www.what2do.co.il

העברת משמורת קטין ותביעה להפחתת דמי מזונות

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 22/05/2025
העברת משמורת קטין ותביעה להפחתת דמי מזונות

דיני המשפחה עוסקים בסוגיות רבות בתחום הגירושין כאשר פוקעת הזוגיות החוקית בין בני זוג. כמו כן, במקרים בהם עסקינן בגירושין עם ילדים, נוטים בתי המשפט להעניק את משמורת הילדים לאם ולקבוע הסדרי ראיה עם האב.

 

מבחינת עלות הוצאות הילדים, חובה על האב, מן הדין העברי, לזון את ילדיו גם אם אינו גר איתם תחת אותה קורת הגג. האם במקרה בו משמורת הילדים עוברת לידי האב, ישנו מקום גם לשנות את דמי המזונות שנפסקו עליו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.

במקרה דנן דובר בבני זוג אשר התחתנו בשנת 1975 והיו נשואים כ-30 שנה. כמו כן, במהלך נישואיהם נולדו לבני הזוג ארבעה ילדים. בעקבות מחלוקות שנתגלעו בין הצדדים, חתמו השניים על הסכם גירושין בשנת 1999.

 

      קראו עוד בתחום:

 

הסכם זה קבע את היחסים הרכושיים והמשפחתיים בין הצדדים, לרבות הסכמה על משמורת הילדים ומזונותיהם. מזונות הילדים הועמדו על 5,000 שקלים לחודש ו-4,800 כעבור שנתיים (עת יגיע אחד מילדי בני הזוג לגיל 18). במסגרת ההסכם נקבע בין בני הזוג כי גם במידה והילדים יבחרו לגור עם האבא במועד כזה או אחר, יוותר סכום המזונות על כנו.

 

כמו כן, האב התחייב במסגרת ההסכם שלא להגיש תביעה להפחתת מזונות לאחר החתימה על ההסכם. בית המשפט לענייני משפחה בחן את גמירות דעתם של הצדדים ונתן להסכם הגירושין תוקף של פסק דין ביוני 1999.

 

אחד הקטינים עובר לגור עם האב, האם יופחתו מזונותיו?


עם זאת, הבעל הגיש במרץ 2007 תביעה להעברת משמורת לגבי אחד הילדים. כמו כן, הבעל הוסיף בתביעתו כי במידה ותתקבלנה טענותיו, בית המשפט צריך לבטל את דמי המזונות לגבי הקטין נשוא התובענה.

 

הבעל עתר לתשלום מצד האישה לגבי סכומים נוספים כגון עלויות שנעשו עבור הקטין, הוצאות מדורו וכדומה. זאת ועוד, הבעל עתר גם כי אשתו לשעבר תשיב לו כספים אשר ניתנו לה בכל התקופה בה גר הקטין במעונו, החל מינואר 2006 ועד ליולי אותה השנה. האישה טענה לעומתו כי יש לפרש את הסכם הגירושין כלשונו והצדדים ידעו כבר אז כי קיים סיכוי שהקטין יבחר לעבור לגור עם האב. אי לכך, היות וההסכם הינו ברור לכל, אין לקבל את תביעתו של האב שעומדת בניגוד לכתוב בו.

 

ניתן "לפתוח" פסק דין מזונות


בית המשפט קבע כי יש לקבל את תביעתו של האב שכן פסקי דין בסוגיית מזונות לעולם אינם פסקי דין חלוטים שלא ניתן להשיג עליהם. מזונות הינו סכום אשר נקבע במועד הגירושין, ואין ביכולתו של השופט לצפות את העתיד ואת התמורות הכלכליות אשר יתרחשו במרוצת השנים.

 

כמו כן, הלכה פסוקה היא שהתנאי לשינוי דמי מזונות הינו הוכחת שינוי נסיבות מהותי המצדיק זאת (לדוגמא, חובות כספיים, נישואים שניים וכדומה). האישה טענה כי בני הזוג צפו את מעבר הקטין ועל כן הוכנס סעיף זה בהסכם הגירושין. הבעל טען לעומתה כי הסעיף כיוון למקומות בהם ישהה הקטין במשכנו לתקופות קצרות כגון חופשות חגים או נסיבות אחרות.

 

מעבר תמידי של הקטין, לשיטתו של האב, מצדיק שינוי משמורת ופתיחת הסכם המזונות. בית המשפט קיבל טענותיו של האב וקבע כי יש להפחית את דמי המזונות בהם הוא חויב בגין מעבר הקטין.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

קטינים, תביעת מזונות

כל קטין רשאי לתבוע מזונותיו מאביו, מבלי לייחס כל חשיבות למצבו הכלכלי של האב, ליחסיהם של ההורים או נסיבות פרידתם... מהם קטני קטינים? איך מחשבים דמי מזונות? מהם מזונות בדין צדקה? קראו עוד בפורטל דיני משפחה... 

תביעת מזונות, מידע משפטי

כללים להגשת תביעת מזונות, היכן מגישים תביעה למזונות ילדים ?  

מי חייב במזונות קטינים?

בהתאם לחוק לתיקון דיני המשפחה (מזונות) מזונות קטינים נקבעים ע"פ הדין האישי ... 

חישוב מזונות ילדים, הכיצד?

כיצד מחשבים דמי מזונות הקטינים? האם האם תישא בדמי המזונות במהלך השירות הצבאי? במידה והאם עברה עם הילדים לדירה גדולה יותר, האם יישא האב במשכנתא? קראו עוד בפורטל משפחה... 

שינוי דמי מזונות, אימתי?

ככל הסכם אשר קיבל תוקף של פסק דין, גם הסכם מזונות לא ישונה בנקל בבית המשפט. כאמור, נטל ההוכחה לשינוי הנסיבות מוטל על כתפיו של המבקש אותו ועליו לעמוד במבחן מצטבר של שלושה תנאים: תביעתו נעשתה בתום לב. בהסכם המזונות הושאר פתח לשינוי אשר מקובל על שני הצדדים. עקב שינוי הנסיבות (פיטורין מעבודה, מחלה, וכו'), אין באפשרותו לשאת את ההסכם כפי שהוא כיום והשארתו על כנו תעשה עימו עוול... קראו עוד בפורטל משפחה... 

אי תשלום מזונות

מה קורה אם האב מסרב לקיים את פסק הדין ולשלם את המזונות?  

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

אילו קטינים רשאים להגיש תביעת מזונות ילדים?

מהם מזונות ילדים? היכן ניתן לדון בהם? מתי ניתן להעביר תביעה למזונות הילדים לבית המשפט לענייני משפחה? האם הקטין יכול להגיש תביעה בעצמו למזונות? קראו עוד... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.