בית המשפט לענייני משפחה נדרש לדון בתביעה שעניינה תשלום מזונות האישה ומזונות הילדים מבעלה לשעבר. בני הזוג נישאו בשנת 2001 כאשר מנישואיהם נולדו לצדדים שני ילדים. עוד לפני בואם בברית הנישואין, ניהלו השנים משק בית משותף לרבות חשבונות בנק. חמש שנים לאחר חתונתם, עלו יחסי הצדדים על שרטון כאשר הגבר עוזב את הדירה המשותפת (כשנתיים וחצי לאחר מכן מתגרשים הצדדים בגט פיטורין).
טענות האישה - הגבר מרוויח יותר משהוא מגלה
הגבר טען כי הוא עובד בחברה בבעלות אימו ומשכורתו עומדת על 8,500 שקלים נטו לחודש. שני הצדדים לא הציגו תלושי שכר אשר יתמכו בטענותיהם ולא נותר לבית המשפט אלא להסיק על פי הצהרותיהם מהו סכום המינימום אותו הם מרוויחים.
קראו עוד בתחום:
- האם פטור מתשלום מזונות בגין קטינות מרדניות?
- שיתוף האב בקביעת הוצאות חריגות לקטין
-
האם ההורים יחויבו במסגרת בחינת הכנסתם בדמי מזונות הקטין? - מזונות בעבור שהות הילדים עם האם כאשר האב הורה משמורן
האישה טענה כי הגבר הינו הרוח החיה בחברה בה הוא עובד והוא מסתיר הכנסות לצורך הדיון המשפטי. האישה הוסיפה ואמרה כי תלושי ההשתכרות אינם משקפים את מלוא ההכנסות והבונוסים המגיעים לידיו – אשר אותם הוא מקבל במזומן.
לטענתה, בטרם עבד עם אימו, השתכר הגבר כ-14,000 שקלים בחודש, כך שאין זה סביר שהוא יעזוב מקום עבודה ריווחי למקום חלופי בו השתכרותו פחותה. עוד ציינה האישה את העובדה ששכרו של הגבר, כפי שהוא משתקף בתלושי ההשתכרות, פחת משיעור של כ-10,000 ₪ ברוטו לסך של כ-7500 ₪ בסמוך להתחלת ההליכים המשפטיים. מכאן עלה, לטענתה, שהוא שינה את הכנסתו אך ורק לצרכי התביעה ואין ללמוד מתלושי השכר על שיעור הכנסתו האמיתי.
טענות הגבר - עובד בחברה משפחתית מטעמי נוחות
הגבר טען להגנתו כי הוא מכחיש מכל וכל את טענותיה של אשתו לשעבר, ומבהיר שאימו הינה בעלת 100% מהמניות בחברה. טענתו זו של הגבר אוששה בתדפיסי רשם החברות אשר צורפו לתצהירו (דבר אשר אושר גם על ידי התובעת עצמה). כמו כן הכחיש הגבר כי הוא משתכר או מקבל סכומים נוספים מעבר למפורט בתלושי השתכרותו, ולדבריו הוא מעדיף לעבוד בחברה השייכת לאימו (על אף שהוא משתכר בה פחות מעבודתו אצל צד ג’), וזאת מתוך הנוחות של עבודה בחברה משפחתית.
נטל ההוכחה בהוכחת משכורת בחברה משפחתית
מן הפסיקה ידוע כי כאשר עסקינן בבן זוג העובד בחברה משפחתית, יש לבחון ביתר זהירות את ההשתכרות המוצהרת על ידו, נוכח טיבה של חברה מסוג זה והקלות היחסית של עירוב כספים פרטיים עם כספי העסק.
קראו עוד בתחום:
- הגדלת דמי מזונות בשל טיפולים פסיכולוגיים
- האם מניעה הילדים להתנכר לאב, האם יבוטלו דמי המזונות?
- הורי סרבן הגט ישלמו את מזונות נכדיהם
הלכה היא, כי כאשר נתבע עובד בעסק משפחתי, יועבר אליו נטל ההוכחה בכל הנוגע לקביעת גובה הכנסתו, ויהיה עליו לשכנע את בית המשפט כי משכורתו הינה בסכום המוצהר על ידו. במידה ולא עומד בעל דין בהוכחתו זו, רשאי בית המשפט לקבוע כי גובה משכורתו גבוה מהמוצהר על ידו, וזאת על בסיס הראיות המסתברות לאור רמת החיים, רמת הצריכה, אופן ואופי ניהול משק הבית וכיוצ"ב. עם זאת, במקרה דנן קבע השופט כי לא נראה שהנתבע מרוויח סכומים הגבוהים מהנטען על ידו.
השופט קיבל מסקנתו ממספר טעמים:
- הוכח כי הסכומים המפורטים בתלושי השתכרותו של הנתבע לאורך זמן זהים לסכומים שאכן הופקדו בחשבון הבנק של הצדדים.
- רמת החיים לה הורגלו הצדדים אינה מעידה על השתכרות העולה באופן משמעותי על הנטען ע"י הנתבע.
- התובעת לא צלחה באישוש טענותיה באשר לשיעור השתכרותו המוגבר של הגבר ולא הובאה על ידה כל ראיה של ממש כי הוא משתכר סכומים נוספים מעבר.
אי לכך, קבע בית המשפט את משכורתו של הגבר בשיעור של כ-9000 ₪ נטו לחודש, כפי שהוא עצמו הצהיר.