www.what2do.co.il

האם ישולמו מזונות רטרואקטיביים באמצעות הלשכה להוצאה לפועל?

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 10/02/2011
האם ישולמו מזונות רטרואקטיביים באמצעות הלשכה להוצאה לפועל?

לפני הלשכה להוצאה לפועל הונחה בקשה של זוכה להגדיל בתיק בגין תשלומי מזונות ילדים. פסק הדין למזונות עבור האישה וילדיה נפסק ונאכף ועל פיו החייב היה אמור לשלם 2,400 שקלים בחודש. עם זאת, החייב שילם מדי חודש סכום של 2,000 שקלים בלבד. אי לכך, הזוכה ביקשה להגדיל את החוב בגין הפרשים אלו בסך של 400 שקלים בחודש.

 

החייב התנגד להגדלת החוב וטען כי הזוכה מנועה מלגבות באמצעות ההוצאה לפועל מזונות לתקופה אשר עולה על שנתיים מיום הגשת הבקשה. לטענתו, לאור סעיף 11(2) לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונו) התשי"ט-1959, ישנה הגבלה בנוגע לגבייה רטרואקטיבית של מזונות. חוק זה קובע, טען החייב, כי הזוכה רשאית לגבות מזונות רק בעבור השנתיים האחרונות.

 

הדין בישראל הוא כי מזונות הינם חובה המוטלת על אדם כלפי ילדיו הקטינים וילדי בן זוגו, וזאת מכוח הדין האישי החל על הצדדים. במקרים אלו, הוראות חוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) לא יחולו על תשלום המזונות. אכן, סעיף 11(ב) לחוק קובע כי מזונות אשר הזוכה לא פעל לגבות אותם בתוך שנתיים לאחר התקופה שבעדה הם נפסקו, לא ניתן לגבות אותם ללא אישור של בית המשפט.

 

במקרה דנן, החייב טען כי טענותיה של האישה פוגעות באינטרס ההסתמכות שלו וזאת משום שהאחרונה לא השיגה כנגד ההפרשים עד הלום. החייב הוסיף וטען כי הוראות סעיף 11(ב) חלות גם על מי שיש לו דין אישי.

 

      קראו עוד על מזונות ילדים:

 

ראש ההוצאה לפועל דחתה את טענות החייב וקבעה ראשית כי הפסיקה המגבלה הקבועה בסעיף 11(ב) לא חלה על אותם המקרים בהם המזונות נגזרים מהדין האישי. בע"א 250/83 דן בעניין זה הרכב של חמישה שופטים בבית המשפט העליון. בפסק דין זה נקבע כי ההלכה המחייבת היא כי במקרים בהם מדובר במזונות בדין האישי, אין תחולה להוראות חוק המזונות אשר מפורטות מסעיף 4 והלאה.

 

דהיינו, בהתאם לדין, אין תחולה להוראות חוק המזונות בעניין זה ועל כן אין צורך להמציא את אישורו של בית המשפט לצורך גביית מזונות מעבר לשנתיים האמורות.

 

החייב לא הוכיח הסכמה לשינוי פסק הדין

 

בנוגע לעניין לגופו, בין הצדדים לא הייתה מחלוקת לגבי העובדה שהחייב שילם מזונות מופחתים במשך חודשים רבים וזאת, לטענתו, לפי הסכמה בין הצדדים. החייב הצהיר כי נוכח מצבו הכלכלי הקשה, והיותו נכה המוכר על ידי המוסד לביטוח לאומי, יש הסכמה כי עד אשר אחד הילדים יגיע לגיל 18, ישולמו מזונות בשיעור 2,000 שקלים, וכאשר סכום המזונות יפחת ל-1,600, יעלה סכום המזונות לתשלום ביתר בשיעור של 2,000 שקלים.

 

האישה הציגה טענות שונות ולדבריה היא מעולם לא ויתרה על מלוא סכום המזונות. כמו כן, יצוין כי האישה אף הוציאה כנגד החייב צו מאסר בגין אי תשלום מזונות לפי פסק דין. יש לציין כי לאחר הוצאת הפקודה למאסרו של החייב, שילם הוא בתשלום חד פעמי סך של 800 דולרים.

 

 

ראש ההוצאה לפועל נדרשה אפוא להכריע בין שתי הגרסאות שהוצגו בפניה. בהקשר זה הודגש בפסק הדין כי נטל ההוכחה על חייב הטוען טענת פרעתי מונח על כתפיו. יחד עם זאת, במקרים של שיהוי ייתכן ונטל ההוכחה יעבור לאישה. ראש ההוצאה לפועל קבעה כי יש לקבל את טענות האישה ולדחות את גרסת החייב.

 

בפסק הדין נכתב כי האינדיקציה היחידה המשמעותית להצדקת טענת החייב הייתה העובדה כי האישה לא נקטה בפעולה כנגד התשלומים המופחתים במרוצת השנים. האם די בכך בכדי לקבוע כי הזוכה ויתרה על זכותה למזונות? התשובה לשאלה זו הינה שלילית.

 

ראש ההוצאה לפועל כתבה בפסק הדין כי הזוכה העידה שהיא הבהירה לחייב כי היא אינה מסכימה עם התנהגותו ואף טענה כי היא תתבע ההפרשים בעתיד. גרסה זו של הזוכה לא נסתרה על ידי החייב ונמצאה אמינה בבית המשפט. לעומת זאת, מהצד השני, החייב לא הציג בפני בית המשפט הסכם חתום בכתב אשר ניתן ללמוד ממנו על ההסכמה הנטענת לפיו. מדובר אפוא בשינוי הסכם גירושין הקובע את מזונות הילדים וקיבל תוקף של פסק דין. במידה והייתה הסכמה להפחתת סכום המזונות במהלך השנים, או סידור אחר של תשלום זה, היה על החייב להשיג הסכמה כתובה לכך.

 

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
1 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 1)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.