האם להתיר לרופאיו של חסוי המונשם באמצעות מכשיר הנשמה לבצע פרוצדורה רפואית של פיום קנה (טרכאוסטומיה), תחת הנשמתו באמצעות טובוס (צינור תוך קני), בניגוד לעמדת אשתו אשר מונתה כאפוטרופוס לגופו? סוגיה זו הונחה לפתחו של בית המשפט לענייני משפחה, במסגרת בקשה אשר הוגשה על ידי היועץ המשפטי לממשלה.
החסוי במקרה דנן הינו אדם בן 66, נשוי ואב לשני ילדים בוגרים. בעקבות אירוע לבבי שעבר, אושפז האחרון בבית החולים וולפסון ביולי 2009. מצבו הרפואי הקשה של החסוי, הביא לכך שבמשך זמן רב לא הגיע חמצן למוחו. אי לכך, נותר החסוי כאשר הוא סובל מנזק מוחי. מאז, החסוי שוכב במצב הכרתי מעורפל בבית החולים ולא ניתן לגמול אותו ממכונת ההנשמה.
היועץ המשפטי לממשלה ביקש מבית המשפט כי יותר לצוות הרפואי להעניק לחסוי טיפול מציל חיים. היועמ"ש ביקש לבצע בחסוי ניתוח פיום קנה (טרכאוטומיה), הליך אשר פותח פתח בקנה הנשימה באזור הצוואר על ידי החדרת צינורית המקשרת בין האוויר החיצון לבין קנה הנשימה.
ועדת האתיקה של בית החולים וולפסון, אשר דנה במקרה זה, קבעה כי הניתוח הינו הכרחי והותרת מצבו הנוכחי של החסוי, כמוה כהפקרתו. מתוך גם נעשתה פניה לבית המשפט לצורך מינוי אפוטרופוס לגופו של החסוי.
האישה ממונה כאפוטרופוס לגוף ומתנגדת לביצוע ההליך הרפואי
אשתו של החסוי מונתה כאפוטרופוס על גופו מטעם בית המשפט באמצע יולי 2009. עם זאת, האישה התנגדה לביצוע ההליך הרפואי ולטענתה אין להאריך את סבלו של החסוי שהינו מחוסר הכרה, מרותק למכשיר הנשמה ומנותק מהעולם. כמו כן, האישה הוסיפה כי מצבו של בעלה הינו בלתי הפיך ובעמדתה זו תמכו בה גם שני ילדיה הבגירים.
- כספי קופת גמל של חסוי הועברו על ידי אפוטרופוס לחשבון בנק - ניגוד עניינים
- בקשה לביטול מינוי של אפוטרופוס לבדיקת השפעה בלתי הוגנת - נדחתה
- כיצד מגישים בקשה למינוי אפוטרופוס?
בעקבות התנגדותה של האישה, הגיש היועץ המשפטי לממשלה בקשה לבית המשפט לענייני משפחה ובה עתר כי הערכאה המשפטית תורה על ביצוע ההליך הרפואי. פנייתו זו של היועץ המשפטי לממשלה נעשתה במסגרת סמכותו על פי חוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות.
למעשה, שוב הונחה לפתחו של בית המשפט סוגיה מורכבת ורבת פנים אשר ההיבט המשפטי שלה הינו רק רכיב אחד משפע רכיביה. סוגיות אלו פורטות על נימיו הרגישים ביותר של כל בן אנוש, ומשמשות קרקע פורייה לשאלות מוסריות ואתיות כאחד. מדובר בעניין היונק מעולם הדת, המצפון, הערכים החברתיים ועוד.
בית המשפט: יש להורות על ביצוע הטיפול
השופט צבי וייצמן ציין כתב בפסק הדין – ההכרעה בסוגיה הנדונה לעולם מייסרת את נותנה כמו מילותיו של הפיוט הידוע "מִי יִחְיֶה וּמִי יָמוּת / מִי בְקִצּו וּמִי לא בְקִצּו .. מִי יָנוּחַ וּמִי יָנוּעַ / מִי יִשָּׁלֵו. וּמִי יִתְיַסָּר".
כנגד טענת הצוות הרפואי אשר טיפל בחסוי, טענה אשתו כי עסקינן בהארכת חיים שאין בהם כל תוחלת וזאת נוכח חוסר הכרתו של החסוי והעדר סיכוי לחזרתו לחיים נורמאליים וסבירים. האישה הוסיפה כי בעלה החסוי אינו חש כל כאב, ומתוך שכך אין כל צורך בקיומו של ההליך הניתוחי שכן אין בו להסיר כל סבל וכאב מן החסוי.
עם זאת, השופט סיכם כי על אף שליבו מבין את כאבם של בני משפחתו של החסוי, נוכח מראה אבי המשפחה במצבו הקשה בבית החולים, אין למנוע מהצוות הרפואי לעשות את המוטל עליו ולבצע את ה"טיפול הנלווה", כהגדרתו בחוק, הנדרש להנשמתו של החסוי. "לפיכך, מכח סמכותי ע"פ סע’ 68 (ב) לחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות הריני מתיר לצוות הרפואי בבית החולים וולפסון לבצע ניתוח פיום קנה לחסוי ", סיכם השופט.