www.what2do.co.il

מזונות לילד מחוץ לנישואין, האמנם?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
מזונות לילד מחוץ לנישואין, האמנם?

האם אב אשר סייע לאישה להרות מתרומת זרע ללא קשר זוגי בין השניים, חייב בתשלום מזונות ילדים? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. האם, מרצה באוניברסיטה, ביקשה להרות ועל כן פנתה לאב כי יספק לה מזרעו. הגבר נענה לבקשתה בחיוב והסכים לתהליך הזרעה מלאכותית. התהליך, כאמור, בוצע בידיעתו ובהסכמתו המלאה. כתוצאה מתרומת הזרע הנ"ל, נולדו לאישה, במזל טוב, זוג קטינות תאומות.

האב טען כי הוא איננו אמור לשאת במזונות הקטינות, אך בית המשפט לענייני משפחה קבע כי יש לבצע קביעת אבהות לאחרון. לאחר שנמצא כי הנתבע הינו אבי הקטינות, הגישה האם תביעה למזונות מן האב בבית המשפט לענייני משפחה. האב טען כי בנסיבות התיק דנן, לא ניתן לבודד את אופן הגעת הקטינות לעולם.

 

      קראו עוד בתחום:


לטענתו, לא מדובר בזוג אשר התכוון להביא ילד משותף, אלא באישה אשר הייתה מעוניינת במודע להיות אם חד הורית. כמו כן, האב ציין כי הכנסתה של האם הינה גבוהה, בעוד הוא פוטר מעבודתו. כמו כן, האב הוסיף כי גם במידה ויפסקו מזונות בעניינו, יש להפעיל במקרה דנא את עיקרון השוויון בדמי מזונות ולחייב את האישה באופן זהה.

האם האב חייב במזונות?

ההלכה הפסוקה קבעה כי קיימת חובה כלפי אב לזון את ילדיו הקטינים, גם במקרים בהם הם נולדו מחוץ למערכת הנישואין. הגישה המשפטית בישראל גורסת כי אין להפלות בין ילד "חוקי" אשר נולד בתוך מערכת יחסים, לבין ילד "לא חוקי" שהבאתו לעולם נעשתה מחוץ למסגרת הנורמטיבית של בני זוג נישואים.  

 

בית המשפט ציין בפסק הדין מדובר בהלכה אשר טובה גם בארצות נוספות בעולם המערבי. "במקרה שלפנינו, מדובר בצדדים יהודים", כתב השופט בפסק הדין, "על כן ייפסקו המזונות על פי דינם האישי - הדין העברי".

 

יש לציין כי עילת חיוב אב במזונות ילדו היהודי בדין העברי, היא האבהות, ללא קשר לשאלה האם הקטין נולד מחוץ או בתוך מערכת נישואין. כמו כן, היקף החיוב במזונות הכרחיים של קטין שנולד מחוץ למערכת נישואין זהה לשל קטין בעל אותם צרכים אשר נולד לזוג נשוי.

האם האב יישא במזונות מדין צדקה?

דמי מזונות מתחלקים במשפט הישראלי לשניים, מזונות הכרחיים ומזונות מדין צדקה. בהערכת המזונות ההכרחיים, לגביהם חב האב בכל מקרה לבדו, נלקחים בחשבון הגורמים הבאים - צרכי הקטין, את גובה הכנסת האב, יכולתו הכלכלית וצרכיו.

 

 

לגבי צרכים שמעבר לצרכים ההכרחיים, חלה החובה על שני ההורים, מדין צדקה, ובהתאם ליכולתם. בית המשפט קבע כי למרות שמדובר בחובה של האב מכורח הפסיקה, במקרה זה יש לסטות מן ההלכה הפסוקה. בפסק הדין נכתב כי במקרה דנן, בו האם בחרה מראש להיות אם חד הורית, והיא מנהלת הוצאות חריגות לגבי הקטינות ללא אישורים מתאימים, אין מקום להורות לאב להשתתף בהם.

השופטת ציינה כי בנסיבות הקיצוניות של המקרה, בהן אם פנויה מחליטה להביא ילד לעולם מחוץ למסגרת הנישואין (בהזרעה מלאכותית), ונוכחותו של אב בחיי הקטין אינה וודאית כלל וכלל (במיוחד כאשר כבר בתחילת ההריון האב נעלם מהתמונה), הרי מלכתחילה האישה לקחה על עצמה אחריות גדולה יותר. במקרה כזה, חובת האב מצטמצמת למזונות ההכרחיים, והוא אינו חייב לספק רמת חיים שהאם קובעת.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.