www.what2do.co.il

פגישה עם פקידת סעד - האם אפשר לדרוש נוכחות עורך דין?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 16/01/2012
פגישה עם פקידת סעד - האם אפשר לדרוש נוכחות עורך דין?

תמ"ש 009013/00


הליכים בין בני משפחה במסגרת גירושין ופרידה כוללים לא אחת סוגיות שונות הנוגעות לילדי בני הזוג. לעיתים, קיימת בין ההורים מחלוקת של ממש בנוגע לילדים ובית המשפט נדרש להכריע בשאלות כגון משמורת והסדרי ראיה. בית המשפט, על מנת להגיע להחלטה צודקת ונכונה, נעזר בגורמים מקצועיים כגון פקידות סעד, מומחים פסיכולוגיים, יחידות הסיוע וכדומה. האם אדם רשאי לדרוש קיום פגישה עם פקידת הסעד בנוכחות עורך דינו? בקשה כאמור הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.


המבקש טען כי הנוהל המקובל בלשכת הסעד, אשר קובע כי פקידות הסעד לא ייפגשו עם עורכי הדין של לקוחותיהם, הינו לא פחות מ"מגונה" ו"נוגד כל דין". לדבריו, יש להכיר בעורך דינו כ"לקוח" לפי הגדרת המונח בתקנה 1 לתקנות העובדים הסוציאליים. אי לכך, טען המבקש, עורך דינו היה יכול לפנות לפקידת הסעד גם באופן עצמאי. המבקש הוסיף וטען כי שלילה אפריורית של השתתפות בא כוחו בפגישתו עם פקידת הסעד איננה בגדר סמכותה של פקידת הסעד לפי סעיף 7(ב) לחוק עובדים סוציאליים. לטענתו, לא היה כל חשש שהוא ייפגע בשל נוכחותו של עורך דינו בפגישה.

 

      קראו עוד בתחום:


המשיבה, אשתו לשעבר של המבקש, טענה כי אין לקבל את הבקשה דנן. לטענתה, כל מהות עבודתה של פקידת הסעד הינה ליצור קשר בלתי אמצעי עם הילדים וההורים, ללא תיווך של גורמים נוספים, וזאת על מנת "לקרוא בין השורות" ולבחון את התמונה האותנטית והאמיתית.

 

אי לכך, טענה האישה, נוכחותו של עורך דין מטעם בעלה תגרום להחטאת המטרה. "עובדת סוציאלית אינה שוטר, חוקר או שופט. היא גורם טיפולי שמטרתו לסייע לילדים ולהורים, תפקידה הוא לאבחן בעיות ולהציע פתרונות. האבחון יכול להתרחש רק כאשר הצדדים מתראיינים באופן טבעי וחופשי ללא הדרכה וללא התערבות", נטען. .


בית המשפט – יש מקרים בהם אין לאפשר נוכחות עורך דין


בית המשפט קבע כי דין הבקשה להידחות. אכן, הלכה פסוקה היא כי אדם זכאי לקבל שירותים משפטיים ולהיפגש עם עורך דין, ומדובר בזכות יסוד. כמו כן, הפסיקה הכירה לא אחת בכך שייתכן ויש הצדקה בייצוג משפטי גם בהליכים חיצוניים במסגרת סכסוך בענייני משפחה. עם זאת, בית המשפט קבע כי הזכות לייצוג משפטי איננה גורפת לגבי כלל ההליכים בסכסוכי משפחה. לדוגמא - מפגש עם פקידת הסעד.


"מדובר במפגש אשר נערך לשם הכנת תסקיר והוא אינו הליך שיפוטי ואף לא מעין-שיפוטי", נכתב בפסק הדין, "פגישה מול פקידת הסעד איננה מתנהלת לפי סדרי דין כלשהם ופקידי הסעד אינם מכריעים או דנים בסכסוך בין הצדדים". אי לכך, נקבע בפסק הדין, לא חלים על מפגשים אלה הכללים אשר נוגעים ל"טריבונלים משפטיים וגופים בעלי סמכות שיפוטית".
במילים אחרות, צוין כי נוכחותו של עורך דין, כמומחה בתחום המשפט, אינה רלוונטית להליך זה. בית המשפט קיבל גם את טענותיה של האישה וקבע כי "תפקיד פקידת הסעד איננו תפקיד של חוקר או שוטר. אין מתפקידה להכריע במחלוקות עובדתיות".


בית המשפט דחה את הבקשה גם מתוך התפיסה כי ישנם הליכים אשר אינם מתיישבים עם ייצוג משפטי על ידי עורך דין, וזאת מעצם טיבם וטבעם. במקרה זה, נקבע כי פגישה עם פקידת סעד, לשם עריכת תסקיר בעניין ילדים וסכסוך משפחתי, עלולה רק להיפגע באם היא תיערך בנוכחות עורך דין מטעם המבקש. "התערבות של אדם שלישי במפגש, אשר איננו קשור לסכסוך, עלולה לגרום לנזק ולפגיעה באותנטיות תסקיר הסעד", קבע השופט, "נוכחותו של אדם נוסף, ועל אחת כמה וכמה נוכחותו של עורך דין, עלולה בהחלט לחבל בהליך".
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.