החוק הישראלי קובע כי אב חייב במזונות ילדים כל אימת שהינם קטינים. כמו כן, ילד נחשב כקטין, על פי ההגדרה המשפטית, בטרם מלאו לו 18. עם זאת, בעקבות המציאות הישראלית בה משרתים מרבית הצעירים בצבא עד גיל 21, נהוג להמשיך ולחייב את האב במזונות ילדיו עד שחרורם מצה"ל.
קראו עוד בתחום:
- פסק דין משמורת לאב - האם גם פסק דין מזונות?
- מזונות מביטוח לאומי, כיצד ומתי?
- אישה אמידה ותשלום מזונות ילדים
מקורו של חיוב זה הינו בסעיפים 4 ו-5 לחוק לתיקון דיני משפחה (מזונות). על פי סעיפים אלו, אב יישא במזונות ילדיו הבגירים במקום בו הם אינם מסוגלים לספק את צרכיהם בעצמם. כמו כן, על פי החוק, האב יישא במזונות אלו כל אימת שהוא מסוגל לכך מבחינת כושר השתכרותו.
הרציונאל המשפטי מאחורי תשלום מזונות בגירים
ההיגיון העומד מאחורי פסיקה זו נובע מכך שבית המשפט מכיר בעובדה שמשכורתו הצנועה של חייל בשירות סדיר איננה מספיקה לסיפוק צרכיו של החייל. זאת ועוד, ידוע כי צרכיהם של ילדים בישראל מסופקים על ידי הוריהם כאשר הם משרתים בצבא.
עם זאת, היות ומדובר בילדים בגירים, המזונות להם הם זכאים לאחר שמלאו להם 18 הם בשיעור של 33% מסכום המזונות שנקבע בעבורם כאשר היו קטינים. יש לציין כי הפסיקה יפה גם במקרים בהם מדובר בשירות לאומי (לדוגמא, נשים דתיות).
- תביעה לגביית מזונות קטינים מהורי האב
- האם האמא תשלם מזונות זמניים לילדים במשמורת האב?
- שינוי דמי מזונות - תביעות נגדיות
שימו לב, ילד אשר דוחה את גיוסו לצבא, או שאינו מתגייס לשירות חובה, אינו זכאי למזונותיו מאביו. הפסיקה בבתי המשפט לענייני משפחה מתרחבת בשנים האחרונות באופן בו גם ילדים הממשיכים ללימודים בכיתות י"ג וי"ד זכאים למזונות מאביהם. מזונותיו של הילד ישולמו לרשותו כאשר הוא אינו גר עם אימו, וישולמו לאישה במקרה בו מקום מגוריו הקבוע של הילד הוא בדירת האם.
חיוב מזונות לאחר השירות הצבאי, האמנם?
כפי שציינו, הפסיקה מתרחבת בשנים האחרונות ונהוג להחיל את דמי המזונות בהתאם לנורמות החברתיות הנהוגות בכל שכבת אוכלוסיה. בית המשפט יושב בתוך עמו ועל כן ידוע מן הפסיקה כי יש להכיר בכך שילדים רבים נותרים לגור עם הוריהם גם בתום השירות הצבאי. אי לכך, לעיתים מתקבלת בבית המשפט תביעה למזונות ילדים בגירים, כאשר הילד ממשיך לגור עם אימו בביתה, בעוד הוא סטודנט ואף לאחר מכן.