ת"פ 48038-03-10
השארת ילד ללא השגחה עלולה להסתיים בלא פחות מאסון. ד"ר יצחק קדמן, מנכ"ל המועצה הלאומית לשלום הילד, אמר לפני מספר שנים, בעקבות מותו הטראגי של פעוט כבן שנתיים אשר הושאר ללא השגחה במכונית על ידי אביו כי "אדם אשר משאיר ילד בגיל הרך ללא השגחה, ואין זה משנה היכן, עובר עבירה פלילית אשר העונש לצידה עומד על שלוש שנות מאסר".
קראו עוד בתחום:
- בית הדין הרבני הורה על מאסר בפועל של סרבנית גט
-
מה יהיה עונשו של אדם אשר התיר נישואיו באופן חד צדדי? - גזר דין למורשע בחבלה בכוונה מחמירה באשתו
- מאסר של 3 וחצי שנים בגין עבירות של אלימות במשפחה
באותו מקרה, ד"ר קדמן, ומומחים נוספים אחרים, היו סבורים כי הבעיה המרכזית בעניין זה הינה אכיפה חלשה של החוק. האם הענישה בגין השארת ילד ללא השגחה מחמירה? בית המשפט השלום בנתניה גזר הבוקר (11.12) מאסר על תנאי על אב אשר הורשע בהשארת בנותיו ללא השגחה. האב, אשר השאיר את בנותיו בבית גרושתו ללא השגחה, ישלם גם קנס בסך 2,500 שקלים. בית המשפט, אשר גזר על האב גם מאסר על תנאי, אמר כי מדובר במעשה "חמור אשר לא ייעשה" ו"בדברים אשר לא ניתן לעבור עליהם לסדר היום".
נקמה באם במסגרת הליכי גירושין?
על פי הכרעת הדין, הנאשם החזיר את בנותיו הקטינות לבית גרושתו, ביום שבת אחר הצהריים. הילדות, אשר היו אז בנות שנתיים וחצי וחמש, הותרו לבד בביתן כאשר הן נאלצות להמתין לאימן (עימה היה האב בהליכי גירושין). האב, למרות שידע כי גרושתו נמצאת בבית הוריה ואינה יכולה להגיע הביתה באופן מיידי, השאיר את הקטינות בבית והלך מהמקום תוך שהוא מותיר אותן לבדן. האם יצרה מיד קשר עם שכנתה אשר שמרה על הקטינות עד אשר היא הצליחה להגיע למקום. בעקבות האירוע הוגשה כנגד האב תלונה במשטרה והוגש כנגד האחרון כתב אישום.
הנאשם כפר במהלך ההליך במיוחס לו. ב"כ הנאשם טענה כי יש לערוך למרשה תסקיר שירות המבחן. הסנגורית הפנתה את בית המשפט לעברו הנקי של הנאשם ולכך שבמקרים חמורים יותר בתי המשפט נמנעו מהרשעת נאשמים אשר יוחסו להן עבירות דומות. בית המשפט קבע כי אמנם לא נגרם לקטינות במקרה דנן נזק, אך מדובר בלא פחות מנס. השופט הוסיף כי הנאשם, במעשיו, גרם לסיכון משמעותי לחייהן של הקטינות ועל כן אין מנוס אלא להרשיע את האחרון ולגזור עליו עונש משמעותי ומרתיע.
"מעשה מופלג בחומרתו"
השופט מתח ביקורת על מעשיו של הנאשם, הגדיר אותם כ"מעשים חמורים", וקבע כי הנאשם למעשה ניסה למקום בגרושתו תוך שהוא משתמש בבנותיו הקטינות ככלים במאבק הגירושין. "מעשהו של הנאשם שלפניי הינו מעשה מופלג בחומרתו", קבע השופט בהכרעת הדין, "גם אם עסקינן במקרה בודד, ואף אם האירוע איננו מאפיין את התנהלותו הכללית של הנאשם, לא ניתן להתייחס אליו בקלות ראש ולהימנע מהרשעה כלום לא אירע דבר".
מבחינת העונש, בית המשפט קבע כי יש לקחת בחשבון, כשיקול לחומרה, את העובדה כי הנאשם בחר לנהל את המשפט ולא הודה במעשים. אכן, זכותו של הנאשם לכפור בכתב האישום, אך במקרים אלה, בהם הוא מורשע בסופו של היום, ניהול המשפט עלול לעמוד לא לרועץ בעת מתן גזר הדין.
עם זאת, בית המשפט ציין מספר שיקולים לקולא כגון עברו הנקי של הנאשם והחלק הפעיל אשר הוא לוקח בגידול בנותיו ובפרנסתן. מדובר אפוא באירוע חריג. במסגרת איזון השיקולים, בית המשפט קבע כי אין מקום להטיל על הנאשם מאסר בפועל, אך יש לגזור על האחרון מאסר על תנאי.