על פי ההלכה היהודית והחקיקה בדיני המשפחה בישראל, הורים חייבים לזון את ילדיהם ולשאת בכל מחסורם. החובה לשאת במזונות הילדים איננה קשורה לאופי הקשר שבין ההורים. לדוגמא, הוכרה זה מכבר הזכות גם עבור מזונות ילד שנולד מחוץ לנישואין. דברים אלה נאמרים מקל וחומר כאשר עסקינן בילדים להורים גרושים.
החוק בישראל קובע כי החובה המוטלת על האב לשאת בתשלום מזונות ילדים לאחר גירושין הינה חובה מוחלטת שאין בלתה. האב מחויב לשלם את המזונות לילדיו וזאת מכוח ההלכה היהודית ו/או החוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) תשי"ט-1959. עם זאת, בדומה כמעט לכל זכות וחובה במשפט הישראלי, גם החובה לשאת בדמי מזונות איננה מוחלטת וקיימים לה חריגים.
קראו עוד על הפחתת מזונות:
- התדרדרות במצב רפואי והקמת משפחה חדשה - האם עילה להפחתת מזונות?
- הפחתת מזונות לאחר מעבר מהונג קונג לישראל - אכיפת פסק דין זר
- שינוי מזונות ילדים אשר גובשו בהסכם גירושין
- מזונות ילדים יופחתו בעקבות התעלמות ילדים מאביהם
לדוגמא, בית המשפט מכיר בכך שייתכן והילד מתנכר לאביו ברמה כזו עד כי ניתן להכריז עליו "בן מרדן". במקרה זה, ייתכן והאב לא יהיה מחויב בתשלום מזונות בנו. חשוב להדגיש כי בתי המשפט נוטים להימנע מהפחתה (ו/או ביטול) של מזונות ילדים סרבנים, וזאת בשל מספר שיקולים.
ראשית, ייתכן כי הילד איננו מבין נכונה את משמעות מעשיו, וייתכן כי הוא "מפריז" בהתנהגותו כנגד אביו נוכח העדר בשלות ובגרות. כמו כן, ישנם מקרים בהם הילדים הופכים לסרבנים נוכח הסתה חמורה מצד האם. כמשל הפסוק - "הַקֹּל קוֹל יַעֲקֹב, וְהַיָּדַיִם יְדֵי עֵשָׂו" (בראשית כז כב), בית המשפט יכול לקבוע כי אמנם הילד מסרב לקיים קשר עם אביו, אך הוא עושה זאת בשל פעולותיה של האם ולא מתוך רצונו האמיתי והכנה.
עילה נוספת אשר יכולה להביא להפחתת דמי מזונות ילדים הינה מצב קשה של האב. למשל, מצב בריאותי חמור או התדרדרות במצב כספי. להלן דוגמא למקרה בו שילוב של שני הגורמים הנ"ל, בן מרדן ומצב קשה של האב, הובילו להפחתת מזונות.
הפחתת מזונות בגין התנכרות ומצב נפשי קשה
לפנינו תביעת הפחתת מזונות אשר הוגשה על ידי אב לאחר גירושין. במסגרת הסכם גירושין שנחתם בין האב לאשתו, הוסכם כי הראשון יישא בתשלום מזונות ילדים בשיעור של כ-7,000 שקלים בחודש (שלושה ילדים משותפים). האב טען כי הילדים מתנכלים ומתנכרים לו, וזאת נוכח הסתה פרועה מצד האם. כמו כן, הוא ציין כי הוא נכה צה"ל הסובל ממצב נפשי קשה, ואשר כושר השתכרותו אבד לחלוטין.
האב הדגיש כי כל פרנסתו תלויה על קצבה בת כ-13,000 שקלים ממשרד הביטחון, וזאת נוכח פציעתו הקשה במלחמת שלום הגליל. פציעה זו, הוסיף האב, גרמה לו להתקפים פסיכיאטריים קיצוניים לאורך השנים.
חשוב להדגיש כי הלכה פסוקה היא שאין משנים דמי מזונות אלא נוכח "שינוי נסיבות מהותי". אי לכך, לכאורה מצבו הנפשי והבריאותי של האב לא היה יכול לסייע לו בתביעתו. זאת היות והוא היה מודע למצב זה גם עובר לחתימה על הסכם הגירושין. עם זאת, במקרה דנן, בית המשפט לענייני משפחה בחר לבחון את נסיבות המקרה הספציפיות ולהתייחס גם למצב הנפשי (הגם שהוא היה ידוע בהליך הגירושין). נקבע כי השילוב בין המצב הנפשי הקשה מחד, והתנכרותם של הילדים מאידך, הצדיק הפחתה של דמי המזונות במחצית.
בית המשפט לא חסך שבטו מהאם ומתח ביקורת חריפה על התנהלותה נוכח התנכרות הילדים לאביהם. התנהגותה של האם הוגדרה בפסק הדין כ"אדישות והעדר מעורבות הורית" אשר הסבו נזק רב, הן לאב והן לילדים.