בית המשפט לענייני משפחה קיבל את תביעתה של אישה מוסלמית לפיצויים מבעלה לשעבר, וקבע כי הנתבע ישלם לגרושתו 60,000 שקלים. מדובר בתביעה במסגרתה טענה האישה כי לאחר שנודע לנתבע שהוא אינו מסוגל להביא ילדים לעולם, החל האחרון להתנהג כלפיה באלימות תוך שהוא מנסה לגרום לה לעזוב את הבית. האישה הוסיפה כי בסופו של היום, משלא עזבה את הבית, גירש אותה הבעל ללא הסכמתה. בעקבות כך, הגישה האישה תביעה כנגד בעלה לשעבר ובה עתרה לפיצויים בסך 800,000 שקלים.
קראו עוד בתחום:
- לא לבד - אישה מוסלמית תקבל פיצויים בגין גירושין ללא הסכמה
- איזון משאבים בין בני זוג מוסלמים - מיום הנישואים או ממועד העקאד?
- חשש ל"ממזרות" בדין השרעי, האם תיערך בדיקת האבהות?
- פיצויים לאישה מוסלמית בעקבות גירושין חד צדדיים
- מזונות ילדים מוסלמים
האישה טענה כי היא זכאית לפיצויים אלו בגין הנזקים אשר נגרמו לה כתוצאה מהמעשה. ראשית, התובעת הדגישה כי היות והיא בת 36, ומשתייכת למגזר הערבי, סיכוייה להינשא בשנית הינם נמוכים ביותר. כמו כן, לטענתה, כתוצאה מהגירושין היא איבדה את זכאותה למזונות אישה. האישה הוסיפה כי תדמיתה ושמה הטוב נפגעו, ומצבה הנפשי התדרדר. נטען כי מעשיו של הבעל לשעבר עולים כדי עבירה פלילית ועל כן התובעת זכאית גם לפיצויים עונשיים.
הבעל טען כי אכן הוא גירש את התובעת כנגד רצונה, אך זאת נעשה רק לאחר שאחרונה לא הייתה מעוניינת בשלום בית. הגבר הוסיף כי האישה הגישה תביעת גירושין כנגדו, ועל כן ניתן לקבוע שהיא הסכימה לגירושין. יתרה מכך, טען הנתבע, המוהר אשר נפסק עבור התובעת - במסגרת תביעת הגירושין - מהווה פיצוי הולם ל"נזקיה".
אישה אשר גורשה מבעלה ללא הסכמה זכאית לפיצויים
בית המשפט קבע כי אישה אשר גורשה על ידי בעלה בעל כורחה זכאית לפיצויים בגין הנזקים אשר נגרמו לה. בפסק הדין צוין כי אכן מדובר בעבירה פלילית על פי חוק העונשין. השופט, אסף זגורי, ציין כי הבעל הודה כי גירש את אשתו ללא הסכמתה, וזאת טרם התקבל בעניינם של בני הזוג פסק דין בעניין הגירושין. למעשה, כל אשר נותר לשופט לעשות, לאחר מסקנה זו, הינה לאמוד את הפיצוי.
על פי רוב, במקרים כגון דא, בתי המשפט נוטים לפסוק פיצויים לנפגעת על דרך האומדנא, וזאת תוך התחשבות בשיקולים שונים כגון אובדן סיכוייה העתידיים של האישה להינשא, עוגמת הנפש אשר נגרמה לה, המזונות אשר להם הייתה זכאית לולא גורשה כפי שגורשה, האפשרות כי הצדדים היו מתגרשים בלאו הכי, בחינת משמעות הגירושין לגבי התא המשפחתי, האם מעשיו של הגבר עלו כדי פגיעה משמעותית בשלטון החוק וכדומה.
בסופו של היום, בית המשפט קבע כי הגבר במקרה דנן עשה כל אשר ביכולתו על מנת לעכב את הדיונים, והוא אף לא התייצב לדיון האחרון בעניינו. פסק הדין ניתן אפוא בהעדרו. בית המשפט קבע כי הנתבע ישלם לאשתו לשעבר פיצויים בסך 60,000 שקלים.