הדין העברי קובע כי האב אמור לדאוג למזונות ילדיו הקטינים, במהלך הנישואין וגם - כמובן - לאחר הגירושין. ברוב תיקי הגירושין בישראל, קובעים בתי המשפט לענייני משפחה כי משמורת הילדים תהיה בידי האם. על פי רוב, האב מקבל הסדרי ראיה עם ילדיו, וחייב במזונותיהם. מזונות הילדים, כל אימת שהם קטינים, מגיעים לרשותה של האם, המשמשת כאפוטרופוס לכל צרכיהם של הילדים. האם יש לחייב את האב במזונות הילדים כאשר הוא הוגדר כהורה משמורן והאם זוכה להסדרי ראיה בלבד?
קראו גם בתחום:
- קביעת דמי מזונות ילדים כאשר תצהירי ההורים אינם אמינים
-
שינוי דמי מזונות - תביעות נגדיות -
האם האמא תשלם מזונות זמניים לילדים במשמורת האב?
תביעה בעניין זה הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה. במסגרת התביעה טענה האם כי האב צריך לסייע לה מבחינה כלכלית, בעבור הימים אשר הילדים שוהים במחיצתה במסגרת הסדרי הראיה.
הילדים שוהים עם האם 40% מהלילות בשנה
במקרה דנן נקבעה משמורת הילדים במסגרת הסכם גירושין. על פי ההסכם, הקטינים עברו לחזקת האב, ומבקרים את אימם פעמיים בשבוע כולל לינה ובכל סוף שבוע שני לסירוגין. בית המשפט קבע כי בהתאם להסדרי הראיה, ניתן לקבוע כי הילדים שוהים במחיצת אימם 40% מהלילות במהלך השנה. כמו כן, מדובר בקטינים הנמצאים בגיל בו האב עדיין חייב במזונותיהם.
בפסק הדין נכתב כי האב חייב במזונות הקטינים לא רק מכוח הדין האישי אלא בהתאם למבחן הקבוע בחוק לתיקון דיני משפחה. השופטים ציינו כי האב הינו אמיד, ובבעלותו רכוש רב ונכסים. אי לכך, באפשרותו לזון את ילדיו גם כאשר הם נמצאים בחזקת אשתו לשעבר.
- תביעה לגביית מזונות קטינים מהורי האב
- שימוש בכספים בחשבון משותף למרות פסק דין מזונות
- חישוב משכורת בתביעת מזונות ילדים
בית המשפט ציין כי משכורתה של האם צנועה בהרבה ממשכורתו הקבועה של הגבר. אי לכך, והיות וההוצאות על הקטינים ומדורם מכסות למעלה ממחצית משכרה, יש מקום להתערבות בית המשפט לטובתה. לפיכך, בית המשפט קבע כי האב יישא במזונות ילדיו במסגרת שהותם אצל אימם, בשיעור של 1,000 שקלים בחודש לכל אחד.