תביעת מזונות מוגשת על ידי אדם המהווה אישיות משפטית (בגיר שאינו לוקה בנפשו), במטרה שהאדם האחר ישלם לו סכומים קבועים כל חודש, הדרושים לקיום אורח חיים תקין. לעיתים התביעה מוגשת עבור ילדיהם של בני זוג לשעבר ולעיתים אישה תובעת מזונות עבור עצמה מבעלה לשעבר. תביעת מזונות מוגשת לבית המשפט לענייני משפחה.
גבר הגיש תביעה לבית המשפט בבקשה לביטול החיוב שהוטל עליו לשלם את מזונות ילדיו, חיוב שהתקבל בהסכמה עם אמם של הילדים. הסכמה זו תורגמה להסכם בכתב אשר קיבל תוקף מבית המשפט. לאחר 3 שנים הגבר טען שיש לבטל את התשלום בשל השינוי שחל במצבו הכלכלי ובמצבו הבריאותי - הוא הוכר כנכה על ידי המוסד לביטוח לאומי ויש להתחשב בכך. זאת, כי המזונות מנוכים מקצבת הנכות שמקבל מהביטוח הלאומי ואינו מסוגל לקיים את עצמו קיום אנושי מינימאלי. כמו כן, טען כי יש לוותר על מזונות הבת שעברה את גיל 18, ולהתחשב בעובדה שהילדים מרדו בו - לא הסכימו להיפגש עימו.
מנגד טענה האם, כי מצבה הכלכלי קשה ביותר והאב בעבר לא נטל את חלקו בהוצאות החינוך והבריאות של הילדים, וכי ביטול המזונות הניתנים להם כרגע משמעו שמצבם של הילדים יתדרדר מאוד שכן כספו של אביהם הוא המקור העיקרי למחייתם. האם בסופו של דבר הסכימה לוותר על מזונותיה של הבת שעברה את גיל 18.
פסק דין מזונות איננו סופי, האם ישונה?
בית המשפט עמד על כך שפסק דין בנושא מזונות שניתן בעבר אינו יוצר חסם מוחלט שאינו מאפשר דיון חוזר בגובה המזונות. ניתן יהיה לדון שוב בגובהם של מזונות אשר נקבעו בעבר על ידי בית המשפט בתנאי שיוכיח הצד המבקש את שינוי המזונות שחל שינוי מהותי וקריטי בנסיבות אשר מצדיק את השינוי בגובה המזונות. לצורך כך, נדרש התובע לעמוד ב-3 תנאים מצטברים:
א. אין זה צודק להמשיך ולקיים את פסק הדין על כנו בשל העובדה שחל שינוי בנסיבות.
ב. בהסכם הראשון הצדדים התירו פתח כלשהו לשינוי, הן במפורש והן במשתמע.
ג. התובע הוא תם לב ונקי כפיים.
בית המשפט עמד על השינוי שחל במצבו הבריאותי של האב אשר השפיע על הכנסתו ויכולתו להשתכר. עם זאת, קבע בית המשפט, כי עובדה זו אינה מצדיקה שינוי גובה המזונות (הקטנתו). זאת, כי העובדה שהאב מקבל קצבת נכות אינה מעידה מהותית או ראייתית על כך שאינו יכול לצאת לעבוד ולהשלים את הכנסתו מהמזונות. עליו לפרט את המגבלות אשר אינן מאפשרות לו לצאת להשלים הכנסה. כמו כן, מול זכותו של האב להשתכר בכבוד עומדות זכויותיהם של ילדיו הקטינים לחיות בכבוד.
בית המשפט ציין, שאלמלא האם הייתה מסכימה לוותר על המזונות, לא היה מבטל בעצמו את המזונות. אך, משהאם הסכימה לכך, בית המשפט ביטל את המזונות לילד הקטין. אך, בנוגע לבת שבגרה, קבע בית המשפט, כי האם אינה מוסמכת להחליט בעבורה אם לקבל מזונות אם לאו, האם אינה מוסמכת לייצג אותה ולהחליט בשמה של הבת שכן הבת היא אישיות משפטית עצמאית. לכן, מזונותיה של הבת שבגרה לא בוטלו.
לסיכום, בית המשפט ייעתר לתביעה לשינוי גובהם של מזונות שקבע בעבר בתנאי שייווכח שחל שינוי מהותי בנסיבות אשר מצדיק זאת. מפסק הדין שלעיל עולה, כי הסכמה של ההורה המשמורן יכולה להוות שינוי בנסיבות אשר מצדיק הקטנת גובה המזונות.