לעיתים מקרים של אלימות קשה, פיסית או נפשית, בתוך המשפחה, מביאה את אחד מבני המשפחה לבקש מבית המשפט שיעניק לו צו הגנה כנגד בן המשפחה האלים. צו הגנה זה, מהווה למעשה עזרה ראשונית כנגד האלימות ומטרתו אף למנוע אלימות משפחתית בעתיד. על פי רוב מהווה המצאת צו ההגנה סיבה להסלמת מערכת היחסים בין הצדדים במשפחה. עם זאת, הסלמה זו לעיתים היא "בעלת יתרונות", משום שהיא מעודדת הגשת תביעות הדדיות והבאת הסכסוך לידי פיתרון של הפרדה.
קראו עוד בתחום:
- בקשה לצו הרחקה על רקע מתיחות בין בני זוג
- בקשה לקביעת מדור שקט ושלו בכך שהאב יורחק מהבית
- הארכת תוקפו של צו על הטרדה מאיימת כנגד הבעל
יש לשים לב כי בעת הבקשה לצו הגנה, סביר להניח שתוגש תביעה שכנגד על ידי בן המשפחה המכה. למשל, במקרים בהם הצד המכה הינו בן הזוג, רצוי לשקול גם ייעוץ עם עורך דין והגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה מתוקף "מרוץ הסמכויות".
למי יש את הסמכות להוציא צו הגנה?
את צו ההגנה יכולות להמציא בעבור המבקש שלוש ערכאות משפטיות – בית המשפט לענייני משפחה, בית משפט השלום ובית הדין הרבני. במסגרתו של הצו ניתן לבקש סעדים קיצוניים כגון הרחקת בן המשפחה מהבית ואיסור הגעה למרחק מסוים מן הבית (גם במקרים בהם בן המשפחה המורחק הינו בעל זכויות במקרקעין). על בן המשפחה המורחק נאסר לפעול בכל דרך המונעת או מקשה על השימוש של בן המשפחה הנפגע בנכס, לרבות במקרים בהם הוא בעלים בנכס.
יש לציין כי בית המשפט יכול להמציא צו הגנה הכולל מתן ערובה כנגד התנהגות טובה, או כל הוראה אחרת הנראית לבית המשפט (לדוגמא, קבלת טיפול בהתאם להמלצה של פקיד סעד).
לא כל מתיחות תביא להוצאת צו
צו ההגנה יכול להינתן לבן הזוג הנפגע גם במעמד צד אחד ובאופן מהיר. עם זאת, יש לציין כי בתי המשפט לא ימציאו צו חריף זה בכל מקרה של מתיחות בין בני הזוג. בתי המשפט יודעים כי מקרים בהם מדובר בגירושין בין בני זוג, ישנה מתיחות ביניהם העלולה להתפרש כאלימות, ועל כן בית המשפט ממציא צווי הגנה רק במקרים בהם הוא רואה לנכון, תוך שלילת כל האפשרויות האחרות.
פעמים רבות נשענת הבקשה להמצאת צו ההגנה על אירועים אשר ארעו במעמד שני הזוג כאשר היו לבדם. על מנת להגדיל את סיכויי בית המשפט להמציא את צו ההגנה, ישנה חשיבות ראייתית האם הוגשה תלונה במשטרה בגין אלימות ואו האם פנה הצו המבקש את ההגנה לקבל טיפול רפואי.
מן הפסיקה ידוע:
"נכון שאין לתת בקלות יתר צווי הגנה מאחר והם פוגעים במי שניתן נגדו הצו, אולם מצד שני אין לשכוח שהחוק חוקק על מנת למנוע אלימות במשפחה ולאפשר מגורים ללא חשש מאלימות, איומים, התעמרות, פגיעה נפשית או התנהגות אשר אינה מאפשרת לבן משפחה ניהול סביר ותקין של חייו. מי שפוגע פגיעות אלה לא יכול לטעון שזכותו הקניינית נפגעת".
קראו גם:
- תביעה לפיצוי בגין נזקים שנגרמו עקב סירוב הבעל לתת גט
- החלטה בעניין כריכת מזונות אישה כדין בתובענה לגירושין
- מרוץ בעלי הדין בין בית הדין הרבני לבית משפט למשפחה
מה יש לעשות במקרים שמופר צו ההגנה?
מקרים בהם בן הזוג המורחק מפר את צו ההגנה שהומצא כנגדו, בן הזוג שנפגע חייב לדווח על כך באופן מיידי למשטרה, על מנת שזו תשלח ניידת למקום בכדי לאכוף את הצו. יש לציין כי צו הגנה דינו כדין פסק דין מבית משפט, אי לכך – לא יכול הצד אשר ביקש את הצו "לוותר" על קיומו של הצו ובכך להתיר הפרתו.
מהו תוקפו של צו ההגנה?
בית המשפט ממציא בעבור בן הזוג הנפגע צו הגנה ראשוני למשך 90 יום, כאשר בסופם מתקיים דיון בבית המשפט ונידונה השאלה האם יש להאריך את תוקפו של הצו. צו הגנה יכול להיות מוארך בשלושה חודשים בכל דיון, וניתן להאריכו גם עד לתקופה של שנה. עם זאת, כל הארכה של הצו בחצי שנה ומעלה תלויה ב"נימוקים מיוחדים וחריגים" שיוצגו בבית המשפט.