www.what2do.co.il

שאלת סמכות בית המשפט עקב הגשת תביעת גירושין כרוכה

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 07/04/2012
שאלת סמכות בית המשפט עקב הגשת תביעת גירושין כרוכה

ביום 8/12/08 הגישה המשיבה (התובעת, האישה) תביעות בעניין מזונות אישה, ובענייני רכוש, לבית המשפט לענייני משפחה. ביום 17/12/08 הגיש המבקש (הנתבע ,הבעל) בקשה לדחיית התביעה על הסף. טענות המבקש הן, כי הסמכות לדון בנושא המזונות, והרכוש, מסורה לביה"ד הרבני, עקב העובדה כי עוד ביום 5/10/08 , הגיש המבקש תביעת גירושין כנגד המשיבה, אליה כרך את ענייני הרכוש והמזונות.

מהי סמכות בית המשפט, עקב הגשת תביעת גירושין כרוכה?


מבחני הכריכה "הקלאסיים" הנם המבחן המשולש - מבחן כנות תביעת הגירושין, כנות הכריכה והיותה "כדין". במסגרת מבחנים אלו נפסק, בין היתר, כי "אם תביעת הגירושין הנה תביעה מותנית התלויה בקיומם של הליכים או עובדות מסוימות, כריכתו של ענין בה אינה כריכה כדין.

 

      קראו עוד בתחום:

 

על הטוען לחוסר סמכות ביהמ"ש נטל ההוכחה לקיום תנאי המבחן. די בספק בכנות הכריכה בתביעת הגירושין או בספק בכנות תביעת הגירושין, כדי להותיר הסמכות בבית המשפט.

ככלל כנות תביעת הגירושין נלמד מהנסיבות בכתב התביעה או בסמוך לו; ברם לאחרונה נפסק כי גם אירועים שלאחר התביעה יתרמו להתרשמות בדבר הכנות. על כנות הכריכה ניתן ללמוד מפירוט הרכוש או היעדר פירוט. כך, למשל נפסק, כי מקום בו מי מהצדדים ביקש לסטות מהוראות חוק יחסי ממון.

 

כנות תביעת הגירושין

כתב התביעה לגירושין מפרט בהרחבה את עילות הגירושין; בין היתר מדובר בעזיבת הבית, מריבות, ואמירות קשות, אשר חלקן אף אושררו ע"י האישה בפרוטוקול הדיון אשר נערך בפני ביה"ד הרבני. העובדה כי עובר להגשת התביעה נערכו ניסיונות פיוס, אינה גורעת מכנות התביעה. לא זו אף זו- מהלך הדיון הסכים הבעל להוכיח טענותיו אף באמצעות פוליגרף, על אף היעדר קבילות הראיה ברגיל; גם טענת האישה לאלימות, מאידך, מלמדת על כנות התביעה לגירושין.

 

לאור הפירוט בכתב תביעת הגירושין, לאור העילות הנטענות, ולאור הצהרות הצדדים מהלך הדיון שנערך בפני ביה"ד הרבני, נראה כי תביעת הגירושין אשר הוגשה הנה כנה.

כריכה כדין 

לקביעת כנות התביעה, יש משקל גם בקביעת כנות הכריכה; אין ספק כי מדובר בנושאים אשר הנם ברי כריכה, וכי הכריכה נעשתה כדין. עיון בכתב התביעה לגירושין יעלה, כי כתב התביעה מפרט עילות רבות לפטור הנטען ממזונות - הן טענות התנהגותיות לפטור (של מרידה ועזיבה), והן טענות אובייקטיביות, של הכנסות האישה (מעשי ידיה). אשר לנושא הרכוש, מביא כתב התביעה טעמים ראויים לחלוקה המוצעת, ובעיקרם משך הנישואין הקצר בצורה יוצאת דופן.

 

הבעל אינו מסתיר קיומן של זכויות כאלו או אחרות (לרבות סוציאליות), אלא טוען כי אין לחלקן לאור הזמן הקצר; טענה זו לא מהווה סטייה מהוראות חוק יחסי ממון באופן כזה שיצדיק אי ראיית הכריכה ככנה. במסגרת שיקולי בית המשפט, היקף הזכויות הנטען הנו רלבנטי; כמשך שנות הנישואין, היקף הפירוט; לא הרי בני זוג הנשואים עשרות שנים, בהם נדרוש דקדוק בכל תג ותו ברכוש, כבני זוג הנשואים זמן קצר; חוק יחסי ממון מתייחס מפורשות למשך הצבירה, ולפרק הנישואין.

 

בשוויי לנגד עיני את זכויות התובעת, נראה, כי לאור משך נישואי הצדדים, דווקא ביה"ד הרבני ייתן דעתו ביתר למשמעויות קוצר הנישואין מחד גיסא, ו"נזקם" (או הנזק בהתרתם). מאידך גיסא; דווקא ביה"ד הרבני ישקול פרמטרים, אשר מטבע הדברים ייחודיים הם ערכאה הדתית, ולא לבית משפט זה. לא זו אף זו - אי הכחשת הסמכות בכתב ההגנה אשר הוגש מטעם האישה לביה"ד הרבני, מדבר בעד עצמו; כללי העלאת נושא הסמכות בהזדמנות הראשונה, חלות בשתי הערכאות.

נשקל גם פרק הזמן אשר חלף, מאז הגשת תביעת הגירושין ועד הגשת התביעה לבית משפט זה; אין המדובר בהפרש של ימים; על אף העובדה כי הצדדים נפרדו עוד לפני הגשת תביעת הגירושין, הוגשו כתבי הטענות לבית המשפט רק למעלה מחודשיים לאחר מכן, ולמעלה מחודשיים לאחר קיומו של הליך בביה"ד הרבני. אין מדובר ב"מחטף" שבוצע, על מנת לפגוע בזכויות, אלא הליך שנוהל, תוך מתן סיפק בידי אישה לכלכל צעדיה.

 

      קראו עוד בתחום:


גם ללא קיום דיון, בנסיבות המיוחדות של מקרה זה, הרים הבעל הנטל המוטל עליו והראה, כי תביעת הגירושין אשר הגיש הנה כנה, וכי הכריכה של נושאי הרכוש והמזונות בה נעשו כדין ובכנות. משכך, יש לקבוע כי הסמכות לדון בתביעת הרכוש והמזונות אשר הוגשה, מסורה לביה"ד הרבני, ובית משפט זה נעדר הסמכות לדון בתביעות.

לסיכום,

בנסיבות המיוחדות של מקרה זה, הרים הבעל הנטל המוטל עליו והראה, כי תביעת הגירושין אשר הגיש הנה כנה, וכי הכריכה של נושאי הרכוש והמזונות בה נעשו כדין ובכנות. משכך, יש לקבוע כי הסמכות לדון בתביעת הרכוש והמזונות אשר הוגשה, מסורה לביה"ד הרבני, ובית משפט זה נעדר הסמכות לדון בתביעות.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.