האם אב צריך להמשיך ולשלם מזונות ילדים ומזונות אישה גם כאשר הוא מרצה עונש מאסר או עבודות שירות? כיצד מתייחסת הפסיקה לעניין זה ומה אומר החוק?
מזונות ילדים ואישה הינם חובה אשר מוטלת על כתפיו של אב כלפי ילדיו עד גיל 18 וכלפי אשתו כל אימת שהוא נשואים. לגבי הילדים, החובה חלה על האב באופן מוחלט עד הגיעם לגיל 7, בהתאם לצרכיהם ההכרחיים. מזונות אישה כוללים בין השאר ביגוד, מזון, מדור, קוסמטיקה וכדומה. חבות גבר במזונות אשתו נובעת מהדין האישי החל על הצדדים. האם גבר אשר מרצה מאסר\מעצר\עבודות שירות חייב בחובות אלו?
קראו עוד בתחום:
- משמורת משותפת ומזונות ילדים
- מזונות קרובי משפחה
- חישוב מזונות מכוח החוק לתיקון דיני משפחה (מזונות)
- מזונות חיילים
- תביעה עצמאית או תביעה בגין שינוי נסיבות?
הלכה פסוקה היא כי עבודות שירות אינן מעניקות פטור מוחלט מתשלום מזונות. יתרה מכך, בע"א 160/86 מליחי נ' ימין, פורסם במאגרים (25.10.1998), נקבע כי גם אדם אשר מרצה עונש מאסר בכלא חייב במזונות ילדיו הקטינים. הדברים תקפים גם במקרים בהם האב נמצא במעצר בית ואף במעצר בבית מעצר. בתי המשפט מתייחסים גם לשאלה האם האב עובד בין כותלי הכלא והאם הוא משתכר בגין עבודה זו.
ההבדל בין בתי הדין הרבניים לבתי המשפט לענייני משפחה
כיצד אפוא יש לאזן בין חובתו של אדם במזונות ילדיו לבין נסיבות מעצרו? האם כאשר אדם נמצא במעצר בבית מעצר, או במעצר בית מלא, עדיין יש להטיל עליו חובה לשלם מזונות ילדים? בדומה לסוגיות רבות בתחום דיני המשפחה, גם כאן קיים הבדל של ממש בין הערכאות הדתיות לבתי המשפט האזרחיים.
בעוד פסיקת בתי הדין הרבניים לעניין חיוב אב המצוי במתקן כליאה קובעת כי אין להשית על החייב תשלום זה, גישתם של בתי המשפט לענייני משפחה הינה שונה. בערכאות האזרחיות הושתו תשלומי מזונות ילדים ואישה גם על אבות אשר היו נתונים במעצר עד תום ההליכים ונעדרה יכולתם להשתכר בעקבות נסיבות אלה. מבחינת בית המשפט לענייני משפחה, קל וחומר שאב אשר נתון במעצר בית (ולעיתים מתאפשר לו לעבוד תוך כדי המעצר), חייב במזונות ילדיו ואשתו.
מזונות מרכוש
אחת הטענות אשר מרכיבות את פסיקת מזונות הילדים והאישה גם מתוך תא הכליאה היא אפשרות לפסוק מזונות מרכוש. לדוגמא, מוכח בפני בית המשפט כי לגבר ישנו רכוש ממנו הוא יכול לשלם את מזונות הילדים (לדוגמא, דירה בבעלותו המושכרת לצד שלישי, עסק מצליח, קרנות השתלמות וכדומה).
לעיתים רכוש זה יכול להיות גם מכונית ודרישה למכירת מיטלטלין בעלי ערך. בית המשפט אף רשאי לבחון את יכולתו של החייב ליטול הלוואות מגורמים שונים לשם תשלום המזונות.