דיני המשפחה עוסקים בסוגיות רבות בתחום הגירושין כאשר פוקעת הזוגיות החוקית בין בני זוג. כמו כן, במקרים בהם עסקינן בגירושין עם ילדים, נוטים בתי המשפט להעניק את משמורת הילדים לאם ולקבוע הסדרי ראיה עם האב.
מבחינת עלות הוצאות הילדים, חובה על האב, מן הדין העברי, לזון את ילדיו גם אם אינו גר איתם תחת אותה קורת הגג. האם במקרה בו משמורת הילדים עוברת לידי האב, ישנו מקום גם לשנות את דמי המזונות שנפסקו עליו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה.
במקרה דנן דובר בבני זוג אשר התחתנו בשנת 1975 והיו נשואים כ-30 שנה. כמו כן, במהלך נישואיהם נולדו לבני הזוג ארבעה ילדים. בעקבות מחלוקות שנתגלעו בין הצדדים, חתמו השניים על הסכם גירושין בשנת 1999.
קראו עוד בתחום:
- האם ההורים יחויבו במסגרת בחינת הכנסתם בדמי מזונות הקטין?
- האם פטור מתשלום מזונות בגין קטינות מרדניות?
- תביעת מזונות עצמאית לאחר אישור הסכם גירושין, האמנם?
- מזונות לילד מחוץ לנישואין, האמנם?
הסכם זה קבע את היחסים הרכושיים והמשפחתיים בין הצדדים, לרבות הסכמה על משמורת הילדים ומזונותיהם. מזונות הילדים הועמדו על 5,000 שקלים לחודש ו-4,800 כעבור שנתיים (עת יגיע אחד מילדי בני הזוג לגיל 18). במסגרת ההסכם נקבע בין בני הזוג כי גם במידה והילדים יבחרו לגור עם האבא במועד כזה או אחר, יוותר סכום המזונות על כנו.
כמו כן, האב התחייב במסגרת ההסכם שלא להגיש תביעה להפחתת מזונות לאחר החתימה על ההסכם. בית המשפט לענייני משפחה בחן את גמירות דעתם של הצדדים ונתן להסכם הגירושין תוקף של פסק דין ביוני 1999.
אחד הקטינים עובר לגור עם האב, האם יופחתו מזונותיו?
עם זאת, הבעל הגיש במרץ 2007 תביעה להעברת משמורת לגבי אחד הילדים. כמו כן, הבעל הוסיף בתביעתו כי במידה ותתקבלנה טענותיו, בית המשפט צריך לבטל את דמי המזונות לגבי הקטין נשוא התובענה.
הבעל עתר לתשלום מצד האישה לגבי סכומים נוספים כגון עלויות שנעשו עבור הקטין, הוצאות מדורו וכדומה. זאת ועוד, הבעל עתר גם כי אשתו לשעבר תשיב לו כספים אשר ניתנו לה בכל התקופה בה גר הקטין במעונו, החל מינואר 2006 ועד ליולי אותה השנה. האישה טענה לעומתו כי יש לפרש את הסכם הגירושין כלשונו והצדדים ידעו כבר אז כי קיים סיכוי שהקטין יבחר לעבור לגור עם האב. אי לכך, היות וההסכם הינו ברור לכל, אין לקבל את תביעתו של האב שעומדת בניגוד לכתוב בו.
ניתן "לפתוח" פסק דין מזונות
בית המשפט קבע כי יש לקבל את תביעתו של האב שכן פסקי דין בסוגיית מזונות לעולם אינם פסקי דין חלוטים שלא ניתן להשיג עליהם. מזונות הינו סכום אשר נקבע במועד הגירושין, ואין ביכולתו של השופט לצפות את העתיד ואת התמורות הכלכליות אשר יתרחשו במרוצת השנים.
כמו כן, הלכה פסוקה היא שהתנאי לשינוי דמי מזונות הינו הוכחת שינוי נסיבות מהותי המצדיק זאת (לדוגמא, חובות כספיים, נישואים שניים וכדומה). האישה טענה כי בני הזוג צפו את מעבר הקטין ועל כן הוכנס סעיף זה בהסכם הגירושין. הבעל טען לעומתה כי הסעיף כיוון למקומות בהם ישהה הקטין במשכנו לתקופות קצרות כגון חופשות חגים או נסיבות אחרות.
מעבר תמידי של הקטין, לשיטתו של האב, מצדיק שינוי משמורת ופתיחת הסכם המזונות. בית המשפט קיבל טענותיו של האב וקבע כי יש להפחית את דמי המזונות בהם הוא חויב בגין מעבר הקטין.