פעמים רבות, אנשים העומדים בפני גירושין או פרידה סבורים כי הם יודעים מראש כיצד לנווט את המהלך לטובתם באופן מוחלט וברור. לא אחת, ה"ביטחון" הנ"ל לא מבוסס על ידע משפטי מקדים אלא על התייעצות עם עורכי דין שלא התעמקו בסוגיה לעומקה (או שאינם מתמחים בדיני המשפחה), שיחות עם מכרים גרושים לשעבר, קריאה רפרפנית של החוק או ציטוט מכתבה בעיתון.
אמנם תמיד טוב לעשות מחקר פרטי, אך חשוב לציין כי גירושין אינם סוגיה פשוטה אלא עניין משפטי מורכב מאין כמוהו. גירושין, באופן ברור, מקפלים בתוכם סוגיות רבות כגון רכוש, מזונות, משמורת, הסדרי ראיה וכדומה.
אי לכך, בניית אסטרטגיית גירושין נכונה יכולה להיות, ללא ספק, ההבדל בין הצלחה וכישלון. כישלון בהליך גירושין עלול לגרום למפח נפש ויכולות להיות לו השלכות הרות גורל על חייו של בן הזוג למשך שנים רבות. לדוגמא, מזונות גבוהים במיוחד או אובדן רכוש בעל ערך (כגון דירת מגורים) עלולים ליצור אצל הבעל מצוקה כלכלית שתביא אותו לקשיים כספיים. מנגד, אישה אשר לא תעמוד על זכויותיה עלולה להתמודד עם מזונות נמוכים או הסדרי ראיה שקשה לעמוד בהם, ובכך לאבד את יכולתה להתפרנס ולפרנס את ילדיה בכבוד.
חוקים רבים וגישות שונות
סוגיות גירושין ונישואין בישראל עוסקות בשורה ארוכה של חוקים (לדוגמא, חוק בית המשפט לענייני משפחה, חוק יחסי ממון בין בני זוג, חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות ועוד) ושתי ערכאות שונות - בתי המשפט לענייני משפחה ובתי הדין הדתיים (בית הדין הרבני, בית הדין השרעי וכו'). כמו כן, גם הדיינים או השופטים מחזיקים בהשקפות עולם שונות ועל מנת להתמודד עם הליכי הגירושין בהצלחה יש להכיר את המערכת על בורייה.
קראו עוד על גירושין:
- עגינות
- סעיף שיפוי בהסכם גירושין
- כיצד מחשבים פיצויים לאישה אשר גורשה בעל כורחה?
- אלימות במשפחה - צו הגנה
אי לכך, מומלץ לפנות בהקדם לעורכי דין העוסקים בתחום, וזאת על מנת לגבש אסטרטגיית גירושין נכונה בהתאם לנסיבות המקרה. מיותר לציין כי אין שני זוגות דומים ואין נישואין הזהים זה לזה. דהיינו, הליווי הטוב ביותר הינו מטעם עורך דין מקצועי ומלבד תמיכה נפשית וחברתית מומלץ שלא להסתמך על סיפורים של חברים ובני משפחה ש"עברו את זה".
גיבוש מטרות ועמידה על הפער בין הרצוי למצוי
בדומה להתכוננות למשימה חשובה, גם גיבוש אסטרטגיית גירושין צריך לעסוק במטרות המרכזיות. לדוגמא, ייתכן והדבר החשוב ביותר עבורכם יהיה דירת המגורים, ואולי דווקא תהיו מעוניינים להיאבק על משמורת הילדים וקיומה של משמורת משותפת. אסטרטגיית גירושין נכונה מתייחסת אפוא למטרות הספציפיות של כל אחד מבני הזוג, וזאת בהתאם לתנאי הפתיחה (לדוגמא, כושר השתכרות, מסוגלות הורית וכדומה). לא אחת, ניהול קלוקל של גיבוש אסטרטגיה לפני הליכי גירושין מוביל לעוגמת נפש. זאת ועוד, ניהול לא נכון של הליכי הגירושין עלול לגרום להליכים להתארך ובכך ליצור מלחמות קשות ומסובכות בין הצדדים (בהם הרווח לא אחת נמוך באופן משמעותי מההפסד).
כללי אצבע ראשוניים לאסטרטגיית גירושין
אחת התובנות הראשונות שיש לרדת לעומקה במסגרת הליכי גירושין היא כי ייתכן בהחלט פער בין התוצאות הצפויות של ההליך לבין המצב החוקי "היבש". ראשית, הן בתי המשפט לענייני משפחה, והן בתי הדין הדתיים, יכולים לחרוג מהוראות החוק "היבשות" על מנת להתאים את התוצאה למצב שעומד לפניהם. כמו כן, מדובר בערכאות הנהנות מגמישות רבה בסדרי הדין שלהן (לדוגמא, באשר לאופן פסיקותיהן או בחינת הראיות המונחות לפתחן). יש הסבורים כי האמרה "היה חכם ולא צודק" מתאימה באופן "קלאסי" להליכי גירושין.
להלן מספר עצות למתגרשים בתכנון אסטרטגיית גירושין:
- לפעול מהראש ולא מהלב - פעמים רבות, הליכי גירושין נפתחים מתוך אימפולס וללא מחשבה מעמיקה. במקרים אלה, הלב מוביל את הראש והתוצאה עלולה להיות מפח נפש. בטרם אתם רצים לבית המשפט לענייני משפחה (או לבית הדין הרבני) להגיש תביעת גירושין, חשוב לשבת עם עורכי דין מטעמכם על מנת לבחון את המקרה באופן ספציפי ולגופו. חשוב להיות כנים מול עורך הדין ולפעול כמה שיותר לנטרול הרגשות והזעם. הליך גירושין, חרף האקוסטיקה הסובבת אותו, הינו הליך משפטי מורכב ומסובך. התעלמות מפרטים קטנים עלולה להיות בעלת נזק גדול.
- אל תחפשו נקמה - טעות נפוצה אשר עושים בני זוג בהליכי גירושין הינה החיפוש אחר נקמה. כאשר מדובר בגבר, פעמים רבות מתבקשת נקמה בגזרת הילדים (לדוגמא - דרישת "משמורת משותפת"). אם באישה עסקינן, לא אחת עולות טענות שונות בנוגע לזכות לכתובה או לכספים שונים. חשוב שלא לחפש נקמה בהליך הגירושין. מיותר לציין כי במקרים רבים, קל וחומר כאשר עסקינן בגירושין עם ילדים, ככל שההליך יסתיים בצורה טובה יותר, כך תתאפשר תקשורת טובה בהמשך. נקמה גם עלולה לגרום לחוסר רצון להתפשר ולהליכים משפטיים הנמשכים שנים רבות ומעשירים בעיקר את עורכי הדין.
- אל תוותרו על ייעוץ משפטי - אנשים רבים סבורים כי הם יכולים להתמודד עם הליך הגירושין בעצמם, וללא עורך דין. אכן, ליווי משפטי בדיני משפחה איננו "זול" והוא עלול לגרור הוצאות כספיות לא פשוטות. עם זאת, ניהול הליכי גירושין ללא אסטרטגיה נכונה המתאימה למקרה, והמלווה בייעוץ משפטי מטעם עורך דין השומר על זכויותיכם, עלול להיות יקר הרבה יותר בהמשך.
- עמדו על האפשרות של הסכם גירושין - בעת פנייה לגירושין, קיימת לצדדים גם אופציה של גירושין בהסכמה במסגרת הסכם גירושין. מדובר בהסכם אשר במסגרתו ניתן לקבוע סוגיות שונות לרבות עניינים הקשורים לילדים ולמשמורתם. הסכם גירושין הינו הדרך הטובה והמומלצת ביותר לסיים קשר נישואין. עם זאת, עריכתו של הסכם זה צריכה להיות מלווה בייעוץ משפטי מטעם כל אחד מהצדדים. מומלץ שלא לקחת עורך דין אחד לשני הצדדים אלא לעשות את ההסכם כאשר כל צד מיוצג על ידי עורך דין מטעמו.
- אספו ראיות - בעת בניית תיק הגירושין חשוב לדעת על כל הגורמים השונים הקשורים בנישואין. לדוגמא, שכרו של הגבר משמעותי מבחינת קביעת מזונות הילדים או בגידה של האישה רלבנטית מבחינת זכאותה לכתובה ומזונות. אי לכך, בעת גיבוש אסטרטגיית הגירושין, חשוב לאתר כמה שיותר ראיות אשר יוכיחו את טענותיכם במסגרת ההליך. לעיתים ניתן אף להפעיל חוקר פרטי לסוגיות ספציפיות.
- תכננו מטרות מוגדרות - כפי שצוין לעיל, גירושין הינם הליכים הכוללים בתוכם סוגיות כגון מזונות אישה, מזונות ילדים, מדור, משמורת, הסדרי ראיה, חלוקת רכוש וכדומה. חשוב לגבש במסגרת אסטרטגיית הגירושין מטרות ספציפיות לגבי כל אחד מהיבטיו של הליך הגירושין. כמו כן, יש לקבוע קווים אדומים ומקומות בהם תהיו מוכנים להתפשר.