משמורת משותפת הינה משמורת ילדים כאשר לא נקבע הורה משמורן ושני ההורים מקיימים הסדרי ראיה רחבים עם הילדים. על פי רוב, משמורת משותפת נעשית בדרך של חלוקת השבוע בחצי בין ההורים. האם יש לחייב את האב במזונות ילדים כאשר מדובר במשמורת משותפת?
משמורת משותפת נקבעת לאחר גירושין, כאשר בית המשפט סבור כי ניתן יהיה לקיימה, וזאת בהתבסס על רצון הצדדים ותסקירים תומכים של שירותי הרווחה. במסגרת המשמורת המשותפת, עם השנים, מחקרים רבים הראו כי למשמורת משותפת ישנם יתרונות רבים, הן מבחינת ההורים והן מבחינת הילדים. לדוגמא, בניגוד למשמורת בדרך של הסדרי ראיה והורה משמורן, הנטל הכלכלי של גידול הילדים איננו נופל על צד אחד בעיקר.
בהסדרי משמורת רגילה, הוצאותיו של ההורה המשמורן בעבור גידול הילדים גדולות באופן משמעותי מהכספים אותם משלם הצד השני במסגרת מזונות ילדים. לעומת זאת, במשמורת משותפת, שני ההורים מתקשרים זה עם זה, ונושאים בנטל הכלכלי בצורה שווה וגמישה יותר. כיצד אפוא מחושבים מזונות ילדים במשמורת משותפת והאם הם משולמים כלל?
חובת האב במזונות היא מוחלטת
על פי החוק, כל אב חייב לזון את ילדיו הקטינים, ובישראל משולמים מזונות גם עד תום השירות הצבאי (בשיעור מופחת). חובת המזונות המונחת על כתפיו של האב איננה מתבטלת עם קביעת משמורת משותפת. עם זאת, הסכומים אשר נפסקים עבור ילדים במשמורת משותפת נמוכים בדרך כלל בכ-25% אל מול הסכומים הנפסקים בעבור מזונות הילדים הנמצאים בחזקתו של הורה משמורן.
בתי המשפט יפסקו מזונות ילדים כנגד האב, אשר ישולמו לחשבון הבנק של האם מדי חודש. הסיבה לכך היא כי על פי ההלכה היהודית, אשר יושבת בבסיס חובת המזונות בישראל, האב חייב לממן את הצרכים ההכרחיים של הילדים לבדו (חינוך, לבוש, מדור, מזון וכדומה). אי לכך, מזונות ילדים נכללים בדרך כלל גם בהסכמי גירושין הכוללים משמורת משותפת על הילדים. מדובר לעיתים אף במצב אבסורדי בו המשמורת היא משותפת, והאם משתכרת יותר מהאב.
קראו עוד על משמורת משותפת:
- תביעת משמורת משותפת (או הסדרי ראיה) שהוגשה על ידי אחים
- התנהגות ההורים לפני ההליך המשפטי - שיקול במשמורת משותפת
- פסיקת מזונות קטינים - מגורים משותפים של ההורים
- משמורת משותפת על תאומים קטינים בני שנתיים
הלכה פסוקה היא כי משמורת משותפת הביאה להכרה כי יש להפחית בגובה החיוב במזונות, אך לא במהותו. פסק הדין המנחה בעניין זה קבע כי משמורת משותפת מצדיקה בדרך כלל גזירת 25% מסכום המזונות הסופי. מדובר בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט המחוזי בחיפה.
לאחר מתן פסק הדין בחיפה, היו מספר מקרים במסגרתם אב חויב בתשלום 4,800 שקלים בגין מזונות ילדים קטינים, וזאת למרות שהמשמרות על הילדים הייתה משותפת והסדרי הראיה היו נרחבים ביותר. במקרה אחר, אב חויב בתשלום 4,500 במסגרת מזונות זמניים, וסכום המזונות לא שונה למרות שהמשמורת על הילדים נקבעה כמשמורת משותפת. יתרה מכך, בפסיקה נקבע בעבר גם חיוב אב משמורן במזונות ילדים עבור הוצאות אירוח הקטינים בבית האם.