אב לחמישה ילדים בגילאי 17 עד 8 שנים, פנה אל בית משפט לענייני משפחה בירושלים, והגיש בקשה למתן פסק דין בהיעדר הגנה. האב דרש לקבל משמורת על ילדיו ולחייב את גרושתו בדמי מזונות ילדים, זאת לאחר שעזבה את הילדים ועברה להתגורר עם בת זוגה.
על פי עובדות התביעה, לאחר הנישואין נולדו לצדדים חמישה ילדים, ובשנת 2013, הם חתמו על הסכם גירושין שקיבל תוקף של פסק דין באישור בית דין רבני, ולאחר חתימתו התגרשו. במסגרת ההסכם נקבע כי המשמורת על הקטינים תהיה בידי האם, והאב יישא בתשלום מזונות בסך 4,000 שקלים בחודש וישתתף במחצית הוצאות רפואיות חריגות.
לאחר חודש עברה האם להתגורר עם בת הזוג שלה
האב טען כי כחודש ימים לאחר חתימת ההסכם, הודיעה לו האם שהיא אינה מעוניינת להמשיך ולגדל את הילדים ודרשה ממנו שיגדל אותם. האם עזבה באופן חד צדדי את דירת המגורים המושכרת שבה התגוררה עם הילדים, ועברה לגור עם בת הזוג שלה. מאז הילדים עברו למשמורת האב, והאם רואה אותם בממוצע אחת לחודש.
עקב שינוי הנסיבות, הגיש האב תביעת משמורת לשלושת הקטינים השוהים במשמורתו, ותביעה לביטול חיוב המזונות שנקבעו בהסכם גירושין וחיוב האם בתשלום מזונות. האב ציין כי הוא מצוי בחובות, ולא עובד מזה כארבע שנים, אלא מתקיים מקצבת הבטחת הכנסה. עוד טען כי האם יהודיה, והיא חייבת במזונות ילדיה מכוח דיני הצדקה ומכוח הזכות לשוויון.
לטענת האב, לאחר מכירת דירת המגורים המשותפת, קיבל בגין חלקו כספים ששולמו לטובת החזר הלוואות שנאלץ לקחת במהלך הנישואין. האם קיבלה את חלקה ממכירת הדירה, היא עובדת בחנות בגדים, וחיה בדירה של בת זוגה ואין לה הוצאות שכר דירה. לפיכך דרש שהאם תשתתף במזונות הילדים בסכום חודשי של 2,500 שקלים, ותשלם עבור מחצית הוצאות החינוך ומחצית הוצאות רפואיות חריגות שלהם.
אין עילה לחייב את האם בדמי מזונות בסיסיים
בית המשפט סבר כי מאחר שמדובר בבני זוג יהודיים, אין עילה בדין האישי לחייב את האם בדמי המזונות הבסיסיים של הילדים. אולם לגבי הוצאות שמעבר לאותם צרכים הכרחיים, יש עילה לתביעה. על כן בהיעדר הגנה מצד האם קיבל את התביעה והורה על ביטול חיוב המזונות של האב, וחייב את האם להשתתף במזונות הקטינים בסכום של 2,500 שקלים לחודש עד שיגיעו לגיל 18, או עד שיסיימו ללמוד בכיתה י"ב, לפי המאוחר מבין השניים.
בנוסף חייב בית המשפט את האם לשלם מחצית הוצאות בריאות חריגות, מחצית הוצאות החינוך ומחצית הוצאות חריגות של הקטינים, כולל שיעורים פרטיים, אבחונים דידקטיים, קייטנות, חוגים ועלות חגיגת בת או בר מצווה. עוד נקבע כי קצבת הילדים מהמוסד לביטוח לאומי תשולם לידי האב בנוסף לדמי המזונות, והאם תישא בהוצאות שכר טרחת עורך דינו של האב לטובת הלשכה לסיוע משפטי בסך של 2,000 שקלים.
תמ"ש 55777-07-14