בית הדין הרבני בירושלים התקשה לאשר בקשת גט של זוג נשוי בגלל אחד מהסעיפים בהסכם הממון שעליו הם חתומים. לפי הסעיף, הבעל מתחייב לשלם לאישה מזונות אם לא ייתן לה גט בתוך פרק זמן מסוים. בית הדין דן בשאלה אם תנאי זה הופך את הגט ל"גט מעושה".
לפי עובדות התביעה, ביולי 2010, לאחר חמש שנות נישואים, בני זוג חתמו על הסכם ממון שאחד מסעיפיו קובע כי במקרה שבו האישה תרצה להתגרש והבעל לא ייתן לה גט בתוך 120 יום מהדרישה, הוא יהיה חייב לשלם בכל חודש מזונות בסכום של 10,000 שקלים עד שייתן לה גט בפועל, זאת ללא קשר להכנסות העצמאיות של האישה.
הנישואין לא האריכו ימים וכמה שנים לאחר מכן, הגישה האישה בקשה לגירושין. בית הדין התחבט בסוגיה אם אפשר לזמן את בני הזוג לסידור הגט לאור הסעיף האמור, אשר לפיו עולה שהגט לא ניתן מרצונו החופשי של הבעל אלא הם נכפים עליו. הדיינים הסכימו כי לא הייתה מתעוררת בעיה אם לפי ההלכה בעל מחויב בתשלום מזונות. ואולם, משום שאין פסיקה אשר מחייבת את הבעל בתשלום מזונות, התשלום החודשי המוסכם נחשב לקנס המוטל על הבעל בגין סירוב מתן הגט.
לחיזוק טענה זו הוזכר הרשב"א אשר פסק כי גט שבעל נתן כדי להימנע מקנס נחשב ל"גט מעושה" שיש להימנע מלאשר. בעל אינו מגרש את אשתו אלא מרצון ואי אפשר להכריח בעל להתגרש מאשתו. גט שניתן בכוח אינו תקף אלא כאשר ישנה פסיקה לכפיית הגט. בית הדין הכיר בכך שלפי פוסקים נוספים בהלכה, במקרים שהבעל הסכים לקנס מלכתחילה, אין זה גט מעושה והגט כשר. עם זאת, דייני בית הדין ציינו שמרבית הפוסקים תמכו בדעתו של הרשב"א וקבעו כי במקרים שבהם הגט ניתן בשל אילוץ כספי הוא גט פסול.
אי תשלום הקנס מהווה תנאי למאסר
החיוב הכספי הנדון בגירושין אלה נקבע בהסכם הממון כמזונות, שזהו חוב שאם לא משלמים אותו ניתן לאכוף אותו בהוצאה לפועל ואף במעצר. משכך, הכפייה אינה כרוכה בתשלום הכספי בלבד, אלא גם באיום למאסר. לאור זאת בית הדין קבע כי הגט הוא גט מעושה שלא כדין ולא ניתן לאשר אותו.
לפיכך וכן לפי הנחיה של בית הדין הרבני הגדול אין לאשר לבעל ולאשה להתגרש, אפילו בהסכמה, כל עוד ישנו סעיף אשר מחייב את הבעל לשלם קנס אם יסרב למתן הגט. לכן, כל עוד לא התקבלה החלטה שהבעל חייב לשלם לאישה סכום של 10,000 שקלים בחודש כמזונות וכל עוד לא נקבעה פסיקה אשר כופה את הגירושין על הבעל, הגט נחשב לגט מעושה ולא ניתן להסדירו. בית הדין קבע שעל הצדדים להגיש הסכם חתום שלפיו הסעיף בהסכם הממון מבוטל וחסר תוקף. לאחר מכן ניתן יהיה לזמן אותם לסידור הגט.
תיק רבני 669147-5