בתי המשפט לענייני משפחה, ובתי הדין הרבניים, נדרשים לבחון במסגרת הליך גירושין גם תביעות בעניין מזונות הילדים. בבוא הערכאות המשפטיות לבחון מהם דמי המזונות הראויים עבור הקטינים, השופטים משתדלים להתחקות אחר צרכיהם של הילדים בהווה ובעתיד.
מיותר לציין כי החיים אינם מסתיימים עם הליך הגירושין ולעיתים תעבורנה שנים רבות בין פסיקת המזונות לבין הגעת הקטין לבגרות. אי לכך, הלכה פסוקה היא כי פסקי דין מזונות אינם פסקי דין חלוטים וניתן לערער עליהם במרוצת השנים. השופטים אינם נביאים ואין הם יכולים לצפות שינויי נסיבות מהותיים בצרכי הקטינים מחד, ובצרכי האב מאידך. אי לכך, פעמים רבות מוגשות לבתי המשפט תביעות על ידי האב להפחתת מזונות.
מהו שינוי נסיבות מהותי אשר יביא להפחתת מזונות?
אבות אשר בוחרים להגיש תביעה לשינוי של דמי המזונות יכולים להסתמך על מספר גורמים כאשר הגורם הראשון הינו שינוי נסיבות מהותי ביכולתם פרנסתם. במקרים אלה, האב טוען למעשה כי בעקבות שינויים משמעותיים בחייו הוא איננו יכול לשאת בפסק הדין בעניין מזונות ילדיו כבעבר.
דוגמא לכך ניתן לראות כמובן כאשר הגבר מאבד את עבודתו (אם בגין פיטורים ואם בעקבות סגירת עסק עצמאי). עניין נוסף אשר יכול להוות גורם לשינוי נסיבות הינו נישואין שניים והולדת ילד נוסף. מיותר לציין כי האב חייב לזון גם את אשתו וילדו החדשים ועל כן הוא זכאי לדרוש התחשבות של בית המשפט במצבו זה. דרך נוספת להוכיח שינוי נסיבות מהותי הינו מחלה רפואית או תאונה שאירעה לאב ושינתה את כושר השכרותו.
כיצד מוכיחים שינוי במצב כלכלי?
שינויים מהותיים במצב כלכלי, אשר בגינם מתבקשת הפחתת דמי המזונות, חייבים להסתמך על ראיות מוצקות. אי לכך, גבר הטוען למצב כלכלי קשה צריך להציג בפני בית המשפט תדפיסי חשבונות בנק, צווי עיקול, מכתבים מנושים, תלושי משכורת ועוד. כמו כן, מצב בריאותי מסוים הנטען על ידי הגבר צריך אף הוא להיתמך במסמכים רפואיים מתאימים. יודגש כי בית המשפט לא יפחית בנקל את דמי המזונות גם במקרה בו מצבו הכלכלי של הגבר קשה מאד. יצוין כי חוב מזונות הינו חוב בדין קדימה הזוכה ליחס מיוחד גם במקרים בהם לגבר קיימים חובות אחרים.
הפחתת מזונות בגלל התנכרות הקטינים
לא תמיד מדובר בהפחתת מזונות אשר נובעת ממצב כלכלי של האב. ידוע כי גירושין אינם קלים לילדים, אך לעיתים הם קשים פי לבני הזוג. כמו כן, בדרך כלל זוכה האמא להיות ההורה המשמורן על הילדים ואילו האב משלם את דמי המזונות ומקבל הסדרי ראיה. במקרים רבים, המשקעים בין בני הזוג נותרים בעינם גם לאחר גירושיהם.
לפיכך, לא אחת פועל ההורה המשמורן להסית את הילדים נגד ההורה שאינו משמורן. דוגמא נוספת היא כאשר הילדים מאשימים את האב (בצדק או שלא) בחלקו בגירושין ואינם רוצים כל קשר עימו. במקרה בו האם מסיתה את הילדים כנגד האב, או שמתואר מצב קיצוני בו הילדים אינם מעוניינים בקשר עם אביהם,בית המשפט יכול להכריז על הקטינים כ"סרבני קשר".
- האם מניעה הילדים להתנכר לאב, האם יבוטלו דמי המזונות?
- הפחתת מזונות בגין ניתוק הקשר בין הילדים לאב
- תביעת הפחתת מזונות קטין בשם הקטין
- תביעה לשכר ראוי בגין טיפול בקטינים
במקרים אלה, יכולה להתקבל תביעה להפחתת מזונות. סיטואציות קיצוניות במיוחד יכולות להביא לביטול מזונות הקטינים לחלוטין. שימו לב, משמעות גדולה יש גם ליחסים בין הקטינים. בית המשפט פסק בעבר כי מזונות קטינה יופחתו עד לאפס ואילו מזונות אחיה הקטן יישארו בעינם. במקרה זה, בית המשפט עשה הפרדה בין היחס השונה שניתן לאב על ידי ילדיו. כמו כן, בית המשפט התייחס במקרה זה גם לכך שהאח הקטן היה פחות עצמאי במחשבתו, וזאת בניגוד לאחותו הגדולה.
נטל ההוכחה בבית המשפט
בדומה למרבית התביעות במשפט האזרחי, נטל ההוכחה להפחתת המזונות עומד על כתפיו של התובע. דהיינו, הגבר צריך לשכנע את בית המשפט כי תביעתו הינה בעלת עילה מוצקה והשארת המזונות על כנם מהווה חוסר צדק כלפיו. יודגש כי בתי המשפט מעניקים חשיבות גדולה לחוב מזונות והנטל הרובץ על הטוען להפחתת מזונות כבד הוא. אי לכך, במקרים בהם נשקלת אפשרות של הגשת תביעה מסוג זה, מומלץ להיוועץ עם עורך דין המתמחה בתחום דיני המשפחה. רק לאחר קבלת ייעוץ משפטי יש לבחון אפשרות של הגשת תביעה או הגשת בקשה פרטית לאישה בטרם פנייה לערכאות המשפטיות.