www.what2do.co.il

משמורת משותפת ומזונות ילדים

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 08/03/2011
משמורת משותפת ומזונות ילדים

משמורת משותפת הינה משמורת ילדים כאשר לא נקבע הורה משמורן ושני ההורים מקיימים הסדרי ראיה רחבים עם הילדים. על פי רוב, משמורת משותפת נעשית בדרך של חלוקת השבוע בחצי בין ההורים. האם יש לחייב את האב במזונות ילדים כאשר מדובר במשמורת משותפת? 
  

משמורת משותפת נקבעת לאחר גירושין, כאשר בית המשפט סבור כי ניתן יהיה לקיימה, וזאת בהתבסס על רצון הצדדים ותסקירים תומכים של שירותי הרווחה. במסגרת המשמורת המשותפת, עם השנים, מחקרים רבים הראו כי למשמורת משותפת ישנם יתרונות רבים, הן מבחינת ההורים והן מבחינת הילדים. לדוגמא, בניגוד למשמורת בדרך של הסדרי ראיה והורה משמורן, הנטל הכלכלי של גידול הילדים איננו נופל על צד אחד בעיקר.


בהסדרי משמורת רגילה, הוצאותיו של ההורה המשמורן בעבור גידול הילדים גדולות באופן משמעותי מהכספים אותם משלם הצד השני במסגרת מזונות ילדים. לעומת זאת, במשמורת משותפת, שני ההורים מתקשרים זה עם זה, ונושאים בנטל הכלכלי בצורה שווה וגמישה יותר. כיצד אפוא מחושבים מזונות ילדים במשמורת משותפת והאם הם משולמים כלל?

 

חובת האב במזונות היא מוחלטת


על פי החוק, כל אב חייב לזון את ילדיו הקטינים, ובישראל משולמים מזונות גם עד תום השירות הצבאי (בשיעור מופחת). חובת המזונות המונחת על כתפיו של האב איננה מתבטלת עם קביעת משמורת משותפת. עם זאת, הסכומים אשר נפסקים עבור ילדים במשמורת משותפת נמוכים בדרך כלל בכ-25% אל מול הסכומים הנפסקים בעבור מזונות הילדים הנמצאים בחזקתו של הורה משמורן.

 

בתי המשפט יפסקו מזונות ילדים כנגד האב, אשר ישולמו לחשבון הבנק של האם מדי חודש. הסיבה לכך היא כי על פי ההלכה היהודית, אשר יושבת בבסיס חובת המזונות בישראל, האב חייב לממן את הצרכים ההכרחיים של הילדים לבדו (חינוך, לבוש, מדור, מזון וכדומה). אי לכך, מזונות ילדים נכללים בדרך כלל גם בהסכמי גירושין הכוללים משמורת משותפת על הילדים. מדובר לעיתים אף במצב אבסורדי בו המשמורת היא משותפת, והאם משתכרת יותר מהאב.

 

      קראו עוד על משמורת משותפת:

 

הלכה פסוקה היא כי משמורת משותפת הביאה להכרה כי יש להפחית בגובה החיוב במזונות, אך לא במהותו. פסק הדין המנחה בעניין זה קבע כי משמורת משותפת מצדיקה בדרך כלל גזירת 25% מסכום המזונות הסופי. מדובר בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה.

 

לאחר מתן פסק הדין בחיפה, היו מספר מקרים במסגרתם אב חויב בתשלום 4,800 שקלים בגין מזונות ילדים קטינים, וזאת למרות שהמשמרות על הילדים הייתה משותפת והסדרי הראיה היו נרחבים ביותר. במקרה אחר, אב חויב בתשלום 4,500 במסגרת מזונות זמניים, וסכום המזונות לא שונה למרות שהמשמורת על הילדים נקבעה כמשמורת משותפת. יתרה מכך, בפסיקה נקבע בעבר גם חיוב אב משמורן במזונות ילדים עבור הוצאות אירוח הקטינים בבית האם.
 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.