www.what2do.co.il

קיזוז בין תשלומים: דירת הצדדים וחוב מזונות בתיק מזונות בהוצאה לפועל

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
קיזוז בין תשלומים: דירת הצדדים וחוב מזונות בתיק מזונות בהוצאה לפועל

הצדדים היו נשואים בעבר, נישואיהם הותרו בהחלטת כב’ בית הדין הרבני. ביום 30.5.02 ניתן פסק דין למזונות הילדים. במסגרת פסק הדין בהסכמת הצדדים נקבע כי המשיב ישלם סך של 2,000 ₪ למזונות הקטינות. לצדדים דירה. בעלי הזכויות בדירה הינם המשיב, המבקשת ואמה.

 

האם בידי המבקשת לשלם למשיב על דרך של קיזוז חוב מזונות בתיק הוצל"פ?

הקיזוז הינו סעד של עזרה עצמית המהווה, למעשה, דרך לפירעון חוב כספי ולפקיעת החיוב. הקיזוז חל גם בעקיפין על חיובים שמקורם אינו בחוזה עפ"י ס’ 61(ב) לחוק החוזים. משמע, המחוקק הכיר בזכות הקיזוז והסדירה נורמטיבית. מדובר בקיזוז מהותי, דהיינו - קיזוז המופעל על ידי החייב, כדרך לתשלום חובו הכספי לנושה, וזאת להבדיל מקיזוז דיוני, המופעל על ידי בית המשפט, לצורך קביעת החובות והזכויות בין המתדיינים.

 

     קרא עוד:


החוב שהצטבר בהוצאה לפועל עד כה הינו חוב קצוב, כמו גם סכום התמורה בגין חלקו של המשיב בדירת הצדדים. חיוב כספי יחשב כ"קצוב", אם הוא נקוב בסכום כסף או אם ניתן לקבוע שיעורו על ידי פעולה אריתמטית פשוטה, להבדיל מפעולה המחייבת הערכה או שומה. כמו כן, אין חולק כי "הגיע המועד לקיומם" של החיובים הואיל ועסקינן בחוב עבר בגין דמי מזונות, וכן משעה שהמבקשת הודיעה כי ברצונה לרכוש את חלקו של המשיב בדירה, כאמור בהסכמות הצדדים, הגיע המועד לתשלום התמורה על ידה.

החוב בתיק הוצאה לפועל הינו חוב מזונות עבר ומשעה שהקטינות ניזונו על ידי אמם, חרף חיובו של המשיב במזונותיהן, יש לראות המבקשת כזכאית לקבל מהמשיב את חוב המזונות בו לא נשא.
 

הגבר לא שילם את המזונות במשך תקופה ארוכה - הקיזוז מותר


משעה שאין חולק כי המבקשת כלכלה את הקטינות כאשר המשיב לא שילם דמי המזונות שנפסקו לטובתן, קמה לה הזכות להשבה, ומשזו הומחתה לה ע"י הקטינות, היא ברת קיזוז.ניתן לראות במבקשת כמי שהומחתה לה זכותם של הקטינים, ומשעה שנקבע בפסק הדין למזונות כי דמי המזונות ישולמו לידי המבקשת, די אם כן בהודעת הקיזוז שאינה דורשת הסכמת הצד השני. 

אין זה סביר, ומשנה תוקף משעה שעסקינן במזונות קטינים, כי המשיב אשר חב חוב מזונות כה משמעותי, בגין מזונות שלא נשא בהם מיום פסק הדין עד כה, יתנגד לקיזוז בטענות משפטיות אשר כאמור אין בידי לקבלן, ועל ידי כך יטיל על המבקשת נטל נוסף של נקיטת הליכים במסגרת תיק ההוצאה לפועל, הדורשים זמן ומאמץ לגביית חוב מזונות שאינו שנוי במחלוקת, ואף יאלצה להוציא כספים נוספים לשם תשלום התמורה נוסף על אלו שכבר הוציאה לצורך כלכלת הקטינות.

הלכה פסוקה היא כי קיזוז כמוהו כתשלום חוב, בבחינת תרופה של "עזרה עצמית" להפחתת שיעור החוב, ומכאן אכן יש לראות בקיזוז כתשלום, וכפועל יוצא לקבל את טענת המבקשת כי מילאה אחר החלטת בית המשפט כלשונה.

לסיכום,

מכל המקובץ והטעמים דלעיל, יש לקבל את הבקשה, ולהורות לכונסי הנכסים לפעול לצורך העברת הזכויות בדירה על שם המבקשת לאחר שתומצא לבית המשפט אסמכתא בדבר הקטנת החוב בתיק ההוצל"פ מזונות לפחות בשיעור התמורה בגין רכישת זכויותיו של המשיב בשיעור 33% בדירת הצדדים (לאחר ניכוי יתרת המשכנתא לסילוק).

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
3 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.