יותר ויותר נשים מגישות כיום תביעות בגין אלימות במשפחה במסגרת גירושין. כידוע, אלימות כנגד בן הזוג איננה חייבת להיות אלימות פיסית, ודי באלימות מילולית (כגון צעקות או קללות) בכדי להביא להוצאת צו הגנה לאישה ולילדים. עם זאת, מהו דינה של תביעת סרק אשר מוגשת כנגד הגבר, במסגרת הליך גירושין. שימו לב, תביעה מסוג זה עלולה גם לפגוע באישה במהלך הליך הגירושין, בבואו של בית המשפט לפסוק לטובתה בסוגיות המשמורת והרכוש.
קראו עוד בתחום:
- בקשה לצו הרחקה על רקע מתיחות בין בני זוג
- בקשה לקביעת מדור שקט ושלו בכך שהאב יורחק מהבית
- הארכת תוקפו של צו על הטרדה מאיימת כנגד הבעל
תביעות סרק מבחינת בית המשפט
תביעות סרק בגין אלימות במשפחה אינן עניין חדש, ובתי המשפט מכירים בכך ונוטים להתייחס לסוגיות אלו בכובד ראש. ברור כי גבר, אשר כנגדו מוגשת תביעת סרק שעניינה אלימותו כלפי אשתו וילדיו, עלול להיפגע כלכלית ורגשית בעקבותיה. גברים אשר מוצאים עצמם תחת אישום פלילי בנוגע לאלימות משפחתית, עלולים למצוא עצמם ניזוקים גם במסגרת הליך הגירושין וגם באורך חייהם התקין (לדוגמא, מקום העבודה).
על פי החוק למניעת אלימות במשפחה, כל אדם רשאי לפנות לבית המשפט על מנת לקבל הגנה מבן המשפחה הנוהג כלפיו באלימות. בית המשפט יכול, לאחר בחינת גרסאות הצדדים, לקבוע כי יש להרחיק את בן המשפחה האלים מביתו.
קראו גם:
- תביעה לפיצוי בגין נזקים שנגרמו עקב סירוב הבעל לתת גט
- החלטה בעניין כריכת מזונות אישה כדין בתובענה לגירושין
- מרוץ בעלי הדין בין בית הדין הרבני לבית משפט למשפחה
אלימות במשפחה יכולה להיות מוכחת על ידי עדויות של שכנים, תלונות במשטרה, הודעות SMS מאיימות וכו’. צו הגנה מומצא בעבור בן המשפחה הנפגע למשך כשלושה חודשים, וניתן להאריך אותו מספר פעמים בשישה חודשים נוספים (בהתאם להחלטת בית המשפט). לעיתים, בית המשפט מאריך את צו ההגנה לשנה בפעם אחת.
תביעה שקרית, מה עושים?
במקרה בה הוגשה כנגדיכם תביעה שקרית בטענת אלימות, מדובר בעבירה על החוק אשר עלולה לפגוע במגיש התביעה. בתי המשפט לענייני משפחה רואים מעשה זה בחומרה רבה, ולא אחת משפיעה תביעת סרק על אופן הפסיקה בהליך הגירושין. לדוגמא, אישה אשר הגישה תביעת סרק נגד בעלה בגין אלימות, עלולה להימצא כלא אמינה ופרנואידית. במקרים כגון דא, השופטים עלולים לשלול מהאישה את המשמורת על ילדיה. זאת ועוד, הגבר רשאי, במקרה בו תופרך תביעתה של האישה, להגיש כנגדה תביעה אזרחית בהליך מקביל ולדרוש ממנה פיצויים בגין עוגמת נפש ונזקים נוספים.
האישה ביקשה להפסיק את החקירה, האם התלונה תתבטל?
פעמים רבות, הגבר מפעיל לחצים כבדים על האישה לבטל את התלונה במשטרה כנגדו. עם זאת, משטרת ישראל איננה מוחקת פניות בנוגע לאלימות במשפחה רק משום שהצד שהגיש אותם חפץ בכך. ביטול חקירה מסוג זה יעשה רק בהתאם להחלטה של הקצין החוקר האחראי עליה יקבע כי יש למחקה מחוסר עניין הציבור.
חשוב, התייעצו עם עורך דין
אנשים רבים נוטים להתמודד בעצמם עם סוגיות כגון תלונות במשטרה וסכסוכים משפטיים. במקרה בו הוגשה כנגדכם תלונת סרק בגין אלימות במשפחה, מהרו להתייעץ עם עורך דין ובדקו היטב כיצד יש להתמודד עם הסיטואציה מבחינה משפטית. שימו לב, מעתה ועד לתום ההליכים, לכל מה שתעשו עלולה להיות משמעות הרת גורל בנוגע לעתיד הפסיקה בעניינכם. עורך דין מנוסה בתחום דיני המשפחה יכול לייעץ לכם כיצד להתנהל, איך עליכם לדבר עם האישה והילדים, ומה מותר ואסור להגיד במסגרת חקירה משטרתית.
דוגמא לפסק דין
בית המשפט לענייני משפחה בכפר סבא קבע כי אישה אשר העלילה על בעלה עלילות שווא, ואף הגישה כנגדו תלונה במשטרה, תשלם לו פיצויים. השופט, יעקב כהן, קבע כי האישה בדתה כנגד הגבר סיפורים שלא היו מעולם ועל כן היא חייבת לפצות בסכום של 17,000 שקלים. השופט ציין, בהתאם לעדויות הצדדים, כי האישה הגישה תלונה חסר בסיס במשטרה בגין "אלימות פיסית כלפיה" מצד בעלה, וזאת על מנת לפגוע בו ולזכות בנקודות במסגרת הליך הגירושין. "הרחקתו של אדם מדירת מגוריו אותה רכש וטיפח בעמלו, תוך כפיית ניתוקו ממגורים משותפים עם ילדיו, מהווה פגיעה אנושה בזכויותיו האנושיות והאזרחיות הבסיסיות ביותר", כתב השופט בפסק הדין.