www.what2do.co.il

עדות כבושה של האישה - זיכוי נאשם מעבירות אלימות במשפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 09/03/2011
עדות כבושה של האישה - זיכוי נאשם מעבירות אלימות במשפחה

בתקופה האחרונה מדווחות יותר ויותר נשים על מקרים של אלימות במשפחה. נשים רבות סובלות מאלימות פיסית ומילולית במשפחה, בעיקר מצד בעליהם ובני זוגם. לעיתים, אלימות זו באה גם מצדם של אחים, קרובי משפחה ואף ילדים.


במידה ואישה אשר הייתה קורבן לאלימות במשפחה מגישה תלונה במשטרה, ייתכן והיא תיאלץ להעיד כנגד הצד האלים בבית המשפט. במקרים אלו, ישנה חשיבות של ממש לעדותה של האישה, ולהתאמה בין הדברים אשר נאמרים בעדות, לבין הדברים אשר צוינו על ידי האישה בתלונה במשטרה ו\או בכתב האישום.

 

כאשר האישה משנה את גרסתה במהלך עדותה בבית המשפט, ומצהירה דברים שונים מבחינה עקרונית מטענותיה הראשוניות, ייתכן ובית המשפט יראה בעדות כעדות כבושה. עדות כבושה הינה עדות או גרסה אשר העד כבש בליבו וגילה בשלב מאוחר יותר. הלכה פסוקה היא כי המשקל אשר ניתן לעדות כבושה בבית המשפט הינו מועט ביותר, וזאת משום שקיים חשש של ממש בנוגע למהימנותה ואמינותה.


האם היו דברים מעולם?


דוגמא לכך ניתן לראות בע"פ 001460/04 מדינת ישראל נ' צבאות שלום. מדובר בהכרעת דין בה זיכתה השופטת ליבנה צבר נאשם אשר הוגש כנגדו כתב אישום בגין ביצוע שלוש עבירות אלימות כלפי אשתו. האישה פירטה בתלונתה במשטרה עבירות אלימות רבות אשר בוצעו כלפיה, לכאורה, על ידי הנאשם.

 

תלונתה של האישה במשטרה נרשמה באפריל 2004, ביום בו לא נעברה כל עבירה מצידו של הנאשם, וחודשיים לאחר "אירוע האלימות" האחרון. הסנגור המלומד הקשה על המתלוננת בחקירתה הנגדית, ותהה מדוע פנתה היא למשטרה רק חודשיים לאחר האירוע האחרון, וללא כל הסבר מניח את הדעת.

 

      קראו עוד בתחום:


האישה טענה כי היא נשברה ומה ששבר אותה באותו היום היה איום מצידו של הנאשם אשר נגע לילדים המשותפים. באותו היום המתלוננת עזבה את הבית עם ילדיה ונסעה להוריה, וזאת לאחר שהנאשם, לטענתה, גירש אותה מהבית. המתלוננת הוסיפה כי הנאשם התקשר אליה במשך כל אותו היום ואמר לה ללכת להוריה ולהחזיר את הילדים לביתם. דברים אלו נשמעו, עם זאת, לראשונה בחקירתה של המתלוננת בבית המשפט. כמו כן, לא היה להם כל זכר בחקירת המשטרה, וכפועל יוצא מכך, בכתב האישום.


מטרת התלונה – להכין הקרקע לגירושין


בית המשפט תהה, ביחד עם הסנגור, מדוע לא הופיעו טענות אלו בכתב האישום. המסקנה אשר עלתה מכך הייתה אחת – תלונתה של המתלוננת דכאן הינה עדות כבושה, עדות בעלת משקל נמוך ביותר. כאשר נשאלה המתלוננת על כך, השיבה כי כבשה היא את תלונתה משום שלא רצתה לערב משטרה ואחז בה פחד מפני תגובתו של הנאשם.


בית המשפט דחה גרסה זו. בפסק הדין צוין כי המתלוננת בחרה להגיש תלונה דווקא ביום שבו לכאורה לא ארעה כל עבירה על ידי הנאשם. ההסבר לכבישת התלונה, וההתנהגות של המתלוננת – לא היו יכולים לדור בכפיפה אחת. דברים אלו קיבלו נופך נוסף כאשר המתלוננת הגישה תביעות שונות בבית המשפט לענייני משפחה, יומיים לאחר הגשת התלונה במשטרה.


"הסמיכות בין הגשת התלונה, שהיא כאמור תלונה כבושה, לבין נקיטת ההליכים בבית המשפט לענייני משפחה, העלתה את החשש שמא התלונה היא עורבא פרח, שכל מטרתה אחת היא – להכין את הרקע להגשת התביעה והבקשות בבית המשפט לענייני משפחה, ולחזק את הנטען בהן כנגד הנאשם", נכתב בפסק הדין. אי לכך, בית המשפט קבע כי יש לזכות את הנאשם מהעבירות המיוחסות לו, וזאת משום שנולד בליבו של בית המשפט ספק סביר בדבר התרחשות האירועים כפי שהוצגו על ידי המתלוננת.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.