תביעה להפחתת מזונות קטינים שהגיש האב. הקטינים, בני: א. יליד 12.9.95, בן כ- 13.5, ובמועד בו אושר הסכם הגירושין הכולל בין הצדדים, היה בן 6 שנים, וע., ילידת 9.2.99, בת 10 שנים, ובמועד בו אושר ההסכם, היתה כבת שנתיים ומחצה. לטענת התובע, שינויי המגמה בפסיקת מזונות ילדים, כפי שזו מקבלת ביטוי בפסיקה החדשה של ביהמ"ש העליון ראוי כי ביהמ"ש יחיל אותן בנסיבות המתאימות כמו אלה המתקיימות כאן לגרסתו, גם בתביעות להפחתת מזונות.
האם יש להפחית את המזונות?
פסק דין מזונות אינו יוצר מחסום החלטי בפני התדיינות חוזרת אלא ניתן לשוב ולפנות לבית המשפט בבקשה לעיון חוזר בפלוגתה פלונית בקשר למזונות, אך זאת בכפיפות לתנאי המפורש והדווקני שחל שינוי מהותי בנסיבות. אין המדובר בשינוי של מה בכך. נהפוך הוא, ההלכה מגבילה ומצמצמת את הדיון החוזר כאמור, רק לאותם מקרים בהם חל שינוי מהותי בהשוואה למצב שבעבר. מבחינה זו אין שוני בין פסק דין שהושג על יסוד הסכמה לבין פסק דין שיכריע בפלוגתאות על יסוד הראיות.
קרא עוד:
הנטל להוכיח כי חל שינוי שהוא מהותי במקבילית זו, מוטל על העותר לשינוי סכום המזונות שנפסק בהסכם. לצורך האמור, על הטוען/התובע להוכיח את המצב ששרר עובר לאישור הסכם המזונות אל מול המצב אשר שרר ביום הגשת תביעתו להפחתה.
בדונו בתביעה להפחתה, אין ביהמ"ש פועל בחלל ריק, שבו הכל פתוח לבדיקה, ואין ביהמ"ש בוחן את נושא המזונות, גובהם, הטלתם, חלוקת הנטל מחדש, כי אם הכל במסגרת אותו מתווה מותווה בפסיקת ביהמ"ש העליון: הנתונים אשר עמדו כשרירים וקיימים לצורך פסיקת המזונות במועד אישור ההסכם או פסיקת המזונות (בענייננו בשנת 2001 במועד אישור הסכם הגירושין) אל מול אותם נתונים אשר העותר טוען כי הם המקור, הבסיס והעילה לשינוי הנסיבות המהותי, במועד הגשת התביעה להפחתה. לא כל שינוי שחל אצל התובע או הנתבעת יהווה שינוי נסיבות מהותי לצורך העמידה בנטל של שינוי מהותי כדרישת הפסיקה, המביא למסקנה כי יופחת סכום המזונות.
קרא גם:
עיון בכתבי הטענות, חקירת הצדדים וסיכומי ב"כ הצדדים מביא למסקנה כי גם לגרסתו ועדותו של התובע, לא נכנסות טענותיו לגדר "שינוי נסיבות"; הכנסתו אף גדלה, והיא שעמדה על הסך של כ- 5,000 ₪ לחודש במועד אישור ההסכם, עומדת כיום (לרבות התוספות העקיפות) על הסך של כ- 7,500 ₪ לחודש. נראה, כי גילם העולה של הקטינים אינו יכול להיחשב כשינוי נסיבות מהותי. העתרות לטענה זו של התובע (אשר כפועל יוצא תביא לגרסתו, לשוויון וצדק) תשמוט את ההלכה הבסיסית, והמהות העומדת מאחורי ההיגיון והדרישה הדווקנית בתביעות כגון אלה.
לסיכום,
יש לדחות את תביעתו של האב להפחתת מזונות שכן האב לא עמד בנטל להוכיח כי היה שינוי נסיבות מהותי אשר יצדיק את הפחתת המזונות.