אישה או ילד, תושבי ישראל, אשר מחזיקים בידם פסק דין לחוב מזונות אשר איננו נפרע על ידי החייב, רשאים להגיש תביעה לקבלת המזונות מהביטוח הלאומי. מקור בקשה מסוג זה מבוסס בחוק המזונות (הבטחת תשלום) ובמסגרתה משלם המוסד לביטוח לאומי לאישה ו\או לילדיה, סכום מזונות על פי תעריף חודשי.
- שינוי דמי מזונות, אימתי?
- הגבר לא משלם מזונות
- האם מניעה הילדים להתנכר לאב, האם יבוטלו דמי המזונות?
- תביעה לשכר ראוי בגין טיפול בקטינים
- הפחתת מזונות בגין ניתוק הקשר בין הילדים לאב
בבואו לבחון את גודלו של התעריף החודשי אשר ישולם למבקשת או ילדיה, משווה הביטוח הלאומי את הסכום הקבוע בתקנות החוק, אל מול הסכום הנקוב בפסק הדין, ופוסק על הנמוך מבין השניים. במקביל פועל הביטוח הלאומי על מנת לגבות, בעזרת הלשכה להוצאה לפועל, את מלוא החוב מהחייב ובאם יצלחו ניסיונותיו לעשות כן – יושב ההפרש לזכאים.
מהו הסכום אשר יהיה הגבר חייב לשלם לביטוח הלאומי?
במידה וימצא החייב ויגבה ממנו חובו, יהיה האחרון מחויב לשלם לביטוח הלאומי את כל סכום דמי המזונות הקבוע בפסק הדין, מן היום בו התחיל המוסד לשלם את דמי המזונות לאישה. לאחר קבלת תביעתה של האישה לתשלום מזונות, ממציא הביטוח הלאומי לחייב הודעה ובה מיידע אותו לגבי תשלום המזונות ומצרף שובר לגביית הסכום.
כיצד מגישים תביעת מזונות לביטוח לאומי?
על האישה המעוניינת להגיש תביעת מזונות לביטוח לאומי למלא טופס 5400 (בקשה לתשלום מזונות) בסניף הביטוח הלאומי הקרוב לביתה. בעת הגשת הבקשה על האישה להיות מצוידת במסמכים הבאים:
- תעודה מזהה.
- שני עותקים מפסק הדין נשוא החוב.
- אישה עובדת תצטרף שלושה תלושי משכורת אחרונים.
- אישה שאיננה עובדת אך יש לה הכנסה (משכירה דירה, ירושה, וכו’) – עליה להמציא מסמכים מפורטים בנושא.
- במידה ונפתח תיק הוצאה לפועל בעניין המזונות – אסמכתא שהתיק נסגר.
- במידה והבקשה מוגשת על ידי ילד אשר לא נמצא בחזקת אימו, יומצא צו אפוטרופוס אשר קובע כי האפוטרופוס הוא תובע המזונות בעבור הילד.
- אישור מהבנק המוכיח כי מבקשת המזונות הינה גם בעלת החשבון בו היא מעוניינת לקבל את דמי המזונות.
- אישור מהבנק לגבי חסכונות, פיקדונות, ותדפיס עדכני של חשבון העובר ושב.
ממתי חלה הזכאות מהביטוח הלאומי לדמי מזונות?
דמי מזונות ישולמו מעת הביטוח הלאומי כל אימת שלא הומצא פסק דין מזונות חדש או שפסק הדין שעל פיו הוגשה הבקשה שנותר בעינו. הביטוח הלאומי אינו נושא בנטל המזונות בעבור ילדים במהלך שירותם הצבאי, ודמי המזונות המשולמים דרכו יפסקו בעת יהפוך הקטין לבגיר.
האם ומתי יופסק תשלום המזונות מהביטוח הלאומי?
הביטוח הלאומי יחדל מתשלום דמי המזונות לאישה במידה והוצאו הילדים מחזקתה המשפטית של האישה, באם משכורתה של האישה או השתכרותה מגמלה אחרת עולים על נקודת מקסימום הקבועה בתקנון, או במקרים בהם נפתחו על ידי האישה הליכי הוצאה לפועל כנגד האב. במידה וקיבלה אישה תשלומים ישירים מהאב, השווים או גבוהים מהתשלום אותו היא מקבלת מביטוח לאומי, תהה למל"ל עילה נוספת להפסיק את תשלום דמי המזונות בעבורה.
מהם תנאי הזכאות לתשלום מזונות מהביטוח הלאומי?
כל אישה ו\או ילד, אשר בידם פסק דין מזונות והם אינם מקבלים בפועל את התשלום מהחייב במזונות, רשאים להגיש בקשה לתשלום מזונות מהביטוח הלאומי וזאת במידה ושניהם תושבי ישראל.
כמו כן, צריכים התובעים לעמוד במבחן ההכנסות של הביטוח הלאומי המוגדר על פי רף מקסימאלי לקבלת קיצבה או גמלה - הקרוי בעגה המשפטית - "נקודת איפוס גמלה".
רף זה מחשב את הכנסותיה של האישה, לרבות משכורתה או גמלות אחרות להם היא זכאית, ובודק שהם אינם גבוהים מן התקנות הקבועות בחוק הביטוח הלאומי. הכנסות הנכללות בחישובים אלו כוללים גם דמי לידה, גמלת הריון, הכנסות אחרות ממקרקעין או ירושה, הון, רכוש וכיוצא בזה.