www.what2do.co.il

התנגדות אפוטרופוס לגוף לביצוע הליך רפואי בחסוי

פורסם ע"י מערכת האתר what2do | עודכן בתאריך 30/04/2025
התנגדות אפוטרופוס לגוף לביצוע הליך רפואי בחסוי

האם להתיר לרופאיו של חסוי המונשם באמצעות מכשיר הנשמה לבצע פרוצדורה רפואית של פיום קנה (טרכאוסטומיה), תחת הנשמתו באמצעות טובוס (צינור תוך קני), בניגוד לעמדת אשתו אשר מונתה כאפוטרופוס לגופו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, במסגרת בקשה אשר הוגשה על ידי היועץ המשפטי לממשלה.


החסוי במקרה דנן הינו אדם בן 66, נשוי ואב לשני ילדים בוגרים. בעקבות אירוע לבבי שעבר, אושפז האחרון בבית החולים וולפסון ביולי 2009. מצבו הרפואי הקשה של החסוי, הביא לכך שבמשך זמן רב לא הגיע חמצן למוחו. אי לכך, נותר החסוי כאשר הוא סובל מנזק מוחי. מאז, החסוי שוכב במצב הכרתי מעורפל בבית החולים ולא ניתן לגמול אותו ממכונת ההנשמה.

 

היועץ המשפטי לממשלה ביקש מבית המשפט כי יותר לצוות הרפואי להעניק לחסוי טיפול מציל חיים. היועמ"ש ביקש לבצע בחסוי ניתוח פיום קנה (טרכאוטומיה), הליך אשר פותח פתח בקנה הנשימה באזור הצוואר על ידי החדרת צינורית המקשרת בין האוויר החיצון לבין קנה הנשימה.

 

ועדת האתיקה של בית החולים וולפסון, אשר דנה במקרה זה, קבעה כי הניתוח הינו הכרחי והותרת מצבו הנוכחי של החסוי, כמוה כהפקרתו. מתוך גם נעשתה פניה לבית המשפט לצורך מינוי אפוטרופוס לגופו של החסוי.

 

האישה ממונה כאפוטרופוס לגוף ומתנגדת לביצוע ההליך הרפואי

 

אשתו של החסוי מונתה כאפוטרופוס על גופו מטעם בית המשפט באמצע יולי 2009. עם זאת, האישה התנגדה לביצוע ההליך הרפואי ולטענתה אין להאריך את סבלו של החסוי שהינו מחוסר הכרה, מרותק למכשיר הנשמה ומנותק מהעולם. כמו כן, האישה הוסיפה כי מצבו של בעלה הינו בלתי הפיך ובעמדתה זו תמכו בה גם שני ילדיה הבגירים.

 


בעקבות התנגדותה של האישה, הגיש היועץ המשפטי לממשלה בקשה לבית המשפט לענייני משפחה ובה עתר כי הערכאה המשפטית תורה על ביצוע ההליך הרפואי. פנייתו זו של היועץ המשפטי לממשלה נעשתה במסגרת סמכותו על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.


למעשה, שוב הונחה לפתחו של בית המשפט סוגיה מורכבת ורבת פנים אשר ההיבט המשפטי שלה הינו רק רכיב אחד משפע רכיביה. סוגיות אלו פורטות על נימיו הרגישים ביותר של כל בן אנוש, ומשמשות קרקע פורייה לשאלות מוסריות ואתיות כאחד. מדובר בעניין היונק מעולם הדת, המצפון, הערכים החברתיים ועוד.

 

בית המשפט: יש להורות על ביצוע הטיפול


השופט צבי וייצמן ציין כתב בפסק הדין – ההכרעה בסוגיה הנדונה לעולם מייסרת את נותנה כמו מילותיו של הפיוט הידוע "מִי יִחְיֶה וּמִי יָמוּת / מִי בְקִצּו וּמִי לא בְקִצּו .. מִי יָנוּחַ וּמִי יָנוּעַ / מִי יִשָּׁלֵו. וּמִי יִתְיַסָּר".


כנגד טענת הצוות הרפואי אשר טיפל בחסוי, טענה אשתו כי עסקינן בהארכת חיים שאין בהם כל תוחלת וזאת נוכח חוסר הכרתו של החסוי והעדר סיכוי לחזרתו לחיים נורמאליים וסבירים. האישה הוסיפה כי בעלה החסוי אינו חש כל כאב, ומתוך שכך אין כל צורך בקיומו של ההליך הניתוחי שכן אין בו להסיר כל סבל וכאב מן החסוי.

 

עם זאת, השופט סיכם כי על אף שליבו מבין את כאבם של בני משפחתו של החסוי, נוכח מראה אבי המשפחה במצבו הקשה בבית החולים, אין למנוע מהצוות הרפואי לעשות את המוטל עליו ולבצע את ה"טיפול הנלווה", כהגדרתו בחוק, הנדרש להנשמתו של החסוי. "לפיכך, מכח סמכותי ע"פ סע’ 68 (ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הריני מתיר לצוות הרפואי בבית החולים וולפסון לבצע ניתוח פיום קנה לחסוי ", סיכם השופט.

לשאלות, תגובות או הערות לחץ/י כאן


דרג עד כמה מדריך משפטי זה עזר לך
4.5 מתוך 5.0 (מספר מדרגים 6)

עזר מאד

עזר

טוב

עזר קצת

לא עזר
 

רוצה שעו"ד יחזור אליך?

שלח

מאמרים נוספים בתחום

עצות, טיפים למתגרשים

עצות מועילות לגירושין מופחתי כאבי ראש ... 

פסקי דין - דיני משפחה

פסקי דין בנושאי דיני משפחה לרבות: גירושין, צוואת, משמורת, מזונות, הסכמים, גניבת זרע ועוד... 

הסכם גירושין

מהו הסכם גירושין? מהו תוקפו? כיצד מבטלים אותו? קראו עוד... 

מהי כתובה?

הכתובה הינה מסמך עליו חותם הבעל בטרם טקס הנישואין ובו מפורטות התחייבות הבעל כלפי האישה. הבעל חותם על הכתובה בנוכחות שני עדים וזאת עוד בטרם החופה ... 

אימוץ ילדים מחו"ל

במקרים רבים מלווה הליך האימוץ בחששות ובחוסר וודאות הנובעים מריבוי הגורמים המעורבים בהליך, וכמובן מהאלמנטים הנפשיים והפסיכולוגיים הנובעים מעצם טיבו של ההליך שהינו מסובך, קשה וטעון... 

מינוי אפוטרופוס

מה קורה במקרה בו אחד ההורים נפטר?  

הפרת הבטחת נישואין

מי שתובע בגין הפרת הבטחת נישואין, מוטל עליו נטל שכנוע כבד לצורך קיומה של הבטחת נישואין שהופרה, באם אין ראיות ממשיות לכך שהצדדים התכוונו להינשא זה לזה ... 

חטיפת ילדים

בהתאם לאמנת האג, כל אדם, מוסד או גוף הטוען כי ילד (עד גיל 16) הורחק או לא הוחזר תוך הפרת זכויות משמורת, ראשי לפנות אל הרשות המרכזית שבמקום מגוריו הרגיל של הילד או אל הרשות המרכזית של כל מדינה מתקשרת אחרת, בבקשה לסייע להחזרתו של הילד ... 

סעדים זמניים,עיקול,עיכוב יציאה

מהם סעדים זמניים אשר בסמכות בית המשפט לענייני משפחה או בית הדין הרבני לתת ? 

אלימות במשפחה

מהי אלימות במשפחה? כיצד מתמודדים עם אלימות במשפחה? האם גם אלימות מילולית עלולה להיות אלימות במשפחה? 



המידע המוצג באתר זה אינו מהווה יעוץ משפטי או כל יעוץ אחר. נכונות המידע עלולה להשתנות מעת לעת. כל המסתמך על המידע באתר עושה זאת על אחריותו בלבד. הגלישה באתר היא בכפוף לתנאי השימוש.