www.what2do.co.il

פקודת הנישואין והגירושין (רישום) 1919

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 26/11/2013
פקודת הנישואין והגירושין (רישום) 1919

פקודה זו קובעת כללים ותנאים לרישום נישואין וגירושין. זוג המעוניין להינשא בישראל נדרש להירשם בלשכת הרבנות אצל איש דת שהוסמך לכך, החוק מתייחס לרישום יהודים, נוצרים, מוסלמים ודרוזים בלבד.

 

זוגות שהם אינם בני אותו הדת, או בעלי דת אחרת, אינם רשאים להתחתן על פי ההלכה היהודית ונאלצים לערוך נישואים אזרחיים.

מדינת ישראל אינם מאפשרת לערוך נישואים אזרחיים, לכן זוגות שמעוניינים בחתונה אזרחית עושים זאת מחוץ לשטח המדינה, או נותרים כידועים בציבור.

1-2 לפי הגדרות פקודה זו, "הרשות הרושמת" הוא איש הדת המסדיר את רישומי הנישואין בהתאם לדתם של בני הזוג.

האימם הוא האדם האחראי על נישואין של בני זוג בני דת האיסלם, בנישואין לפי דת הנצרות הרושם הוא הכומר, לפי דיני ישראל הרב אחראי על רישום בני זוג יהודים, לפי דת הדרוזים מי שמסדיר את רישומי הנישואין הוא השיך של השבט.


2 א. בעבר היו רשאים בני זוג יהודים להירשם רק בלשכת הרבנות במקום מגוריהם, או במקום של אחד מבני הזוג לפי הכתובת שמופיעה בתעודת הזהות, מאחורי סעיף זה עמדה התפיסה כי הרב מכיר באופן אישי את כל בני העיר ולכן על סמך ההיכרות האישית של הרב עם בני הזוג ומשפחותיהם נערך הרישום.

 

לסעיף זה התווסף תיקון רלוונטי משנת 2013, מאחר וכיום, בעיקר בערים גדולות, הרב אינו מקיים קשר אישי עם מרבית התושבים לכן הוא חסר חשיבות והרישום בעיר המגורים לעיתים סרבול וחוסר נוחות מיותרת.

 

בעקבות התיקון לחוק, זוג יהודי המעוניין להינשא, רשאי להירשם, אצל כל רב שמונה כרושם נישואין לחוק הרבנות הראשית לישראל, בלי קשר למקום המגורים או למקום עריכת הנישואין.


3. רישום הנישואין יערך בארבעה עותקים ויכלול את הפרטים הבאים:


א. שמות שני בני הזוג, גיל, מקצוע, עדה ומקום המגורים.


ב. שמות הורי בני הזוג, מקצוע ומקום מגורים.


ג. שמות העדים ותחומי עיסוקם.


ד. תאריך ומקום הנישואין.


כל אחד מארבעת העותקים ייחתם בכתב יד על ידי הרשם ויישא את החותמת של הרשות הרושמת.


4. ארבעת העותקים של רישום הנישואין יחולקו בצורה הבאה:


א. עותק אחד יישמר בפנקס הרישום.


ב. עותק שני יישלח למשרדו של הממונה על המחוז.


ג. שני העותקים הנוספים יימסרו לבעל ולאישה תמורת תשלום סמלי.


4 א. חוק ברית הזוגיות לבני זוג חסרי דת מאפשר להירשם במרשם הזוגיות כמו זוג יהודי, על מנת לעקוב על רישומי הנישואין בין חסרי הדת, הממונה על המחוז ישלח בכל חודש לרשם הזוגיות הודעה על נישואין מסוג זה.


5. רישום הגירושין יתבצע לפי סעיפים 3,4 לפקודה זו, ללא צורך בפרטים של הורי בני הזוג.


6. כל אדם שהתחתן רשאי לקבל עותק של רישום הנישואין שלו, באמצעות הגשת בקשה למשרד הממונה על המחוז ותשלום האגרה.


7. אדם שאינו דאג להירשם כחוק הן לנישואין והן לגירושין, צפוי לעונש מאסר בן שנתיים.


8. החוק אוסר על הרב הרושם את הנישואין לעשות פרסומת לעיסוקו בצורה ישירה, או עקיפה, אלא בהתאם לתקנות של שר הדתות והמשפטים.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.