התביעה שלפנינו עוסקת בבקשתה של אישה להגדיל את דמי מזונות הילדים אשר עומדים כיום על 2,200 שקלים בחודש, לסכום חודשי של 4,000 שקלים. המזונות בין הצדדים נקבעו בהסכם גירושין אשר קיבל תוקף של פסק דין מבית הדין הרבני בירושלים.
טענות האב – עומד בתשלומים ומרוויח 5,350 ₪ בחודש
האב טען בכתב הגנתו כי מאז שאושר הסכם הגירושין, עומד הוא בתשלומים ללא פיגורים ואף משלם סכומים מעבר לסכומים אשר סוכמו בהסכם (כולל תשלומים בעבור חוגים, קטיינות והוצאות גן). למעשה טוען האב כי הוא משלם סכום של כ-2,750 שקלים בעבור כל אחד משני הקטינים בעוד הכנסותיו עומדות על 5,350 שקלים בלבד.
קראו עוד בתחום:
- אישה אמידה ותשלום מזונות ילדים
- הגבר לא משלם מזונות
- הפחתת דמי מזונות, הגדלת דמי מזונות
- מזונות קטין - כיצד מחושבים דמי מזונות
האב אף השכיל לצרף תלושי משכורת התומכים בטענותיו אלו והציג גם את פרטי חשבון העובר ושב שלו הנמצא בחובה תמידית על סך 28 אלף שקלים.
הצדדים נמנעים מחקירות הדדיות
תביעה למזונות, דינה ככל תביעה אזרחית אחרת, ועל כן חובה על התובע\ת אותה להוכיח את העילה שעליו\ה היא\הוא מסתמכת וכמו כן, את העובדות באשר לצרכי הקטינים ובאשר ליכולתו הכלכלית של החייב. באשר לעילה, הזכות להגשת תביעה למזונות איננה זכות מוקנית ומובנת מאליה בכל קטין באשר הוא. כל עוד החייב במזונות מספק את צרכי הילדים (בין אם מרצונו החופשי ובין אם במסגרת הסכם או פסק דין) אין לכאורה כל זכות להגשת תביעות נוספות.
יש לציין כי הצדדים במקרה דנן נמנעו מלבצע חקירות נגדיות בבית המשפט ולא באו להעניק עדות בפני השופט על מנת להוכיח טענותיהם. בין בעלי הדין הוסכם כי בית המשפט יפסוק פסיקתו על פי תצהיריהם וסיכומיהם מבלי לבצע חקירות הדדיות.
כאמור, תביעת מזונות הינה תביעה כספית אשר הנטל להוכחת הסכום הדרוש מוטל על הדורש אותו, וחייב להיתמך בסכומים קצובים ומוכחים (לדוגמא – חוזה שכירות המראה את גובה דמי השכירות החודשיים, קבלות על הוצאות מסופרמרקט, חשבוניות מחנויות ספרי לימודים וכו’).
האם לא מציגה כל הוכחה אמיתית
במקרה שלפנינו, האם לא הציגה כל ראייה לגבי צרכים מיוחדים של הקטנים, לא תמכה טענותיה בהוכחות לגבי משכורתו של האב, וכל תצהיר העדות הראשית שלה, אשר ארך פחות מעמוד אחד, היה נטול טענות עובדתיות לחלוטין.
קראו פסקי דין נוספים בתחום:
- הורי סרבן הגט ישלמו את מזונות נכדיהם
- האב בהליכי הוצאה לפועל - האם רוצה עזרה בתשלום הוצאות חריגות של הילדים
- האישה תובעת מזונות – הגבר פשט רגל
- הפחתת מזונות בגין ניתוק הקשר בין הילדים לאב
- תביעה לשכר ראוי בגין טיפול בקטינים
בתצהירה של האם, טענה היא כי הוצאות השכירות עומדות על 1,100 שקלים (מבלי להציג כל חשבונית לכך), טענה כי האב משתכר מעל ומעבר לצרכיו מבלי להוכיח זאת, הצהירה שהגישה את התביעה משום שקיבלה ייעוץ משפטי לכך שהקטינים יכולים להגיש בעצמם תביעת מזונות (הצהרה סתמית לחלוטין) ועוד.
תביעה למזונות חייבת להוכיח שהצרכים של הקטינים עולים על סכום המזונות המשולם או שהנתבע אינו משלם את המזונות כסדרם או לפחות שיש חשש שיפסיק לשלם את המזונות בעתיד. במקרה דנן, לא הוכח הדבר לא לגמרי ואף לא במקצת.
השופט פוסק – דמי המזונות יוותרו כתמול שלשום
כאמור לעיל, אין כל הוכחה שהנתבע אינו עומד בתשלומי המזונות השוטפים כסדרם ובהתחשב בהכנסותיו הצנועות אין גם כל מקום לדרוש ממנו תשלומים גבוהים יותר ללא הוכחות ברורות שצרכי הילדים עולים על סכום המזונות.
בפועל, מקבלת האם 2,750 ₪ לחודש עבור שני הילדים וסכום זה הינו סביר לחלוטין בהתחשב בהכנסות הגבר. גם אם בכתב התביעה ציינה התובעת סכומים גבוהים יותר, אין בכך כשלעצמו כדי להצדיק אוטומטית את העלאת המזונות כאילו שתביעת מזונות הינה תביעה מכאנית אשר רק צריך להגיש אותה על מנת לזכות בסעד המבוקש.