במסגרת הליכי גירושין בין בני זוג, הגישה אישה תביעה לביטול הסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין ע"י בהמ"ש. על פי ההסכם, העבירה האישה את זכויותיה בדירה המשותפת לבעלה לשעבר.
עם זאת, האישה עתרה לבית המשפט לענייני משפחה פעם נוספת, ובתביעתה טענה כי יש לבטל את ההסכם משום שהיא חתמה עליו כאשר הייתה בלתי כשירה לעשות כן מחמת מצבה הנפשי. בית המשפט לענייני משפחה מינה מומחה רפואי מטעמו על מנת לבחון האם יש ממש בטענותיה אלו.
שלושה שבועות לאחר מינוי המומחה, הגיעה לבית המשפט חוות דעת מטעמה של האישה, חתומה בידי פסיכיאטר ממרפאה בה הייתה האחרונה מטופלת. בחוות דעת זו, נטענו דברים לגבי מצבה הנפשי של האישה בתקופה נשוא התובענה.
קראו עוד בתחום:
- צו הגנה בעקבות התעללות נפשית והודעות SMS מאיימות
- הפרת הבטחת נישואין - בני זוג נשואים
- שינוי סעיפים בהסכם גירושין
הגבר טען כי יש להוציא חוות דעת זו מן התיק במסגרת סדרי הדין בישראל, שאינם מתירים הגשת חוות דעת מטעם בעל הדין בעניינים בהם מונה מומחה מטעם בית המשפט. השופטת קיבלה את טענותיו וקבעה כי חוות הדעת מטעם האישה תוצא מהתיק.
עם זאת, המומחה הרפואי מטעם בית המשפט, הגיש חוות דעתו ובה הייתה התייחסות לחוות הדעת של האישה (אשר כביכול הוצאה מן התיק). אי לכך, הגבר דרש כי בית המשפט ימנה מומחה רפואי חלופי שכן לא ייתכן שחוות הדעת הרפואית מטעם האישה הוצאה מהתיק, אך קיבלה התייחסות בחוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט.
המסגרת המשפטית - הייחוד של בית המשפט לענייני משפחה
סעיף 8 (ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה תשנ"ה – 1995 קובע כי במידה ובית המשפט מינה מומחה רפואי או יועץ מטעמו, בעלי הדין לא יהיו רשאים להמציא עדויות נוספות של מומחה מטעמם (אלא ברשות בית המשפט).
הסדר ייחודי זה בנושא מינוי מומחה בבית המשפט לענייני משפחה, שונה מההסדר הרגיל החל בתובענות רגילות (בהן מותר לבעל דין לתמוך את טענותיו בעדות מומחה מטעמו). כמו כן, במסגרת תפיסה משפטית זו, קבעה הפסיקה באופן מפורש כי בעלי הדין אינם רשאים להמציא לידי המומחה שמונה על ידי בית המשפט, חוות דעת פרטיות מטעמם.
מסמכים רפואיים כן - חוות דעת רפואית לא
בעל הדין הנבדק יהיה חייב להמציא למומחה אשר מונה מטעם בית המשפט את כל המסמכים הרפואיים והתיקים הרלבנטיים לנושא הדיון, אך קיים איסור מפורש על הגשת חוות דעת רפואיות במסגרת מסמכים אלו.
קראו גם:
- דין התרת נישואין אזרחיים שנערכו בפיליפינים
- מזונות לגבר על ידי האישה, האמנם?
- מרוץ סמכויות - תביעות שהוגשו במרחק דקות בלבד
"הנימוקים המפורטים לעיל, בדבר הצורך בשמירה על אובייקטיביות מרבית של המומחה והעדר פגיעה במראית פני הצדק, מחייבים את המסקנה כי יש לאסור הצגת חוות דעת פרטיות מטעם הצדדים, למומחה שמונה ע"י בית המשפט", כתבה השופטת בפסק הדין.
השופטת עמדה גם על ההבדל המהותי בין בית המשפט לענייני משפחה, לבין התובענות האזרחיות הרגילות. לדבריה, בסוגיות העוסקות בדיני משפחה (מסוגלות הורית, הגירה ואימוץ), יש לחוות הדעת המוגשת לבית המשפט משמעות אמיתית החורצת גורלות של נפשות ממש.