www.what2do.co.il

סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לדון בתביעה נגד קרוב משפחה לשעבר

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 02/05/2012
סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לדון בתביעה נגד קרוב משפחה לשעבר

בע"מ 164/11

 

בית המשפט העליון, בפסק דין תקדימי, קבע כי אדם אשר מעוניין להגיש תביעה כנגד אחיו של בן זוגו לשעבר, איננו יכול לפנות לבית המשפט לענייני משפחה. בפסק הדין נקבע כי מדובר בתביעה אשר צריכה להיות מוגשת לערכאה האזרחית הרגילה. בתי המשפט לענייני משפחה הינן ערכאות משפטיות ייחודיות אשר נהנות מסמכות לדון בתביעות בין בני משפחה. הקמתן הייתה למעשה מהלך אשר במסגרתו הכיר המחוקק במורכבותם של תיקים בין בני משפחה (אשר אינם "תיקים אזרחיים רגילים" גם כאשר הם עוסקים בסוגיות כספיות ונזיקיות).

 

      קראו עוד בתחום:


בדומה להליכים פליליים בתחום העבודה, אשר מונחים לפתחם של בתי הדין לעבודה, כך גם סכסוכים כספיים בין בני משפחה יתבררו על פי רוב בבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, הגדרתם של בני המשפחה יכולה פעמים רבות להשפיע על סמכותו של בית המשפט לענייני משפחה לדון בתיק מסוים. להלן דוגמא למקרה כאמור.


"עצות אחיתופל" שגרמו לנזקים כספיים

 

איש עסקים הגיש לבית המשפט לענייני משפחה תביעה כנגד אחותה של גרושתו. לדבריו, האחות של הגרושה, אשר הייתה גם עורכת דינו, סייעה לאשתו לשעבר להשתלט על נכסים שונים לפני הגירושין וזאת תוך שהיא מעניקה לו "עצות אחיתופל". התובע טען כי עורכת הדין הפרה כלפיו את אחריותה המקצועית וזאת בשל קשרי המשפחה בינה ובין אחותה.


הנתבעת הגישה בקשה למחוק את התביעה על הסף וזאת משום שלא היה מדובר בקשרי משפחה בין הצדדים. המבקשת הדגישה כי התביעה הוגשה לאחר הגירושין והיא הייתה, בתקופה הנ"ל – אחותה של אשתו לשעבר של התובע. דהיינו, טענה עורכת הדין הנתבעת, היא לא הייתה "בן משפחה" לעניין חוק בית המשפט לענייני משפחה. בית המשפט לענייני משפחה דחה את הבקשה ובית המשפט המחוזי אישר את ההחלטה הנ"ל. עורכת הדין הנתבעת לא אמרה נואש והגישה בקשת רשות ערעור על כך לבית המשפט העליון.


בית המשפט העליון קיבל את הבקשה, דן בערעור, וקיבל אותו. במסגרת בקשת רשות הערעור, המבקשת ביקשה מבית המשפט העליון לקבוע הלכה אחידה בעניין זה, וזאת בשל הסתירות בין פסקי הדין השונים אשר דנו בסוגיות דומות במרוצת השנים.


בית המשפט העליון: הכרה בגיס לשעבר הינה פרשנות מרחיבה


בית המשפט העליון קיבל כאמור את הבקשה ואת הערעור. בפסק הדין, אשר התקבל ברוב קולות, נקבע כי הכנסתה של האחות בתוך גדרי המונח "בן משפחה" הייתה תולדה של "פרשנות מרחיבה מדי". השופטים זילברטל ופוגלמן, אשר החזיקו בדעת הרוב, קבעו כי מדובר בפרשנות אשר "לא הלמה את תכלית החוק ואת לשונו". בפסק הדין הודגש כי סוגיות הנוגעות לסמכות משפטית צריכות להיות קבועות בחוק באופן מפורש ובדרך המובנת לציבור. אי לכך, נקבע, כל אימת שאח של בן זוג לשעבר לא הוכלל ברשימת בני המשפחה בחוק, הרי שאין להרחיב את העניין במסגרת הפסיקה. אי לכך, נקבע כי בית המשפט לענייני משפחה נעדר סמכות לדון בתביעה דנן.


"תביעות בין בני זוג לשעבר צריכות להיות מונחות לפתחם של בתי המשפט לענייני משפחה. עם זאת, מדובר רק בתביעות אשר נוגעות למערכת היחסים המשותפת ולתקופה בה בעלי הדין היו בני משפחה", נקבע בפסק הדין, "בכל הקשור לתביעה אשר מוגשת כנגד אח של בן זוג לשעבר, החוק לא קבע סייג כאמור. דיון בבית המשפט לענייני משפחה במקרה זה עלול להביא למצב אבסורדי בו תביעות נגד גיסים לשעבר תהינה תמיד מעניינו של בית המשפט לענייני משפחה, בעוד תביעות בין בני זוג לשעבר יעברו לערכאות אזרחיות".


"סבורני כי חיובו של מי שאינו נמנה על הגרעין הקשה של בני המשפחה להתדיין בבית המשפט למשפחה עלול לקפחו לעומת מתדיין בבתי המשפט האזרחיים ולשלול ממנו מספר יתרונות דיוניים וראיתיים העומדים לו בבתי משפט אלה", כתב השופט זילברטל בפסק הדין.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.