www.what2do.co.il

אלימות במשפחה - צו הגנה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 05/04/2012
אלימות במשפחה - צו הגנה

לעיתים מקרים של אלימות קשה, פיסית או נפשית, בתוך המשפחה, מביאה את אחד מבני המשפחה לבקש מבית המשפט שיעניק לו צו הגנה כנגד בן המשפחה האלים. צו הגנה זה, מהווה למעשה עזרה ראשונית כנגד האלימות ומטרתו אף למנוע אלימות משפחתית בעתיד. על פי רוב מהווה המצאת צו ההגנה סיבה להסלמת מערכת היחסים בין הצדדים במשפחה. עם זאת, הסלמה זו לעיתים היא "בעלת יתרונות", משום שהיא מעודדת הגשת תביעות הדדיות והבאת הסכסוך לידי פיתרון של הפרדה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

יש לשים לב כי בעת הבקשה לצו הגנה, סביר להניח שתוגש תביעה שכנגד על ידי בן המשפחה המכה. למשל, במקרים בהם הצד המכה הינו בן הזוג, רצוי לשקול גם ייעוץ עם עורך דין והגשת תביעה לבית המשפט לענייני משפחה מתוקף "מרוץ הסמכויות".

 

למי יש את הסמכות להוציא צו הגנה?


את צו ההגנה יכולות להמציא בעבור המבקש שלוש ערכאות משפטיות – בית המשפט לענייני משפחה, בית משפט השלום ובית הדין הרבני. במסגרתו של הצו ניתן לבקש סעדים קיצוניים כגון הרחקת בן המשפחה מהבית ואיסור הגעה למרחק מסוים מן הבית (גם במקרים בהם בן המשפחה המורחק הינו בעל זכויות במקרקעין). על בן המשפחה המורחק נאסר לפעול בכל דרך המונעת או מקשה על השימוש של בן המשפחה הנפגע בנכס, לרבות במקרים בהם הוא בעלים בנכס.


יש לציין כי בית המשפט יכול להמציא צו הגנה הכולל מתן ערובה כנגד התנהגות טובה, או כל הוראה אחרת הנראית לבית המשפט (לדוגמא, קבלת טיפול בהתאם להמלצה של פקיד סעד).

 

לא כל מתיחות תביא להוצאת צו


צו ההגנה יכול להינתן לבן הזוג הנפגע גם במעמד צד אחד ובאופן מהיר. עם זאת, יש לציין כי בתי המשפט לא ימציאו צו חריף זה בכל מקרה של מתיחות בין בני הזוג. בתי המשפט יודעים כי מקרים בהם מדובר בגירושין בין בני זוג, ישנה מתיחות ביניהם העלולה להתפרש כאלימות, ועל כן בית המשפט ממציא צווי הגנה רק במקרים בהם הוא רואה לנכון, תוך שלילת כל האפשרויות האחרות.

 

פעמים רבות נשענת הבקשה להמצאת צו ההגנה על אירועים אשר ארעו במעמד שני הזוג כאשר היו לבדם. על מנת להגדיל את סיכויי בית המשפט להמציא את צו ההגנה, ישנה חשיבות ראייתית האם הוגשה תלונה במשטרה בגין אלימות ואו האם פנה הצו המבקש את ההגנה לקבל טיפול רפואי.


מן הפסיקה ידוע:

"נכון שאין לתת בקלות יתר צווי הגנה מאחר והם פוגעים במי שניתן נגדו הצו, אולם מצד שני אין לשכוח שהחוק חוקק על מנת למנוע אלימות במשפחה ולאפשר מגורים ללא חשש מאלימות, איומים, התעמרות, פגיעה נפשית או התנהגות אשר אינה מאפשרת לבן משפחה ניהול סביר ותקין של חייו. מי שפוגע פגיעות אלה לא יכול לטעון שזכותו הקניינית נפגעת".

 

      קראו גם:


מה יש לעשות במקרים שמופר צו ההגנה?


מקרים בהם בן הזוג המורחק מפר את צו ההגנה שהומצא כנגדו, בן הזוג שנפגע חייב לדווח על כך באופן מיידי למשטרה, על מנת שזו תשלח ניידת למקום בכדי לאכוף את הצו. יש לציין כי צו הגנה דינו כדין פסק דין מבית משפט, אי לכך – לא יכול הצד אשר ביקש את הצו "לוותר" על קיומו של הצו ובכך להתיר הפרתו.


מהו תוקפו של צו ההגנה?


בית המשפט ממציא בעבור בן הזוג הנפגע צו הגנה ראשוני למשך 90 יום, כאשר בסופם מתקיים דיון בבית המשפט ונידונה השאלה האם יש להאריך את תוקפו של הצו. צו הגנה יכול להיות מוארך בשלושה חודשים בכל דיון, וניתן להאריכו גם עד לתקופה של שנה. עם זאת, כל הארכה של הצו בחצי שנה ומעלה תלויה ב"נימוקים מיוחדים וחריגים" שיוצגו בבית המשפט.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.