם שלא כובד.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

ירושות בישראל - מיהו יורש?

ירושה - היורשים ע"פ חוק הירושה הם למעשי בני משפחתו הקרובים ביותר של המוריש: בן זוגו, ילדיו, נכדיו, הוריו, אחיו, אחייניו, סביו ... 

מתי חשוב לעשות צוואה

בכל מקרה בו אינכם מעוניינים בחלוקת עיזבונכם כמו שקובע חוק הירושה, קיים הכרח להכין צוואה ע"פ אחת הצורות המנויות בחוק ... 

התנגדות לצוואה

בכל מקרה בו קיים חשש כי הצוואה נעשתה בשל אונס, איום, השפעה בלתי הוגנת, תחבולה או תרמית, ניתן עקרונית להגיש התנגדות לצוואה... 

עצות לעריכת צוואה

בהתאם לחוק הירושה, רשאי המצווה לצוות שיורש יזכה בעיזבונו, כולו או חלקו, בהתקיים תנאי מסוים או בהגיע מועד מסוים. המוריש יכול, למשל, לצוות שנכדיו יזכו בחלקים ... 

צו ירושה

להגיש בקשת צו ירושה ... מילוי הטופס, מאמרים, פסקי דין ופניה אל עורכי דין באתר ...  

צו קיום צוואה

בקשות לצווי ירושה / קיום צוואה / מינוי מנהל עיזבון קבוע תוגשנה ללשכת הרשם לענייני ירושה בשלושה עותקים, כאשר לאחד מהם יצורפו המסמכים המקוריים וכל הנדרש עפ"י תקנה 14 לתקנות הירושה ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

מאגר חוקים

לרשותך מאגר חוקים הקשורים בתחום המשפט במשפחה ... מה אומר החוק על הבעיה שלך ? 

חוק הירושה, התשכ"ה 1965

חוק הירושה קובע כיצד יש לערוך צוואה, מי היורשים החוקיים ומה קורה עם העיזבון כאשר אין צוואה חוקית.  

חוק הצהרות מוות, התשל"ח 1978

חוק הצהרת המוות מכריז על מותם של אנשים שעקבותיהם נעלמו במשך תקופה ארוכה וקיימת סברה שבם לא בין החיים. 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.