בשנים האחרונות, מתרבה התופעה של בני זוג אשר בוחרים להתגרש לאחר שנים מעטות בלבד ובעודם צעירים. הסיבות לכך יכולות להיות רבות. לדוגמא, ייתכן ובני הזוג "התייאשו" מהניסיונות להציל את חיי הנישואין והם בוחרים ללכת כל אחד לדרכו בטרם ייקשרו "בסבך הנישואין". כמו כן, לעיתים בני זוג באים בברית הנישואין מתוך לחץ חברתי או משפחתי, וזאת כאשר הם אינם מודעים למלוא ההשלכות המקופלות בנישואין. תהיה הסיבה אשר תהיה, פעמים רבות מדובר בגירושין ללא ילדים. יודגש כי גירושין בין בני זוג ללא ילדים יכולים להיות, כמובן, גם כאשר הבעל והאישה אינם צעירים.
קראו עוד בתחום:
- מזונות לילד מחוץ לנישואין, האמנם?
- אי פינוי נכס למרות הסכם גירושין, ותביעה לתשלום דמי שימוש ראויים
- האם רומן בין עורך דין לבין הצד השני היה עילה לביטול הסכם גירושין?
- "עסקה רעה" מבחינת הבעל איננה עילה לביטול הסכם גירושין
עורכי דין העוסקים בתחום ממליצים לשקול ברצינות את התרת הנישואין בדרך של הסכמה. דהיינו, להתגרש על בסיס עריכת הסכם גירושין ובו יוסדרו סוגיות הקשורות בפרידה. כאשר מדובר בנישואין עם ילדים משותפים, הסכם הגירושין כולל גם סוגיות שונות הנוגעות לילדי בני הזוג (מזונות ילדים, הסדרי ראיה ומשמורת). במקרים בהם לבני הזוג אין ילדים משותפים, הסכם הגירושין יכלול בעיקר עניינים כגון חלוקת הרכוש ומזונות האישה.
על פי רוב, הסכם גירושין מעגן בתוכו גם את החובה להסכים ו/או לקבל את הגט. פעמים רבות, צדדים להליך גירושין מנסים להשיג יתרונות כנגד הצד השני על ידי עיכוב הגט. אי לכך, מומלץ להכליל בהסכם הגירושין גם חובה מפורשת לקבלת או נתינת גט בבית הדין הרבני. יש להדגיש כי למרות הסכמה בהסכם גירושין, צד אשר יתחרט בנוגע לגט לא יהיה מחויב לעשות כן על פי הסכם הגירושין. מומלץ אפוא לקבוע את מועד הדיון בבית הדין הרבני קרוב ככל הניתן למועד עריכת הסכם הגירושין.
מזונות
אישה זכאית למזונות מבעלה על פי הדין החל עליה. דהיינו, כאשר מדובר בבני זוג יהודיים, הדין לפיו תיקבע זכותה של האישה למזונותיה הינו הדין העברי. ההלכה היהודית קובעת כי אישה זכאית למזונותיה מבעלה רק כל אימת שהנישואין עומדים בתוקפם. אי לכך, כאשר מוסדר הגט, לא חלה על הבעל החובה לזון את אשתו.
לעיתים, לדוגמא כאשר מדובר בנישואים שנמשכו שנים רבות, ייתכן והאישה תהיה זכאית גם למזונות שיקום לאחר הגירושין. עם זאת, כאשר עסקינן בבני זוג צעירים, או לאחר שנות נישואין מעטות, סביר להניח שלא יהיה ניתן להכניס את מזונות האישה בהסכם הגירושין. יודגש כי שיקולי צדק והגינות יכולים לשנות את הקביעה הנ"ל והכל תלוי בנסיבות המקרה.
רכוש
גם זוגות אשר היו נשואים זמן קצר בלבד יכולים לצבור רכוש רב. לדוגמא, במקרים בהם הזוג ניהל חיים משותפים במשך תקופה משמעותית, ונישא רק זמן קצר מתוך התקופה הנ"ל. בסיטואציות כגון דא, ייתכן ובני הזוג מחזיקים ברכוש רב ערך (לדוגמא, מכונית משותפת, מכשירי חשמל יקרים וכדומה). קל וחומר כאשר מדובר ברכישת דירה משותפת. על מנת לחלק את הרכוש באופן הוגן ושווה, יש להעריך את שווי הרכוש המשותף, למעט רכוש שאיננו כלול בקופה המשפחתית (למשל, נכסים שהיו בידי בן הזוג לפני הנישואין או נכסים שהוסכם עליהם במפורש אינם משותפים).
יודגש כי ככל שהנישואין נמשכו זמן רב יותר, כך תקום גם תחולה לזכויות סוציאליות (לדוגמא, קרן פנסיה או קרן השתלמות) וחסכונות שונים. בעת בחינת הרכוש, חשוב לשים לב שהצד השני "חושף את כל הקלפים" ואינו מסתיר רכוש מפני הצד השני. גילויים מאוחרים של הרכוש עלולים להתברר כבלתי אפשריים ולהעמיד את הצד אשר הם הוסתרו ממנו בפני שוקט שבורה. קל וחומר כאשר הסכם הגירושין מקבל את אישורו של בית המשפט או בית הדין הרבני, וכפועל יוצא מכך הוא תקף כפסק דין.