www.what2do.co.il

מרוץ סמכויות ודיון באשר למשקלו של פער זמנים בן 45 דקות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/01/2013
מרוץ סמכויות ודיון באשר למשקלו של פער זמנים בן 45 דקות

תמ"ש 4159-10-12

 

מרוץ הסמכויות הינו אחד המושגים השכיחים ביותר בהליכי גירושין. נשים סבורות כי עדיף להן שהליכי הגירושין יתנהלו בפני בית המשפט לענייני משפחה. מנגד, הגברים מעדיפים פעמים רבות לפנות דווקא לבית הדין הרבני. ואכן, הסמכות המקבילה של שתי הערכאות יוצרת מעין מרוץ ביניהן. על פי החוק והפסיקה, הערכאה אשר אליה התביעה מוגשת קודם לכן, היא בעלת הסמכות לדון בסוגיות העומדות על הפרק. להלן דוגמא למקרה בו הפער בין תביעות הבעל והאישה עמד על פחות משעה בודדת.

 

      קראו עוד בתחום:


אדם הגיש לבית הדין הרבני תביעת גירושין כנגד אשתו. התביעה הוגשה 45 דק' בלבד לאחר שהאישה הגישה כבר תביעה לבית המשפט לענייני משפחה. תביעתה של האישה עסקה בסוגיות הרכוש, המזונות ומשמורת הילדים. הבעל פנה לבית המשפט לענייני משפחה ובקש ממנו לסלק על הסף את תביעתה של האישה. לדבריו, העיכוב בבית הדין הרבני היה "בשל תקלה טכנית". בנוגע לתביעת האישה, הבעל טען כי האישה לא צירפה לכתב התביעה "הרצאת פרטים". בית המשפט לענייני משפחה נדרש אפוא לבחון את מרוץ הסמכויות בין הבעל ואשתו.


טענות הצדדים


כאמור, מבחינתה של האישה, היא הגישה את התביעה לבית המשפט לענייני משפחה לפני בעלה. עם זאת, תביעתה לקתה בחוסר וזאת משום שלא צורפה לה הרצאת פרטים. בית המשפט לענייני משפחה הורה לאישה לצרף את הרצאת הפרטים ואיים במחיקת התביעות אם לא ייעשה כן. אי לכך, האישה צירפה כבר למחרת הרצאת פרטים מסודרת. באשר לגבר, האחרון הגיש את התביעה כחוק 45 דק' לאחר מכן בבית הדין הרבני.

 

לדבריו, הוא התעכב רק בשל "תקלה טכנית" ותו לא. בית הדין הרבני החליט כי יש להפנות את בני הזוג במקרה דנן ליחידת הסיוע. האישה טענה כי ענייניהם של בני הזוג נדונים בפני בית המשפט לענייני משפחה. אי לכך, נקבע דיון בשאלת הסמכות.


הכרעת בית המשפט

בית המשפט קבע כי דין בקשתו של הבעל להידחות. דהיינו, נקבע כי הסמכות לדון בסוגיה תהיה נתונה לבית המשפט לענייני משפחה ולא לבית הדין הרבני. השופט, דניאל טפרברג, קבע כי למרות שפער הזמנים במקרה דנן היה פער "קטן ביותר", הרי שעדיין האישה הקדימה את בעלה מבחינת הגשת התביעות. השופט דחה את טענותיו של הבעל שביקש לראות את תביעתה של האישה כאילו היא הוגשה עם צירוף הרצאת הפרטים.

 

מבחינה זו, נקבע כי בית המשפט הורה לאישה להוסיף הרצאת פרטים אך לא מחק את תביעתה. בית המשפט הוסיף ודחה את טענת הבעל באשר לתקלה הטכנית. נקבע כי תקלה טכנית כגון דא לא הייתה יכולה להביא לשינוי מבחינת "גורל הסמכויות". יודגש כי במידה והבעל היה משכיל להוכיח "חוסר תום לב חמור" מבחינת האישה בהגשת תביעתה לבית המשפט לענייני משפחה, ייתכן והיה עולה בידיו להביא למחיקת ההליך על הסף. עם זאת, במקרה דנן, תביעתה של האישה הוגשה בכנות ולא הייתה סיבה לפסול אותה.


הבעל טען כי בית הדין הרבני כבר נדרש לדברים ועל כן יש מקום לקבוע שהחלטותיו של בית המשפט לענייני משפחה הפרו את הכיבוד בין הערכאות. בית המשפט לא גם טענות אלה. נקבע כי בית הדין הרבני לא דן בסוגיות הגירושין לגופן, אלא רק המליץ להעביר את הצדדים ליחידת הסיוע. כמו כן, בית הדין הרבני לא עסק בשאלת הסמכות (יש/אין).
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.