בית המשפט לענייני משפחה קיבל את תביעה של אב אשר טען כי יש להורות על הפחתת מזונות ילדיו בגין מצב כלכלי קשה אליו נקלע. מדובר בתביעה של האב לשינוי מזונות הילדים בהם חויב. מדובר בסכומים אשר כללו את מזונות ילדים בתוספת הוצאות רפואיות חריגות, מחצית הוצאות מעון, ומחצית הוצאות משכנתא בדירת בני הזוג (בה מתגוררת האם עם הקטינים).
האב טען בבית המשפט כי לאחר תשלום המזונות החודשי, נותר בידיו סכום כה זעום עד שהוא עלול להגיע לחרפת רעב. לטענת האב, על מנת להתקיים הוא נאלץ להיעזר באופן תדיר בבני משפחה וחברים ואין הוא מסוגל אף לשכור דירת מגורים לעצמו. האם טענה, בשם הקטינים, כי ההלכה הפסוקה קובעת באופן מפורש שאין כל קשר בין מצבו הכלכלי של אב לבין חובתו לזון את ילדיו. מדובר, לשיטתה, במזונות הכרחיים של הילדים עליהם חלה על האב חובה אבסולוטית.
קראו עוד על הפחתת מזונות:
- העברת משמורת קטין ותביעה להפחתת דמי מזונות
- הפחתת מזונות לאחר פיטורים מהעבודה
- תביעה להקטנת מזונות שנקבעו בהסכם גירושין ושאושר בביה"ד הרבני
- פס"ד בתובענה להפחתת מזונות אשר נפסקו בהסכמה
השופטת, חנה בן עמי, קבעה כי יש לקבל את תביעתו של האב. בפסק הדין צוין כי אכן על פי ההלכה היהודית, האב חייב לזון את ילדיו באופן אבסולוטי עד הגיעם לגיל 15. עם זאת, הלכה יהודית זו נתונה אף היא לפרשנות במסגרת שיקולי יושר וצדק. אי לכך, בית המשפט איננו יכול להתעלם ממצבים בהם תשלום המזונות יוצר עיוות של ממש בעקרונות השוויון.
בפסק הדין נכתב כי גם במסגרת בחינת סוגיות היונקות מן המשפט העברי, יש מקום להתייחס לכל מקרה לגופו ובהתאם לנסיבותיו. כמו כן, ההלכה היהודית איננה יכולה לשבת בסתירה עם עקרונות כגון זכותו של אדם לקניין, שוויון וכבוד מינימאלי. השופטת הוסיפה כי במקרה זה ניכר כי יש מקום לתת מענה לעניינים אשר גרם הזמן ובכך להגן על זכויותיו הבסיסיות של האב (זאת תוך שמירה על זכויות הילדים). לסיכום, השופטת קבעה כי יש לצמצם את מזונות הילדים עד למינימום האפשרי.