הצדדים נישאו זל"ז כדמו"י ב- 22/7/86. נישואי בנה"ז טרם פקעו. התביעה הוגשה ביום 5.6.08 בני הזוג הסכימו כי מועד הקרע בינהם הוא 1.8.08. התביעה היא לסעד הצהרתי אשר יכריז על הזכאות של התובעת במסגרת הסדר איזון המשאבים למחצית הזכויות מכל מין וכן לקביעת פיצוי בו יחויב הבעל בגין הפרש של נכסי העתודה הכלכלית, כושר ההשתכרות והמוניטין של בני הזוג וכן לסעדים זמניים לשמירת הזכויות.
התמנה אקטואר מטעם בית המשפט לשום הנכסים של בני הזוג ולאזן ביניהם. ב"כ התובע מבקש להורות לאקטואר לשום אף את נכסי הקריירה ואילו ב"כ הנתבע מתנגדת לכך.
האם יש מקום לבדוק את נושא נכסי הקריירה באמצעות אקוטואר?
חוק יחסי ממון בין בני זוג, תשל"ג-1973 עבר לאחרונה תיקון אשר פורסם ברשומות בחודש נובמבר 2008 במסגרתו תוקן סעיף 5, סעיף אשר הוכתר בכותרת הקדמת מועד איזון המשאבים בין בני הזוג. מטרתו היחידה של תיקון זה קביעת נסיבות אשר בהתקיימן תתגבש הזכות לאיזון המשאבים בין בני הזוג עוד בטרם מועד פקיעת הנישואין ולמעשה מתן מענה להפליה שנוצרה לגבי מועד האיזון בין זוגות שנישאו לפני 1.1.1974 לגביהם חלה הילכת השיתוף לבין זוגות שנישאו לאחר מועד זה אשר חוסים בצילו של החוק.
מטרת המחוקק להקדים את מועד האיזון אך לא לפגוע בסוגי הנכסים שהם בני איזון הדבר עולה בברור מדברי הכנסת. ההגדרה שבסעיף 5(ג) מטרתה להבהיר שאין מדובר בנכסי דלא נידא ונכסי מקרקעין בלבד שאת פירוק השיתוף בהם ניתן היה לבצע בנסיבות המתאימות גם בטרם התיקון לחוק אלא להבהיר שבין הנכסים יש לכלול את כלל הזכויות.
נראה שהזכויות שנמנו בסעיף אינן מהוות רשימה סגורה ולמחוקק לא הייתה כל כוונה להוציא מכלל הזכויות בנות האיזון זכויות שהוכרו בפסיקה כגון הזכות למוניטין כא עסקינן.
קראו גם:
-
מענק היובל - האם נכס בר איזון במסגרת הליך גירושין? -
האם ניתן לערוך הסדר איזון משאבים לפני הגירושין? - כוונת שיתוף בין ידועים בציבור
- האם ניתן לפרק שיתוף בדירה בתחילת הליך הגירושין?
יש להורות למומחה אשר מונה על ידי בית המשפט לבדוק אם קיימת עליה בכושר ההשתכרות של הנתבע בעקבות פיתוח קריירה ומוניטין או שמא בעקבות כישוריו האישיים שאינם קשורים במוניטין .במקביל גם את העליה בכושר ההשתכרות של התובעת עקב מוניטין והון אנושי שהיא פיתחה במהלך הנישואין ולאזן בינהם. למותר לציין שחוות דעת המומחה תשמש כלי עבור בית המשפט גם לצורך קביעת יחס האיזון הנובע מסעיף 8 לחוק.
לסיכום,
ההגדרה שבסעיף 5(ג) מטרתה להבהיר שאין מדובר בנכסי דלא נידא ונכסי מקרקעין בלבד שאת פירוק השיתוף בהם ניתן היה לבצע בנסיבות המתאימות גם בטרם התיקון לחוק אלא להבהיר שבין הנכסים יש לכלול את כלל הזכויות. נראה שהזכויות שנמנו בסעיף אינן מהוות רשימה סגורה ולמחוקק לא הייתה כל כוונה להוציא מכלל הזכויות בנות האיזון זכויות שהוכרו בפסיקה כגון הזכות למוניטין.