www.what2do.co.il

ביטול סעיף מזונות בהסכם גירושין, האם אפשרי?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/03/2018
ביטול סעיף מזונות בהסכם גירושין, האם אפשרי?

הסכם גירושין נחתם בין בני זוג נשואים המעוניינים להתגרש בהסכמה, ומסדיר את העניינים הקשורים בסיום החיים המשותפים, כולל חלוקת רכוש, דמי מזונות, משמורת ילדים ועוד. כדי שלהסכם יהיה תוקף משפטי עליו לקבל אישור של בית הדין הרבני או בית המשפט לענייני משפחה.

 

במקרים חריגים, שבהם התברר כי הסכמת הצדדים לחתום על ההסכם לא הייתה מדעת, ניתן להגיש תביעה לביטול הסכם גירושין, כאשר קיימות נסיבות מיוחדות בלבד. בתביעות משמורת ילדים, ניתן להגיש בקשה לשינוי ההסכמה שנחתמה בדבר המשמורת הילדים, בכל עת, בתנאי שחל שינוי מהותי בנסיבות המצדיק את הפנייה המשפטית.

 

מהן העילות לביטול הסכם גירושין?

 

בית דין רבני או בית משפט לענייני משפחה יבטל הסכם גירושין רק בנסיבות חריגות, כאשר הוכח כי אחד הצדדים חתם על אישור הסכם הגירושין שלא מרצונו החופשי, או מבלי שהבין את משמעותו. או אם במהלך הליך אישור ההסכם נפל פגם בהליך השיפוטי, כגון: פגיעה בעיקרון טובת הילד בעת קביעת משמורת או הסדרי ראייה.

 

ההסכם ניתן לביטול אם התברר שאחד הצדדים חתם עליו בחוסר תום לב, תוך הסתרת רכוש ופרטים מהותיים אחרים, או שחתם למרות שלא הייתה לו כוונה לקיים אותו, או חתם עקב טעות. במצב זה הצד שהוטעה רשאי לפנות אל בית המשפט או אל בית הדין הרבני ולהגיש בקשה לביטול ההסכם תוך הצגת עילות ביטול ראויות.

 

תביעה לביטול סעיף מזונות אישה בהסכם גירושין

 

לאחר שנחתם הסכם גירושין בין הצדדים, פנה הבעל אל בית הדין הרבני האזורי חיפה וביקש לקבוע כי סעיף 3 בהסכם הגירושין, אשר נחתם בין הצדדים ואושר על ידי בית הדין יבוטל. בסעיף זה נקבע תשלום של 3,000 שקלים, המהווה דמי מזונות אישה שעליו לשלם לגרושתו מיום יציאתה לפנסיה, או אם תפוטר ממקום עבודתה, לפי המוקדם ועד לאחרית ימיה.

 

התובע טען כי יש להורות על ביטול סעיף זה, בשל מספר נימוקים. האחד, כפייה - לטענתו, הגירושין ותנאי הגירושין נכפו עליו. הוא סבל מקושי בתפקוד המיני ואשתו איימה עליו שתפרסם את הדבר ברבים. בנסיבות אלו, נאלץ לחתום על ההסכם לפי דרישותיה.

 

השני, הטעיה – לדבריו קריאת ההסכם יוצרת מצג של איזון נכסים, בעוד שלמעשה לאישה זכויות רבות משלו באופן משמעותי. והשלישי, שינוי נסיבות - מהבחינה המשפטית, הכלל הוא כי מזונות, ואף מזונות בהסכמה, אינם בבחינת סוף פסוק, וניתן לשנות את שיעורם או לבטלם במצב של שינוי נסיבות מהותי, אשר נוצר ממתן פסק הדין.

 

שינוי נסיבות מהותי במצב הבריאותי והכלכלי

 

התובע טען כי מאז חתימת ההסכם, מצבו התדרדר מהבחינה הבריאותית והוסיף כי גם מצבו הכלכלי הורע, עקב הלוואה בסך של 100,000 שקלים אשר נתן לבנו שמת בנסיבות קשות, שלא הוחזרה לו, כמו כן, שילם לבתו סך של 50,000 שקלים, שאותם לווה ממנה עקב מות הבן. ואם אכן יידרש לשלם סכום זה לגרושתו, הוא לא יזכה ליציבות כלכלית, בעוד שהיא עצמה יציבה מבחינה כלכלית.

 

מנגד טענה האישה כי יש לדחות את התביעה על הסף. לטענתה הצדדים חתמו על ההסכם בפני עורך דין והוא אושר בבית הדין, מה שמוכיח גמירת דעת מלאה והבנת פרטי ההסכם. לטענתה, אין מקום לטענת העושק והכפייה, בשעה שבעלה הוא זה שביקש להתגרש והיא זו שרצתה שלום בית.

 

האישה אף דחתה את הטענות על חלוקה לא מאוזנת, והציגה חשבון שעל פיו כל צד קיבל נתח דומה מנכסי שני הצדדים. ואף המצב הכלכלי של הצדדים דומה. על פי הפסיקה כדי לשנות חיוב מזונות שנקבעו בהסכמה, נדרש שינוי נסיבות מהותי, דבר שלא מתקיים במקרה זה.

 

בית הדין לא מצא עילות לשינוי החיוב

 

לאחר שמיעת טענות הצדדים, דחה בית הדין טענות הכפייה וההטעיה, והשתכנע כי הבעל הוא שיזם את הגירושין והאישה חפצה בהמשך חיים משותפים. עוד סבר כי טענת ההטעיה חסרת כל בסיס, מאחר שלא הוכח ואף לא נטען כי הוצגו לבעל בעת הגירושין עובדות שאינן נכונות, ובית הדין לא השתכנע שיש חוסר איזון מהותי בין מסת הנכסים שלה זכה הבעל לבין זו של האישה.

 

לגבי טענת שינוי הנסיבות סבר בית הדין שבהיבט המהותי הסכום שנקבע לתשלום בסעיף 3 להסכם, אינו חיוב מזונות, אלא מדובר על התחייבות כספית שמטרתה הטבת מצבה הכלכלי של האישה, זאת מאחר שהאישה אינה נשואה עוד לתובע ולאחר גירושין אין חיוב מן הדין במזונות הגרושה.

 

לאור זאת, מהבחינה ההלכתית והמשפטית, נראה שאף במצב של שינוי נסיבות מהותי, ספק רב אם יש מקום לביטול סעיף זה בהסכם. על כן נקבע עוד שגם אם היה מדובר במזונות, לא נמצאו עילות לשינוי החיוב. לפיכך קבע בית הדין כי יש לדחות את התביעה לביטול סעיף 3 בהסכם הגירושין.

 

תיק ‏854228/3
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.