www.what2do.co.il

ביטול חוות דעת רפואית בבית המשפט לענייני משפחה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 18/05/2025
ביטול חוות דעת רפואית בבית המשפט לענייני משפחה

במסגרת הליכי גירושין בין בני זוג, הגישה אישה תביעה לביטול הסכם גירושין שאושר וקיבל תוקף של פסק דין ע"י בהמ"ש. על פי ההסכם, העבירה האישה את זכויותיה בדירה המשותפת לבעלה לשעבר.

 

עם זאת, האישה עתרה לבית המשפט לענייני משפחה פעם נוספת, ובתביעתה טענה כי יש לבטל את ההסכם משום שהיא חתמה עליו כאשר הייתה בלתי כשירה לעשות כן מחמת מצבה הנפשי. בית המשפט לענייני משפחה מינה מומחה רפואי מטעמו על מנת לבחון האם יש ממש בטענותיה אלו.

 

שלושה שבועות לאחר מינוי המומחה, הגיעה לבית המשפט חוות דעת מטעמה של האישה, חתומה בידי פסיכיאטר ממרפאה בה הייתה האחרונה מטופלת. בחוות דעת זו, נטענו דברים לגבי מצבה הנפשי של האישה בתקופה נשוא התובענה.

 

      קראו עוד בתחום:

 

הגבר טען כי יש להוציא חוות דעת זו מן התיק במסגרת סדרי הדין בישראל, שאינם מתירים הגשת חוות דעת מטעם בעל הדין בעניינים בהם מונה מומחה מטעם בית המשפט. השופטת קיבלה את טענותיו וקבעה כי חוות הדעת מטעם האישה תוצא מהתיק.

 

עם זאת, המומחה הרפואי מטעם בית המשפט, הגיש חוות דעתו ובה הייתה התייחסות לחוות הדעת של האישה (אשר כביכול הוצאה מן התיק). אי לכך, הגבר דרש כי בית המשפט ימנה מומחה רפואי חלופי שכן לא ייתכן שחוות הדעת הרפואית מטעם האישה הוצאה מהתיק, אך קיבלה התייחסות בחוות דעתו של המומחה מטעם בית המשפט.


המסגרת המשפטית - הייחוד של בית המשפט לענייני משפחה 

סעיף 8 (ג) לחוק בית המשפט לענייני משפחה תשנ"ה – 1995 קובע כי במידה ובית המשפט מינה מומחה רפואי או יועץ מטעמו, בעלי הדין לא יהיו רשאים להמציא עדויות נוספות של מומחה מטעמם (אלא ברשות בית המשפט).

 

הסדר ייחודי זה בנושא מינוי מומחה בבית המשפט לענייני משפחה, שונה מההסדר הרגיל החל בתובענות רגילות (בהן מותר לבעל דין לתמוך את טענותיו בעדות מומחה מטעמו). כמו כן, במסגרת תפיסה משפטית זו, קבעה הפסיקה באופן מפורש כי בעלי הדין אינם רשאים להמציא לידי המומחה שמונה על ידי בית המשפט, חוות דעת פרטיות מטעמם.

 

מסמכים רפואיים כן - חוות דעת רפואית לא

 

בעל הדין הנבדק יהיה חייב להמציא למומחה אשר מונה מטעם בית המשפט את כל המסמכים הרפואיים והתיקים הרלבנטיים לנושא הדיון, אך קיים איסור מפורש על הגשת חוות דעת רפואיות במסגרת מסמכים אלו.

 

      קראו גם:


"הנימוקים המפורטים לעיל, בדבר הצורך בשמירה על אובייקטיביות מרבית של המומחה והעדר פגיעה במראית פני הצדק, מחייבים את המסקנה כי יש לאסור הצגת חוות דעת פרטיות מטעם הצדדים, למומחה שמונה ע"י בית המשפט", כתבה השופטת בפסק הדין.

 

השופטת עמדה גם על ההבדל המהותי בין בית המשפט לענייני משפחה, לבין התובענות האזרחיות הרגילות. לדבריה, בסוגיות העוסקות בדיני משפחה (מסוגלות הורית, הגירה ואימוץ), יש לחוות הדעת המוגשת לבית המשפט משמעות אמיתית החורצת גורלות של נפשות ממש.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.