www.what2do.co.il

גירושין בהריון

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 20/03/2013
גירושין בהריון

גירושין הינם, ללא ספק, צעד לא פשוט כלל. הקושי איננו רק מנת חלקו של הצד הסביל, אלא כמובן גם של הצד האקטיבי. הליכי גירושין יכולים להיות באופן בלעדי מצד אחד מבני הזוג, או תולדה של מערכת יחסים בלתי תקינה אשר הכל מסכימים על כך שאין להמשיך בה. עם זאת, ישנן כמובן סיטואציות ההופכות את הגירושין למורכבים עוד יותר.

 

      קראו עוד בתחום:

 

לדוגמא, גירושין עם ילדים. במקרים אלה, הפרידה בין בני הזוג צריכה להיות תוך מתן מענה ראוי ונכון לעתיד הילדים. הן מבחינת משמורת, הן מבחינת הסדרי ראיה והן בנוגע למזונות וכדומה. כמו כן, ילדים מעגנים למעשה את ההורים זה לזה לאורך שנים, והופכים לחוט המקשר ביניהם בעתיד הקרוב והרחוק. הדברים נכונים גם לגבי גירושין בהריון.


על פי רוב, הריון מסמל התחלה, המשכיות, יציאה לדרך חדשה וכדומה. עם זאת, לעיתים, ההריון מתערבב עם גירושין. דהיינו, מצד אחד, הגירושין עומדים על הפרק ופרידה בין בני הזוג נראית באופק. מאידך, האישה בהריון והשניים עומדים להביא לעולם ילד משותף (זאת בהנחה כי הילד הוא באמת של הבעל וכי האישה מעוניינת להתגרש ממנו חרף כך). להלן מאמר קצר העוסק בהיבטים השונים הכרוכים בגירושין בזמן הריון.


אבהות


במידה ובני הזוג יהודיים, חשוב להבין כי כל אימת שהילד נולד לאישה בזמן נישואיה לבעלה, או שהיא התעברה בעת הנישואין, יש לראות בו כבנו של הבעל. דהיינו, גם אם הילד איננו אלא תוצר של רומן מחוץ לנישואין, מבחינת ההלכה מדובר בבן הביולוגי של האב לכל דבר ועניין. קביעה אחרת תגדיר את הילד כממזר ותכתים אותו לכל חייו.

 

אי לכך, בתי המשפט בישראל אינם מתירים עריכת בדיקת רקמות כאשר אישה נכנסה להריון במהלך נישואין. כמו כן, האבהות על הילד נמשכת כמובן לאחר הגירושין. בדומה לאחריות האב כלפי ילדיו אשר כבר נולדו, הבעל אחראי לגבי הילד שיבוא לאוויר העולם בשעה טובה לאחר הגירושין. אחריות זו כוללת מזונות, הסדרי ראיה, סוגיות משמורת, מדור וכדומה. חשוב להדגיש כי האישה איננה יכולה לתבוע זכויות מבעלה בנוגע לילד שטרם נולד. אי לכך, היא צריכה להמתין עד ללידה בכדי להגיש תביעות העוסקות במזונות ומשמורת.


מבחינת ההלכה היהודית


גירושין יכולים להיות לכשעצמם מעמסה נפשית לא פשוטה על בני הזוג. אי לכך, כאשר האישה נמצאת בהריון, אין ספק כי הלחץ הנפשי והרגשי המוטל על הזוג גדל עשרות מונים. חשוב להדגיש כי הערכאות המשפטיות בישראל, הן בתי המשפט לענייני משפחה והן בתי הדין הרבניים, אינן אוסרות גירושין במהלך הריון.

 

עם זאת, שתי הערכאות לוקחות בחשבון את המצב ההורמונאלי המורכב של ההריון ואת החרדה והלחץ לקראת לידת הילד (מקל וחומר כאשר מדובר בילד ראשון). אי לכך, בתי הדין הרבניים מבקשים פעמים רבות לדחות את תביעת הגירושין עד לאחר הלידה, וזאת תוך כדי ניסיון להשכין שלום בית בתא המשפחתי.

 

מחקרים רבים אשר נערכו בתחום זה קבעו באופן ברור כי טובת הילדים הינה כי הוריהם יחיו ביחד זה עם זה. עם זאת, מיותר לציין כי כאשר מערכת היחסים בין ההורים קשה ועכורה, סביר להניח שעדיף לפרק את החבילה, ולו לטובת הילדים. נסיבות המקרה תלויות אפוא בגורמים הספציפיים העומדים על הפרק ובמערכת היחסים שבין האב והאם.


נישואין לאחר גירושין בהריון


ההלכה היהודית מכילה מספר הגבלות על נשים המתגרשות במהלך הריון. ראשית, בית הדין הרבני קובע "תקופת צינון" של כשלושה חודשים ממועד כניסתו של הגט לתוקפו עד להיתר קיום יחסי אישות לאישה שלא עם בעלה הגרוש. זאת על מנת למנוע מצבים בהם תתעורר מחלוקת באשר לאבי היילוד. חשוב להדגיש כי ההלכה היהודית פועלת כאמור, חרף קיומן של בדיקות מדעיות לקביעת אבהות, וזאת גם נוכח היבטים מוסריים וחברתיים. כמו כן, תקופת הצינון הנ"ל מעגנת לדידה של ההלכה את אבהותו של הבעל הגרוש ומבטיחה את מזונות הילד.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 2)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

המדריך למתגרשים - דע את זכויותיך!

סברה נפוצה היא, אם כן, כי לגבר עדיף להגיש תביעות לבית הדין הרבני, ואילו לאישה עדיף לגשת לבית המשפט לענייני משפחה. עם זאת, יש לבחון כל מקרה לגופו ופעמים רבות עדיפה הגשת תביעה הפוכה מאמרה זו – בנסיבות המקרה... קראו עוד בפורטל משפחה 

גירושין בהסכמה

הליך משפטי מסורבל וממושך אינו הכרחי. במידה והינכם נמנים על ברי המזל שמעדיפים לסיים את ההליכים בצורה שקטה וחברית, ניתן כמובן להגיע לידי הסכם גירושין כולל ולהימנע מ"מלחמה כוללת".  

גירושין ללא הסכמה

בהיעדר הסכמה בין שני בני הזוג על נכונותם להתגרש, נדרש בן הזוג המעוניין להתגרש להוכיח כי עומדת לו עילת גירושין בגינה יש לחייב את הבעל לתת גט/ את האישה לקבל את הגט 

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.