מדור (מגורים) נחשב על פי החקיקה וההלכה הפסוקה כחלק מהוצאות מזונות הילדים. אי לכך, במקרים בהם בני זוג מתגרשים לאחר שנולדו להם ילדים משותפים, ואחד ההורים נקבע כמשמורן יחיד, ההורה השני חייב לסייע לו בהוצאות הדירה. האב איננו יכול להשתחרר מחובה זו גם כאשר האם מתגוררת עם הקטינים בדירה אשר רכשה ומשולמת על ידי משכנתא מהבנק. אמנם, חיוב האב במקרים אלו אינו עולה כדי עלות המשכנתא החודשית, אך בית המשפט נוטה לבחון מהו "שכר הדירה הרעיוני" לו זכאי הקטין.
קראו עוד בתחום:
- האם ניתן לפרק שיתוף בדירה בתחילת הליך הגירושין?
- בקשה לקביעת מדור שקט ושלו בכך שהאב יורחק מהבית
-
מדור ספציפי, מזונות האישה
סגן הנשיא בדימוס, כב’ השופט פורת, קבע בפסק דין אשר ניתן בבית המשפט המחוזי כי מדור משכנתא הינו חלק בלתי נפרד מדמי המזונות בהם מחויב האב. במקרים בהם עסקינן בתשלום משכנתא, יש לבחון שכר דירה רעיוני עבור הקטינים ולחייב את האב בדמי השימוש היחסיים שלהם בדירת האם.
קביעת שכר דירה רעיוני, האמנם?
פעמים רבות טוענים אבות במקרים אלו כי לא ייתכן שיפסק בעבורם כאילו הם מסייעים לאם להגדיל את רכושה. עם זאת, הפסיקה הכירה בכך שבהשתתפות בהוצאות המשכנתא, כחלק ממדורם של הילדים, אין נפקא מינה כי האב מסייע לאם לרכוש מקרקעין לזכותה.
ההלכה הפסוקה קבעה כי האב היה אמור לשאת בדמי המדור, כך או כך, ועל כן אל לא להלין במקרים בהם מדובר בתשלום משכנתא ולא דמי שכירות. קביעת סכום זה נעשית על פי שכר דירה רעיוני, כאילו הייתה הדירה מושכרת לאם מצד שלישי. עם זאת, בבואו של בית המשפט לפסוק מדור בגין רכיב משכנתא, בוחן השופט את פרנסתם ויכולת השתכרותם של בעלי הדין. כמו כן, נבחנת הסוגיה כמה משתמשים הילדים בדירה ומהו חלקם היחסי במקרקעין.
לא מדובר בהלכה של בית המשפט העליון, ניתן לתקוף אותה בבית המשפט
שימו לב, למרות שמדובר בהלכה פסוקה הנהוגה בבתי המשפט לענייני משפחה, הסוגיה טרם הונחה לפתחו של בית המשפט העליון. אי לכך, בעל אשר נדרש לשלם את דמי המשכנתא של אשתו לשעבר, רשאי לבחון עילות לדחיית התביעה על פי הפסיקה. קיימות פסיקות סותרות בנושא זה וכן צוין כי תשלום משכנתא נעשה במקרים בהם לאב לא נוצר חיסרון כיס.